Wat te doen in Rome

Wat te doen in Rome? 35 bezienswaardigheden in Rome

De Italiaanse hoofdstad Rome is de perfecte bestemming voor een stedentrip. Bezoek de mooiste bezienswaardigheden in Rome, zoals musea, historische centrum en ontdek hoe de top hoogtepunten in Rome te bezoeken is zonder wachtrij (aanschaffen van een Rome Tourist Card). Je leest ook tips voor de gratis attracties en monumenten.

Welke bezienswaardigheden in Rome mag je absoluut niet missen? Je ontdekt het op deze pagina met de top 35 bezienswaardigheden in Rome.

Tip: Met de Rome Tourist Card kan je eenvoudig top attracties (Colosseum, St. Pieter, Vaticaan Museum en Sixtijnse Kapel) reserveren met één handig combi ticket en zo zie je nog meer tijdens je bezoek aan Rome.Vermijd lange rijen en laat je ticket gemakkelijk zien op je smartphone. Deze kortingskaart geeft je ook nog eens 10% korting op alle andere bezienswaardigheden in Rome.

Het Colosseum

Het Colosseum is hèt symbool van het oude Rome. Je kan hem daarom echt niet overslaan tijdens je citytrip. Het amfitheater stamt uit de eerste eeuw na Christus en was het grootste amfitheater in het hele Romeinse rijk.

Regelmatig werden hier gladiatoren gevechten en theatervoorstellingen gehouden. Het bouwwerk ziet er niet meer uit als in zijn glorietijd, maar dat stukje geschiedenis blijft indrukwekkend. Het Colosseum werd ook niet voor niets opgenomen in de lijst van de zeven wereldwonderen.

 • Het Colosseum is dagelijks geopend van 8:30 tot 16:30 en in het hoogseizoen is het gebouw langer open.
 • De laatste toegang is altijd een uur voor sluitingstijd.
 • Het Colosseum ligt in het centrum van Rome en is gemakkelijk te bereiken met het openbaar vervoer.
 • Voorkom lange wachtrijen en koop skip the line tickets

Het Forum Romanum

In het Forum Romanum duik je in de geschiedenis van de stad. Tussen alle ruïnes van klassieke Romeinse gebouwen krijg je een goed beeld van de manier waarop de oude Romeinen bouwden en leefden.

Er staan vele eeuwenoude zuilen en muren en dankzij alle informatiebordjes bij verschillende gebouwen en een klein beetje fantasie, waan je je zo in de klassieke oudheid.

 • Het Forum Romanum is dagelijks geopend van 9:00 tot 1 uur voor zonsondergang
 • Voorkom lange rijen en koop skip the line tickets

Het Palatijn

Tussen het Forum Romanum en Colosseum ligt de Palatijn. Dit is één van de zeven heuvels waarop Rome gebouwd werd. Op deze heuvel werden paleizen gebouwd voor de keizers.

De meest daarvan zijn inmiddels vervallen, maar er zijn er nog een paar die in goede staat die je kan bezoeken. Je krijgt een goed beeld van hoe luxueus de keizers leefden in hun paleizen.

 • De openingstijden zijn hetzelfde als van het Forum Romanum. Van 9:00 tot 1 uur voor zonsondergang

Castel Sant’Angelo

Castel sant’Angelo (De Engelenburcht) is een oud Romeins fort vlakbij Vaticaanstad. De burcht werd al in de tweede eeuw na Chr. gebouwd, maar kreeg de naam pas in 590. Op de plek van de burcht zou de aarsengel Michaël toen tot toenmalige paus gekomen zijn om een einde te brengen aan de pest.

Later werd de burcht een verdedigingsburcht voor Vaticaanstad en er werd zelfs een tunnel gemaakt tussen het Castel sant’Angelo en het pauselijk paleis.

 • Vergeet niet om het dakterras van de burcht te klimmen, want vanaf daar heb je een geweldig uitzicht over Rome.
 • De openingstijden van Castel sant’Angelo is geopend van 9:00 tot 19:30

De Ponte Sant’Angelo

De Ponte Sant’Angelo ligt tussen de Engelenburcht en het Vaticaan en is zonder twijfel de mooiste brug van de stad Rome. De brug werd al in de tweede eeuw na Chr. gebouwd. De beelden op op de brug werden in de zestiende eeuw toegevoegd en ontworpen door de bekende kunstenaar Bernini.

De Trevi Fontein

De Trevi fontein is misschien wel de bekendste fontein ter wereld. De Trevi fontein ligt op een kruispunt waar drie straten samenkomen en dit is vaak te zien in verschillende films.

De fontein is een erg indrukwekkend kunstwerk gemaakt uit wit marmer waarin helderblauw water stroomt. Gooi een muntje in de fontein, want dat zou betekenen dat je nog een keer zal terugkeren naar de stad.

De wijk Trastevere

Trastevere is een van de mooiste buurten van Rome. Je loopt op kasseistenen in smalle steegjes tussen de kleurrijke geveld die versierd zijn met talloze bloembakken.

Deze wijk ligt centraal in Rome, maar voelt als als een dorp, niet als een hoofdstad. Wijk Trastevere is een ideale plek op ’s avonds te komen dineren, want hier vind je de beste restaurantjes.

De Spaanse Trappen

De Spaanse trappen zijn in vergelijking met de andere bezienswaardigheden in Rome nog helemaal niet zo oud. De Spaanse trappen werden pas in de achttiende eeuw gebouwd en verbinden een kerk met het plein waar de Spaanse Ambassade te vinden is.

Bovenaan de Spaanse trappen heb je een geweldig uitzicht over de stad. Let op: Het is absoluut niet toegestaan om te gaan eten of zitten op de Spaanse Trappen, hier wordt streng op gecontroleerd.

Omdat het Piazza di Spagna en Tritinità dei Monti met elkaar verbonden zijn is er altijd iets te beleven.

Villa Borghese & Galleria Borghese

Achter de Spaanse trappen kan je de Pincio Promenade vinden met daarachter het tachtig hectare grote park Villa Borghese waar je een prachtige wandeling kan maken. Je ontsnapt daar even van de drukte van de stad.

Het is overigens ook de ideale plek om te gaan joggen. In het park bevinden ook musea: Galleria Nazionale d’Arte Moderna, Museo Nazionale Etrusco en Galleria Borghese.

Het Pantheon

In het indrukwekkende Pantheon in Rome uit de eeuw na Chr. ligt verstopt tussen de gebouwen van een woonwijk. Als je er eenmaal bent, snap je meteen waarom de tempel wereldberoemd is.

Bovenop de tempel staat een enorme koepel waar in het midden een grote opening wat voor natuurlijk licht in de tempel zorgt.

 • Bezoek het Pantheon gratis tussen 9:00 en 18:00

De Via Appia

De Via Appia is een van de oudste wegen die nog bestaat. De weg verbindt Rome met de zuidelijke stad Brindisi. Veel beroemde Romeinse keizers zoals Julius Caesar en hebben op deze weg met hun legers gemarcheerd.

De leukste manier om de Via Appia te verkennen is met de fiets. Een heerlijke groene afwisseling van de stukke stad.

La Bocca della Verità

De Mond der waarheid werd een toeristische trekpleister na het succes van de film Roman Holiday uit 1953. Het is een groot marmeren masker van de zeegod Oceanus en zit in her portiek van de kerk Santa Maria in Cosmedin.

In de middeleeuwen groeide het bijgeloof dat je hand eraf gehakt wordt als je liegt en je hand in de mond van het masker stak. Echter, het masker is waarschijnlijk niet meer dan een mooi versierde afvoerdeksel.

Piazza Navona

Een van de gezelligste pleinen van Rome is Piazza Navona. Overdag staan hier allerlei kraampjes en straatartiesten die hun kunstwerken verkopen. Je vindt hier ook veel gezellige terrasjes waar je ’s avonds romantisch kan dineren.

Op het plein staat ook prachtige fonteinen, de Fontana de Quattro Fiumi en een oude Egyptische obelisk. Bovendien is het plein centraal gelegen waardoor je vanaf het Piazza Navona makkelijk de bezienswaardigheden in Rome bezoeken kan.

Circus Maximus

Van het Circus Maximus blijven tegenwoordig alleen ruïnes en een grote groene weide over, maar het is een leuke plek om te bezoeken. Het was ooit de grootste paardenrenbaan van de Romeinse rijk.

Julius Caesar breidde het station uit zodat er plek was voor driehonderdduizend toeschouwers. Veel meer dan welk stadion ooit, er worden af en toe nog concerten georganiseerd.

Piazza del Popolo

Het Piazza del Popolo ligt vlakbij de Spaanse trappen en staar vooral bekend door de gigantische obelisk van Ramses II in het midden van het plein.

Er staat ook een prachtige kerk en een deel van de oude stadsmuur, maar het plein staat vooral bekend om de twee identieke kerkjes Santa Maria dei Miracoli en Santa Maria in Montesanto.

De catacomben van Rome

Onder de straten van Rome ligt een oud gangenstelsel, de catacomben van Rome. In deze catacomben zijn honderden graven terug te vinden van zowel rijken als armen. Soms liggen de menselijke resten opgeborgen zonder kist en andere graven zijn weer rijkelijk versierd met fresco’s.

Het is de ideale uitstap als je meer te weten wilt komen over de imponerende cultuur en geschiedenis van Rome. Rome kent een turbulent verleden waarbij de klassieke Romeinen op een gegeven moment botsten met de Christenen. Dit resulteerde in dit grote en bijzondere gangenstelsel onder Rome.

De Joodse getto

De Joodse wijk is één van de gezelligste buurten van de stad. Het is de oudste Joodse wijk in heel Europa en je vind een prachtige synagoge, Joodse bakkerijen en restaurantjes. De geschiedenis van deze wijk is jammer genoeg allesbehalve vrolijk.

In de zestiende eeuw werd de wijk ommuurd en werden Joden in Rome verplicht in er te komen wonen. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werden bovendien op één dag tweeduizend Joden naar concentratiekampen gestuurd. Vandaag wonen er slechts enkele honderden Joden.

Thermen van Caracalla

De Thermen van Caracalla vormden het tweede grootste badhuis van Rome. Ze werden vernoemd naar keizer Caracalla die het complex opende in de derde eeuw voor Chr. Vandaar kan je er niet meer baden, maar je kan er wel rondwandelen door de indrukwekkende ruïnes en tuinen.

Het leukste extra is dat je hier een virtual realitybril kan huren zodat je kan zien hoe het luxueuze complex eruit zag vroeger.

Een bezoek aan Vaticaanstad

Technisch gezien is Vaticaanstad een eigen staat, maar omdat Vaticaan in het centrum van Rome ligt kan je het eigenlijk niet overslaan tijdens jouw stedentrip Rome. De katholieke staat wordt compleet ommuurd zodat de grens met Rome overal goed zichtbaar is. Bezoek vooral de Sint-Pieter basiliek, een van de mooiste gebouwen van Rome en hèt symbool van het Vaticaan.

Wandel ook door de Vaticaanse musea waar je indrukwekkende kunstwerken van o.a. Rafeal, Caravaggio en Da Vinci kan bewonderen. Neem vooral ook een kijkje bij het meesterwerk van Michelangelo in de Sixtijnse kapel dit is echt de moeite waard!

 • Je kan het Sint-Pieter basiliek kan je gratis bezoeken tussen 7:00 en 18:00
 • Een bezoek brengen aan de Vaticaanse Musea en de Sixtijnse Kapel kan tussen 9:00 en 17:30

De Capitolijnse Musea

Rome staat vol met musea, maar de echte kunstliefhebbers mogen de Musei Capitolini ook zeker niet overslaan. Deze musea staat op het Capitool, het plein wat ontworpen werd door Michelangelo.

De bekendste werken in de musea zijn de indrukwekkende standbeelden Amor en Psyche, de Lupa Capitolina en de Stervende Galliër. De Musei Capitolini worden beschouwd als de eerste musea ter wereld. Deze musea werd geopend door Paus Clemens XII geopens in 1734.

De piramide van Gaius Cestius

De piramide is de graftombe van Gaius Cestius, een Romeinse politicus. Hij was gefascineerd door het oude Egypte en liet in zijn testament na dat hij in een piramide begraven wilde worden.

Zijn graftombe werd in de stadsmuur aan de rand van de stad verwerkt en is vandaag nog een van de best bewaarde gebouwen in Rome. Je kan het gebouw pas sinds 2015 bezoeken, maar je moet wel vooraf online reserveren.

Largo di Torre Argentina

Dit plein was van groot historisch belang, maar wordt eigenlijk bijna niet bezocht. Hier staan vier romeinse tempels en de overblijfselen van het theater van Pompeius. Op de trappen voor het theater werd Julius Caesar met 23 dolksteken om het leven gebracht door een groep samenzweerders waaronder zijn eigen zoon Brutus.

Hij sprak hier zijn beroemde laatste woorden “Tu quoque fili mi” uit. Vandaag de dag is dit de woonplaats van heel veel katten die door vrijwilligers verzorgd en gevoed worden.

Monument Victor Emanuel II

Een van de meest prominenten bouwwerken in Rome is het monument van Victor Emanuel II. Het prijkt midden in het centrum van Rome aan het plein van piazza Venezia, bovenop de Capitolijnse heuvel, vlakbij het Forum Romanum en de Capitolijnse musea en is gewijd aan de eerste koning van het Koninkrijk van Italië in 1861.

Het grote, marmeren gebouw staat vol betekenisvolle standbeelden. Je kan er het graf van de onbekende soldaat bezoeken en onder het beeld van de godin Dea Roma. Toeristen komen vooral om van het uitzicht vanwege het prachtig uitzicht op Rome zoals de Piazza Venezia en genieten van het dakterras.

Ijssalon Giolitti

Er is ontzettend veel keuze als het gaat om lekkere restaurantjes waar je kan genieten van een krokante pizza of een lekkere pasta, maar als het om ècht Italiaans ijs, is er maar één plek waar je heen kan. Giolitti is hèt ijssalon van Rome. Hier kan je het lekkerste ijs proeven.

Voor het ijssalon staat altijd wel een rij, maar dat komt wel goed uit. Giolitti heeft namelijk zo veel verschillende soorten ijs, je hebt de wachttijd waarschijnlijk wel nodig om te beslissen welke smaken je wilt hebben.

 • De openingstijden zijn dagelijks van 7:00 tot 1:00 ’s nachts!
 • Het ijssalon ligt aan de Via degli Uffici del Vicario 40, 00186 Roma
 • Neem eens een kijkje in het menu op de website! Het water zal je in de mond lopen

Het Campo de’ Fiori

Wil jij je mengen tussen de moderne Romeinen? Dan kan je het beste in de voormiddag naar het Campo de’Fiori gaan. Op dit plein staat een markt waar je verse groente, fruit en Romeinse specialiteiten kopen kan, net zoals de lokale inwoners.

Op de markt kan je ook terecht voor een paar mooie geurige bloemen. Het wordt gezien als hèt marktplein van Rome. Het plein wordt verder gesierd door een standbeeld van Giodana Bruno, een Italiaanse filosoof.

Rondom de markt kan je bij een van de vele gezellige terrasjes en bars heerlijk uitrusten. Dit plein loopt vol tijdens de markt, maar in de avond is het hier ook levendig. De restaurants en cafés lopen helemaal vol.

Cimetero Acattolico

De Cimitero Acattolico per gli Straniri al Testaccio (vertaling: het niet-katholieke kerkhof voor buitenlanders bij de Testaccio) is het kerkhof voor de niet katholieken. Dit kerkhof wordt ook nog Cimitero degli Inglesi (Kerkhof van de Engelsen of kerkhof van de protestanten genoemd) is een kerkhof in Rome.

De begraafplaats ligt achter de Piramide van Cestius en is vlak bij de Porta San Paolo en werd ontworpen, omdat er in Rome ook veel buitenlandse (en niet-katholieke) kunstenaars, diplomaten en andere vooraanstaanden woonden.

Bekende graven op het Cimetero Acattolico

In dit kerkhof zijn een aantal bekende graven te vinden. onder andere: John Keats, Karl Brullov, de zoon van Goethe en nog veel meer. Een van de bekendste graven wat je op veel foto’s terug zal vinden is het graf van William Wetmore Story en zijn vrouw.

De Amerikaanse beeldhouwer maakt maakte het monument “De Engel van de Rouw” voor haar graf en werd ook zelf mee begraven in de tombe.

De tempel van Hadrianus

Er is niet veel meer over van de tempel van Hadrianus, maar het is wel de moeite waard op het bouwwerk uit de tweede eeuw te gaan bekijken. Antoninus Pius gaf in 145 opdracht om een tempel voor zijn vergoddelijkte voorganger Hadrianus te bouwen. Veel heidense tempels en bouwwerken raakten in flink in verval nadat het Romeinse rijk was gevallen.

De stenen, zuilen en marmer werden opnieuw gebruikt voor paleizen en andere gebouwen. De Beurs zit nu in dit gebouw gehuisvest. De 11 Korintische zuilen wat je nu nog kan zien samen met het fronton zijn alles wat er nog van over is. Vroeger stond deze tempel in een rechthoekige porticus.

De meesterwerken bewonderen in Palazzo Barberini

Het Palazzo Barberini in Rome is een groot stadspaleis wat een indrukwekkende kunstcollectie herbergt. De later paus Urbanus VIII gaf in 1625 opdracht om het paleis helemaal te renoveren. Grote namen zoals Borromini, Bernini en Maderno legden zich toe op het ontwerp.

Op dit moment zit er een kunstmuseum in het Palazzo Basberini gehuisvest en bestaat uit twee galerieën: de Galleria Corsini en het Palazzo Barberini. In beide afdelingen hangen beroemde werken.

De plafondschildering van Pietro da Cortona is het allerberoemdst. Dit werd een voorbeeld voor plafondschilderingen in de eeuwen erna. De ovaalvormige wenteltrap van Borromini lokt ook architectuur- en kunstliefhebbers.

Dit moet je zeker zien tijdens je bezoek

De schilderijen wat je absoluut niet mag missen zijn het portret van La Fornarina van Rafaël, Christus en de overspelige vrouw van Tintoretto en Judith onthoofd Holofernes van Caravaggio.

Er hangen veel werken werken van Italiaanse schildermeesters, maar er hangen ook enkele buitenlandse werken. Bijvoorbeeld schilderijen van El Greco en Rogier van der Weyden en het beroemde portret van Hendrik VIII van Hans Holbein de Jonge

Ook het wapenschild van de familie Barberini zal je aantreffen in het hele stadspaleis. Dit kan je niet alleen vinden op de muren, maar ook op het plafond en het is ook verwerkt in de standbeelden.

Arco di Constantino / Boog van Constantijn

De meest recente triomfboog wat je tegenwoordig nog in Rome kan vinden is de Boog van Constantijn. Om de overwinnen van keizer Constantijn te vieren werd de boog opgericht door de Senaat.

Het monument, gemaakt van marmer en baksteen, is 21 meter hoog. Dit monument kan je vlakbij het Forum Romanum en het Colosseum vinden.

Ostia Antica

Ostia Antica was een havenstad met 100.000 inwoners. Je kan hier rondwandelen op Romeinse straten en tussen Romeinse winkels, huizen en tempels. De Archeologische site is ontzettend groot en heeft een erg indrukwekkende architectuur.

Je maakt een soort reis terug in de tijd. Het ene gebouw is een van de best bewaarde gebouwen van het oude Rome en de ander is aardig vervallen.

Het bekendste bouwwerk is het theater van Marcus Agripa. Hier konden zo’n drieduizend toeschouwers eeuwen geleden naar voorstellingen kijken. Het forum, de markt en meerdere tempels kan je centraal vinden.

De vele kerken en kathedralen in het oude Rome

Rome is de hoofdstad van het Christendom. Rome heeft dan ook een overweldigend aantal kerken wat je kan bezichtigen. Maar wat te doen in Rome? We hebben een klein lijstje gemaakt van de kerken wat een echte bezienswaardigheden Rome is.

Santa Maria Maggiore

De bekendste en grootste kerken van Rome is Santa Maria Maggiore en is op een indrukwekkende manier beschilderd. Kijk om je heen, maar vooral ook naar boven.

Het plafond is versierd met goud en is zo geschilderd dat het lijkt alsof het plafond de vorm van een koepel heeft, terwijl dit niet geval is. Deze kerk kan je bezoeken tussen 7:00 en 19:00.

Kerk Sant’Andrea delle Fratte

Dit is een kleine, maar prachtige basiliek wat gebouwd werd in de zeventiende eeuw door beroemde architect Francesco Borromini. De kerk is gewijd aan Sint Andreas.

De engelen van Bernini zijn vooral erg beroemd in de kerk. Ze werden eigenlijk gemaakt voor de Engelenbrug, maar de originele engelen staan in deze basiliek (De Engelenburg kreeg kopieën)

San Giovanni in Laterano

Ook dit is een pauselijke basiliek en niet zomaar een! Het is de belangrijkste kerk ter wereld. De San Giovanni in Laterano is namelijk officieel de moederkerk en bakermat van het christendom.

Op de voorgevel van de basiliek staat dan ook: “Mater et caput omnium ecclesiarum urbis et orbis” (Moeder en hoofd van alle kerken van de stad en de wereld). Deze kerk is eeuwenlang de pauselijke zetel en niet de Sint-Pieter basiliek.

In de kerk worden relikwieën van apostelen van Paulus en Petrus bewaard. Je ziet ook het doopvont waar de keizer Constantijn gedoopt werd.

Er hangen ook indrukwekkende kunstwerken en aan de overkant heb je de Heilige Trap waar Jezus ooit over heen gelopen zou hebben. Voor de kerk heb je een Egyptische obelisk die in het jaar 357 met een schip uit Thebe werd overgebracht naar Rome.

Bezoek de resten van de luxueuze villa in Domus Aurea wanneer je Rome bezoeken gaat!

De grootste stadspaleis wat ooit in Rome neergepoot was, is de Domus Aurea. De woning was van keizer Nero, maar werd nooit afgemaakt en werd al snel afgebroken De architecten Severus en Celer kregen de taak om de Domus Aurea te ontwerpen.

Er kwam een gigantisch complex met tientallen kamers en een enorme tropische tuin met een fontein en allerlei bijgebouwen. Vooral de grote koepel viel op in het paleis.

Ze zeggen dat de koepel kon ronddraaien en zou het universum voorstellen. Vanaf het dak kon men geurend water en bloemblaadjes laten dwarrelen.

De restanten van de Domus Aurea wordt altijd nog opgegraven. Het is alleen mogelijk om de Domus te bezoeken met een gids. Dit kan op vaste dagen. Er zijn ook tours met VR-brillen wat jou terug kan katapulteren naar de hoogdagen van het Romeinse keizerrijk.

Een rondvaart op de Tiber

Rome is een geweldige stad en mooie stad, daar kan je niet omheen. Je wandelt tussen de gezellige restaurantjes, prachtige gebouwen en Romeinse overblijfselen. Maar vanuit het water ziet het er echt anders uit. Een rondvaart op de Tiber is de ideale manier om rome vanuit een ander perspectief te bekijken. Een echte must see!

Je kan met een hop-on-hop-off boot gaan, maar je kan heerlijk eten tijdens een ontspannen cruise op de Tiber of een combinatie van een rondvaart met een stadswandeling. Bovendien kan je op- en afstappen waar je wilt en onderweg krijg je uitleg over de mooie gebouwen die je langt de oever ziet staan.

Ontdek de schoonheid van Rome op de fiets

Rome is niet zo fietsvriendelijk als Nederland, maar je kan de eeuwige stad wel gemakkelijk op de fiets verkennen. Je kan met een gids door het centrum van Rome fietsen

De via Appia is de bekendste fietstocht van Rome. Deze Romeinse weg is erg goed gebleven. De via Appia verbond Rome met het Zuidelijke Brindisi.

Wanneer je over de Romeinse kasseistenen heen fietst passeer je opmerkelijke monumenten. Als je nog twijfelt wat te doen in Rome, huur een fiets en verken Rome!

Wachtrijen vermijden

Boek je tickets vooraf online

Boek je tickets voor de Rome bezienswaardigheden vooraf online. Met online tickets bij de hand stap je in een andere wachtrij waar je vaak zonder wachten meteen naar binnen kan. Dit scheelt enorm veel tijd en lang wachten in de hitte.

Ga mee met begeleide tours

Een andere manier om de wachtrijen bij de bezienswaardigheden Rome de vermijden is het boeken van een excursie of een begeleide tour. De gidsen hoeven met hun groep niet in de wachtrij staan. Tijdens een tour met een gids krijg je leuke info en weetjes over de plekken die je bezoekt.

Koop een Rome stadspas

Als je veel bezienswaardigheden Rome wilt bezoeken is het een aanrader om een stadspass aan te schaffen. Je hebt keuze uit meerdere soorten passen. De bronzen, silver, gold en platina pass en de Omnia Kaart.

Voor een bedrag kan je de kaart voor een aantal dagen gebruiken en gratis van de Bezienswaardigheden Rome, bijvoorbeeld de Vaticaanse musea, genieten. De lange rijen kan je overslaan en voor andere bezienswaardigheden Rome kan je met korting tickets kopen.

Het openbaar vervoer in Rome

Het centrum van Rome bereiken vanaf de luchthaven

Wanneer je aankomt op één van de twee vliegvelden van Rome, Ciampino of Fiumicino, kan je erg makkelijk met het openbaar vervoer naar het centrum van de stad.

Vanaf beide vliegvelden kan je de trein pakken naar Termini, het centrale treinstation van Rome, waar je veel metrolijnen en bussen kan pakken. Het is ook mogelijk om een taxi te boeken.

Is het openbaar vervoer betrouwbaar in Rome?

Het openbaar vervoer is niet al te best geregeld in Rome. Echter, de meeste Rome bezienswaardigheden is gemakkelijk te voet te bereiken. Door in de stad rond te wandelen krijg je ook de wat minder bekende plekken van de Italiaanse hoofdstad te zien.

Wat kan je gratis bezoeken in Rome?

Het kan een dure stedentrip Rome worden als je alle beste bezienswaardigheden bezoeken wilt. Gelukkig zijn enkele grote Rome bezienswaardigheden gratis te bezoeken. Hieronder kan je bezienswaardigheden Rome vinden die gratis zijn en de moeite waard zijn om te bezoeken.

Tip: Elke eerste zondag van de maand zijn de musea in Rome gratis te bezoeken. De Vaticaanse musea horen hier niet bij. Op deze dagen is het vaak nog drukker dan gebruikelijk.

 • Het Pantheon is gratis. Dit zorgt wel voor lange rijen dus zorg ervoor dat je op tijd bent.
 • De prachtige fonteinen op Piazza Navona
 • Gratis musea op elke eerste zondag van de maand (Vaticaanse musea valt hier niet onder)
 • Via Appia
 • Circus Maximus
 • Gratis Vaticaan museum op elke laatste zondag van de maand
 • De Spaanse Trappen, het Piazza di Spagna en Trinità dei Monti
 • Sommige kerken en kathedralen in Rome
 • Sint-Pieterbasiliek in Vaticaanstad. Hier staat altijd een lange rij, kom op tijd!
 • Leer over de tweede wereldoorlog in Rome in het Museo Storico della Liberazione
 • Zuil van Trajanus
 • De plek waar Julius Caesar neergestoken werd en zijn laatste sprak. Daarvoor moet je naar Largo di Torre Argentina.
 • De beroemdste fontein, de Trevi Fontein. Ook hier kan je een grote massa aan toeristen verwachten. Kom vroeg in de ochtend of laat in de avond.
 • Een wandeling in Villa Borghese
 • Piazza del Campidoglio: een van de grootste meesterwerken van Michelangelo
 • La Bocca della Verità
 • Accademia di San Luca

Tips voor Rome

 • Maak vooraf een plan welke bezienswaardigheden je wilt bezoeken en maak een route. Dit is aan te raden als je niet al te veel tijd hebt om de stad te bezoeken. Als je niet een specifiek plan hebt raak je al snel overdonderd of zelfs verdwaald in de stad.
 • Wil je tijdens je Rome stedentrip bepaalde gebouwen of bezienswaardigheden bezoeken in de prachtige stad? Boek op voorhand online tickets online en kom niet voor onaangename verassingen te staan en skip de lange wachtrijen.
 • Koop online een Roma pass. Hiermee kan je gebruik maken van het openbaar vervoer in Rome. Je krijg er bovendien ook gratis toegang op verschillende musea en je hebt korting op de meeste bezienswaardigheden. De Roma Pass kost ongeveer tussen de €48 en €72. Dit is afhankelijk van de duur van je stedentrip Rome.
 • Stap niet zomaar elk restaurantje in Rome binnen. De stad heeft namelijk erg veel tourist traps. Een menu met typisch toeristenmenu met een veel te hoge prijs. Dit soort restaurantjes zijn te vinden rond de belangrijke bezienswaardigheden. Wandel net een stukje door of loop een zijstraatje in en je zal ongetwijfeld goedkoper en lekkerder eten.
 • Maak je bezoek aan Rome actief en huur een fiets. Zo ontdek je gemakkelijk op eigen houtje de stad en ben je ook niet zo afhankelijk van het o.v Dit kan je ter plaatse huren of vooraf online.

Overnachtingen boeken in Rome

Een leuke stedentrip Rome geboekt, maar waar moet je overnachten? Wordt je graag wakker met het uitzicht op het Colosseum of heb je liever de zondagse mis van de paus op de achtergrond? Hieronder zullen wij een aantal voorstellen doen:

 • Verblijf in het prachtige zeventiende eeuwse gebouw van Domus Ester in Regola. Dit gasthuis heeft klassiek ingerichte kamers.
 • Het 9Horwl Cesari ligt tussen de Trevi fontein en het Pantheon. Dit hotel heeft een dakterras wat een prachtig uitzicht geeft op de omgeving zoals de Piazza Venezia
 • Ondanks de ligging vlakbij het Vaticaan heb je mooie budget accommodaties in de wijk. Bijvoorbeeld B&b few steps from ST. Peter. Dit B&B ligt ongeveer 10 minuten van het Vaticaanse musea vandaan en biedt kamers met airco en tv aan.
 • Liever overnachten in hartje Rome? Dan is Campitelli Fascinating Apartment een overweging waard. Dit is een appartement met een huiselijke sfeer en unieke uitstraling.