Vliegveld Rome

Vliegveld Rome

De stad Rome heeft twee vliegvelden waar op gevlogen kan worden. Het gaat om Rome Fiumicino airport en om Rome Ciampino airport. Beide vliegvelden zijn iets anders gelegen en kan je met andere vervoersopties het centrum van Rome bereiken.

Rome Fiumicino airport ofwel de Leonardo da Vinci airport

De grootste luchthaven en ook de drukste luchthaven van Rome is Roma Fiumicino airport. Het Rome Fiumicino airport wordt ook wel de Leonardo da Vinci airport genoemd. Locatie Rome Fiumicino airport is ongeveer 35 kilometer ten zuidwesten van het centrum van Rome.

Met vier terminals en vluchten die over de hele wereld vertrekken en aankomen is dit de grootste luchthaven van Rome.

Naar luchthaven Rome Fiumicino airport vliegen veel grote luchtvaartmaatschappijen. Maatschappijen als KLM, Brussels Airlines en Ryanair vliegen op de luchthaven van de Italiaanse hoofdstad, maar ook kleinere maatschappijen als Wizz Air komen hier.

Het openbaar vervoer van Rome Fiumicino airport

Het openbaar vervoer van dit vliegveld Rome is erg goed. Dankzij het treinstation Fiumicino Aeroporto en het busstation is er een goede verbinding tussen Rome Fiumicino airport en het centrum van Rome. Na aankomst kan je dus snel de bezienswaardigheden van Rome gaan bekijken.

De Leonardo express trein en de regionale trein

De Leonardo express trein is een trein die elke 30 minuten van het vliegveld naar Rome centrum brengt. Deze trein stopt dan ook maar op één treinstation namelijk Roma Termini, het centraal station van Rome.

Naast de Leonardo express rijdt ook de regionale trein vanaf het vliegveld naar het binnenland van Italië en de Italiaanse hoofdstad met directe treinverbindingen. Op werkdagen vertrekt er ieder kwartier een trein vanaf het treinstation naar de rand van het centrum van Rome. Onderweg stopt deze trein bij verschillende grote treinstations als Roma Trastevere, Roma Ostiense, Roma Tiburtina en Roma Tuscolana.

Deze stations liggen aan de rand van het centrum van Rome en op deze stations kan je vanaf de Leonardo express overstappen op de metro of de bus pakken. Deze regionale trein stopt dus niet op het centrale station van Rome.

Vliegveld shuttlebus Rome Fiumicino airport

Ook is het mogelijk om te kiezen voor een speciale airport shuttle bus. Deze bus vertrekt vanaf Roma Fiumicino naar het historische centrum van Rome. Deze manier van reizen is het voordeligst, zowel naar het vliegveld Fiumicino airport als van het vliegveld naar het centrum van Rome.

Overige vervoersmiddelen

Je kan naast het openbaar vervoer ook een taxi reserveren die je bij aankomst naar Rome centrum kan brengen. De taxichauffeur ontvangt je dan bij aankomst en brengt je vervolgens naar centrum Rome. Je kan er ook op gokken dat er taxi’s zijn bij je aankomst.

Let er dan wel op dat je een taxi kiest die een meter hebben. Deze zijn te herkennen aan de witte kleur, de aanduiding TAXI op het dak en een registratienummer op de achterkant en binnenin de auto. Alle andere taxi’s zijn niet betrouwbaar.

Een andere manier is natuurlijk om zelf een auto te huren. Op Rome Fiumicino airport zijn verschillende autoverhuur bedrijven te vinden die verschillende auto’s aanbieden. Op deze manier kan je zelf de Vaticaanse musea verkennen en het centrum van de stad bekijken.

Vliegveld Ciampino, het tweede vliegveld van Rome

Naast luchthaven Fiumicino heb je ook het kleinere broertje namelijk vliegveld Ciampino. Rome Ciampino airport is de kleinste van de twee vliegvelden, maar heeft alsnog meer dan 6 miljoen passagiers die hier jaarlijks aankomen. Dit vliegveld ligt ongeveer 16 kilometer ten zuiden van Rome. Het verschil tussen deze twee luchthavens ligt in de maatschappijen die erop vliegen. In tegenstelling tot vliegveld Fiumicino, vliegen op vliegveld Ciampino de wat kleinere maatschappijen, zoals Ryanair en Wizz Air.

Van luchthaven Rome Ciampino airport is het mogelijk om op verschillende manieren naar het centrum van Rome te komen. Er is geen treinstation, dus je kan alleen met de bus of de taxi gaan. Vanaf dit vliegveld heb je twee busopties. Er is een buslijn die je tot in het centrum van Rome brengt en er is een buslijn die je brengt naar metrostation Anagnina. Vanaf hier is het mogelijk om door te reizen naar Roma Termini, het centraal station.