Via Appia

Via Appia

De Via Appia, Via Latina, Via Flaminia en Via Salaria zijn de belangrijke oude Romeinse wegen. Deze wegen leidden vroeger naar verschillende uithoeken van Italië. Via Appia was de toegangsweg tot de stad, deze liep van Brundisium tot aan Brindisi. In 312 voor Christus werd de opdracht gegeven voor de bouw van deze weg, door Consul Appius Claudius Caecus. De reden van de bauw van de Via Appia in Rome is dat dit goed was voor de oude Romeinen om troepen tijdens de oorlog te verplaatsen, maar ook voor dagelijks transport tussen de Italiaanse hoofdstad en Campanië.

Het aanleggen van deze weg is ontstaan om het imperium te vergroten. Het was bedoelt zodat grotere groepen soldaten gemakkelijker konden reizen, maar ook zodat goederen die binnen kwamen vervoerd konden worden over deze wegen. De troepen die van deze weg gebruik maakten gingen vanaf deze weg naar de haven om vanuit hier naar verschillende uithoeken van Italië te varen.

De Via Appia in Rome heeft ook een bijnaam, namelijk Regina Viarum, dit betekend koningin der wegen. De naam van deze oude weg is vanwege de schoonheid van het landschap waar via Appia door heen loopt. In het centrum van Rome vind je nu nog steeds een deel van Via Appia. Vanaf het Forum Romanum, waar het Colosseum staat, langs het Circus Maximus en de Termen van Caracalle richting het zuiden.

Loop of fiets nu langs de Via Appia om een betere indruk te krijgen. Met een Nederlandse gids krijg je een goed beeld en een belang van deze Romeinse weg.

De bouw van Via Appia Antica in het Romeinse rijk

Via Appia Antica in Rome groeide eigenlijk mee met het Romeinse Rijk. Naar mate er steeds meer gebieden werden geannexeerd, werd ook de Via Appia uitgebreid. De afstand tussen Rome en Brindisi was ongeveer 540 kilometers. Onderweg kwamen de reizigers dan wel enkele uitspattingen tegen waar zij terecht konden voor drinken, waar de paarden gewisseld werden en waar men kon overnachten.

Vanaf het begin was Via Appia een brede weg, op deze manier konden twee wagens elkaar passeren. Naast de Via Appia was ook een weg aangelegd waar met lopend de route kon vervolgen.

Tegenwoordig begint de via Appia bij Porta San Sebastiano in Rome, om deze reden wordt de Via Appia ook wel Porta Appia genoemd. Als hier op zondag geen verkeer is (gemotoriseerd verkeer is dan niet toegestaan) kun je een goede indruk krijgen hoe de Via Appia duizenden jaren geleden waren.

Wil jij Via Appia bezoeken?

Het bezoeken van de Via Appia in Rome is de moeite waard wanneer jij de stad Rome een bezoek brengt. Je kan aan het begin van de Via Appia namelijk nog vrij gedetailleerd zien hoe Via Appia Antica er vroeger uit heeft gezien.

Toeristen vinden het vaak interessant om de steden van Via Appia te zien, net als dat er verschillende attracties langs deze route te bezichtigen zijn.

Waar leidt een tocht over de Via Appia naar toe?

Wanneer jij de Via Appia in Rome volgt, kom je onderweg verschillende bezienswaardigheden tegen die ook stammen uit de Romeinse tijd. De oude Romeinse weg kun je starten vanaf de Porta San Sebastiano. Hier vind je direct al aan de rechterkant, de eerste mijlsteen, hier is een muur gemetseld. Je ziet hier in de stadsmuur de eerste mijlpaal. Deze mijlsteen staat voor afstanden, bestemmingen en de opdrachtgever van de bouw van de Via Appia.

Iets verderop na het volgen van de Via Appia kom je op een gegeven moment de Domine Quo Vadis tegen. Dit is een kerk, waar volgens de legende Jezus een ontmoeting had met Petrus.

In de Romeinse tijd was het verboden om doden binnen de stadsmuren te begraven, om deze reden werden er begraafplaatsen langs de uitvalswegen geplaatst. Dit noemen we catacomben en graftombes. Een van deze grafmonumenten is het catacomben van San Callisto.

Na ongeveer twee kilometer verder kom je terecht bij een van de volgende attracties. Dit is het best bewaarde deel van via Appia in Rome. Hier kom je restanten tegen van Circus van Maxentius, dit is een oude renbaan.

Deze wegen leiden naar het volgende punt in Rome, waar je onderweg juist steeds meer catacomben tegen komt. Het is zo dat langs de Via Appia hoe verder je komt, hoe meer graven je tegen komt. Waaronder ook de Cecilia Metella, deze is vijf kilometer lang. Dit was de dochter van Keizer Ceaser. Het is de moeite waard om dit te bezoeken.

Verderop vind je dan Villa Quintili in Rome, dit is een van de luxe villa’s van keizer Commodus.

Italië, Rome; de plek waar je geweest moet zijn

Wil jij het centrum van Rome ontdekken omdat jij een keer in deze eeuwige stad wil zin geweest en je wilt genieten van de Italiaanse keuken? Plan een tripje naar Rome, zodat je kan genieten van de verschillende bezienswaardigheden. Van Via Appia, tot aan San Callisto, San Sebastiano en de Spaanse Trappen.

Rome heeft voor jou veel te bieden! Vooraf is het belangrijk om goed de praktische info door te lezen voor dat je een bezoek brengt aan bezienswaardigheden. Vaak kun je tours en tickets namelijk al online boeken, dit scheelt jou heel veel tijd met het wachten in de tijd voor een bezienswaardigheid.