Vaticaanstad bezoeken

Vaticaanstad bezoeken

Wil jij graag Vaticaanstad bezoeken? De Vaticaanstad zit midden in de Italiaanse hoofdstad Rome. Het is de kleinste onafhankelijke staat ter wereld. Als je de Vaticaanstad bezoeken gaat zul je de Sixtijnse kapel vinden, de prachtige Sint-Pietersplein en de Vaticaanse musea. Je kan een hele dag vullen tijdens je citytrip Rome met deze bezienswaardigheden.

Om ervoor te zorgen dat je goed voorbereid bent hebben wij alle informatie wat je nodig hebt op een rijtje gezet. Zo voorkom je bijvoorbeeld lange wachtrijen als je vooraf kaartjes koopt. Het is dan zo dat je voorrang krijgt met een skip the line ticket.

Koop je tickets online en sla de wachtrij over

Vaticaanstad, Sint-Pietersbasiliek, Vaticaanse musea en de Sixtijnse kapel zijn een must see. Dat vinden meer mensen! Je bent namelijk nooit alleen. Het is daar altijd zo druk bezocht dat de wachtrijen oplopen tot vele uren.

Het is dan ook aan te raden om tickets online te kopen zodat je een skip the line ticket zodat je de lange wachtrijen kan vermijden. Indien het toch niet uitkomt kan je de kaartjes zelfs tot 24 uur van tevoren annuleren.

Het verhaal

Kerkelijke ministaat

De ministaat omvat een grondgebied van 44 hectaren binnen de stad Rome. Binnenin Vaticaanstad vind je het Vaticaan, het hoofdkantoor van de Katholieke Kerk. De paus is de leider en heeft recht over alle kwesties in Vaticaanstad. De meeste beslissingen worden genomen door de kardinalen van de Romeinse Curie.

De officiële taal van de Vaticaanstad is Italiaans, maar van de Vaticaan is Latijn. Er wordt met euro betaald, al is het land geen lid van de Europese Unie. Vaticaanstad staat in zijn geheel op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. Er wonen 439 inwoners in Vaticaanstad. 605 burgers hebben een Vaticaans paspoort en er werken c.a. 5000 mensen in het Vaticaan.

Geschiedenis

Vaticaanstad was niet altijd de ministaat die het vandaag is. tot 1870 omvatte de Kerkelijke Staat heel Centraal-Italië, maar toen Rome bij het koninkrijk Italië gevoegd werd verloor de paus zijn wereldmacht.

In 1929 werd Vaticaanstad gesticht. Mussolini en Paus Pius XI sloten het verdrag van Lateranen. De paus bleef leider op eigen grondgebied wat los bleef staan van het Italiaanse gezag. Mussolini kreeg op deze manier steun van de Italiaanse bisschoppen.

Vaticaanstad bezoeken, er is veel te zien!

Vaticaanstad bestaat uit het Sint-Pietersplein, de Sint-Pietersbasiliek, de Vaticaanse musea, de Vaticaanse tuinen, het pauselijk paleis en nog een aantal andere bezienswaardigheden. Rond het gebied staat een dikke vestingmuur die in de 17e eeuw in opdracht van de paus Urbanus VII aangelegd werd.

De zuilengalerij van Gian Lorenzo Bernini is een van de bekendste plekken wat op het Sint-Pietersplein gebouwd werd. In het midden van dit plein staat een grote obelisk.

De Zwitserse garde

Wanneer je de Vaticaanstad bezoeken gaat zal je zien dat de ingangen bewaakt wordt door de Zwitserse garde. Je kan hun herkennen aan hun ijzeren helmen en fel gekleurde kledij. Ook hebben ze een middeleeuwse hellebaard in de hand. In 1506 werden door paus Julius II een aantal Zwitserse soldaten ingehuurd. Dit om de veiligheid van de paus te garanderen en ze zijn sindsdien niet meer uit het straatbeeld verdwenen.

Ooit hebben ze geholpen om paus Clemens VII te vluchten naar de Engelenburcht na een aanval van Keizer Karel V. De gardisten zijn zijn allemaal Zwitserse mannen tussen de 19 en 30jaar. Ze waren allemaal minimaal 174cm lang, ongehuwd en kwamen uit de rooms katholieke kerk.

De Gendarmerie van Vaticaanstad

Er is ook een eigen Gendarmerie die de burgers en de mensen die Vaticaanstad bezoeken beschermen. Ze zijn wel wat moderner gekleed, ze dragen een blauw uniform of lopen rond als burger. Ze houden toezicht op de mensen die Vaticaanstad bezoeken en letten op zakkenrollers, dieven, godsdienstwaanzinnigen of zelfs potentiële terroristen.

Als ze iemand oppakken wordt degene overhandigd aan de Italiaanse politie, omdat de vel van het Vaticaanstad zelden gebruikt wordt.

De dienst op zondag

De paus komt twee keer per week voor de mensen die Vaticaanstad bezoeken. Elke zondag om 12:00 richt de paus zich tot het volk vanuit zijn werkkamer wat uitkijkt op het Sint-Pietersplein. Hij sluit zijn toespraak altijd af met de Angelus. Toeschouwers kunnen het gebedsdienst bijwonen vanuit het plein.

De pauselijke audiëntie

Elke woensdag om 10:30 vindt de audiëntie plaats. Dit vindt plaats in het Paulus VI Auditorium of op het Sint-Pietersplein. Na afloop van de dienst wordt de paus in zijn auto door de rijen gelovigen gevoerd. Je kan online kaartjes kopen voor de pauselijke audiëntie zodat je zeker bent van je plaats. Bij het kaartje krijg je ook een gids die jou meer uitleg kan geven.

De Sint-Pietersbasiliek; De katholieke kerk

Via della Conciliazione

Wanneer je naar de Sint-Pietersbasiliek loopt, zal je hem van ver al zien blinken. Je wandelt eerst een stukje over de Via della Conciliazione. Hier krijg je prachtig zicht op de grootste kerk ter wereld. Geniet van de wandeling. Houd er wel rekening mee dat er veel mensen er heen lopen of terugkeren. Toch is het de moeite waard om dit te bewandelen.

Op de hoek van Via della Conciliazione en Via San Pío X kan je Romulus, Remus en de wolf op een gevel vinden. Het is geen spectaculaire bezienswaardigheid, maar wel heel leuk om te zien als je het verhaal erachter kent. Volgens de Romeinse mythologie zijn Romulus en Remus te stichters van Rome. Op de gevel worden ze gevoed door de wolvin Lupa Capitolina.

Het graf van Petrus

De Sint-Pietersbasiliek is het bekendste gebedshuis voor christenen. De zestiende eeuw basiliek werd opgetrokken in een laat renaissancistische en barokke stijl op de plek van het oude circus van Nero. Hier werd de eerste paus pPtrus gestenigd en begraven. Dit is daarom ook een belangrijk bedevaartsoord voor katholieken

Koepel beklimmen

Als je fit genoeg bent en de kans krijgt raden wij aan om naar de koepel en basiliek beklimmen. Dit zijn totaal 551 trappen en je krijg een fantastisch uitzicht over het Sint-Pietersplein. Dit is zeker een once in a lifetime uitzicht.

  • De openingstijden van de koepel zijn in ze zomer van 8:00 tot 18:00 en in de winter van 8:00 en 17:00
  • Koop je tickets online zodat je de wachtrijen kunt overslaan
  • Je kan de koepel beklimmen met de trap of voor een deel met de lift.
  • De koepel hanteert andere openingstijden dan de basiliek. Hij gaat een uurtje later open en een uurtje eerder dicht.

De fonteinen & obelisk

Naast de basiliek zijn er nog andere beroemde bezienswaardigheden te zien op het Sint-Pietersplein. Bijvoorbeeld twee fonteinen uit de 17e eeuw wat mooi symmetrisch ten aanzien van elkaar staan. Nadat de eerste fontein kwam besloot Bernini om de symmetrie terug te brengen in het plein. Hij ontwierp nog een tweede fontein. De fonteinen werken niet altijd, maar dat komt omdat de paus vind dat het onnodig is om water te verspillen.

Daarnaast kan je ook nog de de grote obelisk op het plein vinden. Dit is een Egyptisch museum van maar liefst 40 meter hoog met het kruis meegerekend. Dit is niet het enige obelisk in Rome, er zijn namelijk meerdere te vinden. Rome is namelijk de stad met de meeste obelisken ter wereld!

Wachtrijen vermijden

De basiliek kan je gratis bezoeken. Echter, je moet er wel rekening mee houden dat er vaak erg lange wachtrijen staan. Dit komt omdat men door een metaaldetector heen moet. Om de wachtrij zo veel mogelijk te vermijden raden wij aan om vroeg naar de basiliek te gaan. De beste tijd om te gaan is als de basiliek net open gaat.

  • De zomermaanden is veel drukker dan de wintermaanden.
  • De Sint-Pietersbasiliek is dagelijks open van 7:00 tot 19:00 in de zomer en van 7:00 tot 18:00 in de winter.

De Necropolis in de Grotte Vaticane

Het graf van Petrus en andere pausen

Je kan ook de Grotte Vaticane bezoeken onder de basiliek. Dit is de uitgegraven fundamenten van de kerk. Dit werd in de vierde eeuw aangelegd in opdracht van keizer Constantijn. De grote Sint-Pietersbasiliek werd in de zestiende eeuw bovenop gebouwd.

In de grotten liggen de tombes van een aantal pausen. Onder het altaar van de basiliek ligt een schrijn uit de tweede eeuw tegen de rode muur aan. Men vermoed dat dit het graf is van Petrus. Vroeger werd Paus Petrus gestenigd en begraven in een tombe.

Je kan er ook een pad vinden dat uit het begin van onze jaartelling stamt. Toenmalige Mons Vaticanus beliep dit pad. Langs deze weg liggen vroegchristenen en heidense graven.

Tickets voor je bezoeken

Je kan enkel een bezoek aan de Grotte Vaticane brengen met een rondleiding. Deze worden elke dinsdag en donderdag georganiseerd. De rondleidingen worden gedaan in verschillende talen. Er worden maar 250 bezoekers per dag toegelaten dus het is aan te raden vooraf kaartjes voor de Necropolis zodat je zeker bent van je plekje.

Vaticaanse Musea

De collectie

De Vaticaanse musea liggen in het Apostolisch paleis en bevatten een enorme kunstcollectie. Hier kan je wel meer dan 70.000 werken uit het oude Egypte, Italië en Griekenland vinden, maar ook werken uit de renaissance, de barok en moderne religieuze kunst. Daarnaast zijn er ook ander objecten zoals landkaarten, wereldbollen en wandtapijten te bewonderen. Het Vaticaanse musea werd begin van de zestiende eeuw gesticht door Paulus Julius II.

Bereid je voor

De Vaticaanse Musea zijn erg groot. Het is zelfs bijna onmogelijk om alles wat het Vaticaanse Musea te vinden heeft op één dag te zien. We raden dan ook aan om voor je bezoek een route uit te stippelen.

Wachtrijen vermijden

De Vaticaanse Musea zijn het vijfde grootste museumcomplex ter wereld. Zij ontvangen elk jaar ruim 6 miljoen bezoekers. Er ontstaat al heel snel een gigantische rij voor de ingang. Het is daarom aan te raden om vroeg naar de musea te gaan. In de wintermaanden is het een stuk rustiger dan in de zomermaanden. Als je in een rustige periode de Vaticaanse musea bezoeken wilt is het aan te raden om in november of januari te gaan.

  • Het Vaticaanse Musea is maandag tot en met zaterdag open van 09:30 en 17:30
  • De laatste zondag van de maand is de Vaticaanse Musea geopend van 09:00 tot 14:00

De Sixtijnse Kapel bezoeken

De Sixtijnse Kapel kan je bezoeken als laatste onderdeel van het Vaticaanse Musea. De kapel ligt in het Apostolisch paleis en is waarschijnlijk wat kleiner dan dat je denkt. Echter, het is echt een absolute must om het Sixtijnse Kapel te bezoeken tijdens je bezoek aan Vaticaanstad.

In het Sixtijnse Kapel kan je het wereldberoemde en indrukwekkende plafondbeschildering van Michelangelo bewonderen. De voorstelling op het plafond van het Sixtijnse Kapel 9 scenes uit Genesis weer en op de muur achter het altaar van het Sixtijnse Kapel bevind zich een indrukwekkende schilderingen van het laatste oordeel.

De Vaticaanse Tuinen

Één van de uniekste bezienswaardigheden van Rome

De Vaticaanse tuinen liggen achter de Sint-Pietersbasiliek en de Vaticaanse Musea en omvat ruim de helft van heel Vaticaanstad. De Vaticaanse tuinen zijn in totaal 23 hectaren groot en staan vol met zeldzame planten van over de hele wereld.

Er zijn prachtige tuinhuizen en fonteinen gebouwd door de jaren heen. Ze noemen dit ook wel de groene long van Rome en het is de ideale plek om de drukte vermijden.

Een bezoek aan de tuinen

De Vaticaanse Tuinen kan je alleen bezoeken onder begeleiding. De tuinen worden wel wat minder bezocht, omdat massa’s toeristen kort geleden nog niet toegankelijk waren voor groot publiek.

Hoe de drukte vermijden?

Ondertussen is het wel duidelijk dat het Vaticaanstad de gehele dag een grootste drukte is. Er staat altijd wel een lange rij met mensen die wachten op toegang voor Sint-Pietersbasiliek, het Sixtijnse kapel of een aantal musea. Het is natuurlijk niet prettig om hier je tijd aan te verdoen.

Het is aan te raden om vooraf tickets te kopen zodat je de lange rijen kan vermijden. Je kan kaartjes kopen met een Nederlandse gids en soms heb je het voordeel dat je door een aparte ingang mag.

Tips als je het Vaticaan bezoeken gaat

  • De belangrijkste tip: Koop je tickets vooraf online voor de belangrijkste bezienswaardigheden
  • Het Vaticaanstad bezoeken kan je het beste in het laagseizoen doen. Dit is van november tot en met februari
  • Grote tassen en paraplus’s zijn niet toegestaan in de gebouwen
  • Ga met het openbaar vervoer als je de Vaticaanstad bezoeken gaat
  • De beste tijd om het Vaticaans museum te bezoeken is rond openingstijd of na 15:oo
  • Het is niet toegestaan om korte broeken te dragen tijdens je bezoek. Hoofddeksels en blote schouders zijn ook niet toegestaan
  • Het is verboden om in de Sixtijnse kapel foto’s te maken
  • Je mag geen eten en drinken nuttigen binnen de gebouwen
  • Neem contant geld mee als je de koepel van de basiliek wilt beklimmen.
  • Indien je geen kaartje online hebt gekocht, is het an te raden om een flesje water mee te nemen voor in de rij. Vooral als je in de zomer gaat
  • Het gebruik van een statief of selfiesticks is niet toegestaan