Trevi: Ontdek de Geheimen van Rome’s Beroemde Fontein

Als je aan Rome denkt, is de Trevifontein ongetwijfeld een van de eerste bezienswaardigheden die in je opkomt. Deze iconische fontein staat wereldwijd bekend om haar schoonheid en de vele legendes die eromheen hangen. De Trevifontein, ofwel Fontana di Trevi in het Italiaans, is niet alleen een prachtig kunstwerk maar ook een belangrijk cultureel symbool dat jaarlijks miljoenen toeristen aantrekt.

Het verhaal gaat dat als je met je rug naar de fontein staat en over je linkerschouder een muntje werpt, dit geluk brengt en zorgt dat je ooit terugkeert naar Rome. Wat veel mensen echter niet weten, is dat deze traditie bijdraagt aan een goed doel: alle munten worden dagelijks verzameld en gedoneerd aan Caritas, een katholieke liefdadigheidsorganisatie.

De architectuur van de Trevifontein is adembenemend en zit vol symboliek; het centrale figuur Neptune rijdt op zijn wagen getrokken door zeepaarden en wordt geflankeerd door tritons. Mijn fascinatie voor dit meesterwerk heeft geleid tot een grondige zoektocht naar alle verhalen en feiten die deze fontein zo speciaal maken. In mijn blog neem ik jullie mee op ontdekkingstocht langs de rijke geschiedenis van één van ’s werelds beroemdste waterwerken.

De geschiedenis van de Trevifontein

De Trevifontein, in het Italiaans bekend als Fontana di Trevi, is een waar kunstwerk dat diep geworteld is in de Romeinse geschiedenis. Mijn fascinatie voor deze fontein begon toen ik ontdekte dat het de grootste barokke fontein in Rome is en een van de meest beroemde waterwerken ter wereld.

De oorsprong van de Trevifontein gaat terug tot het oude Rome. Het was oorspronkelijk het eindpunt van het Aqua Virgo-aquaduct dat in 19 v.Chr. gebouwd werd op bevel van Augustus. Dit aquaduct voorzag Rome meer dan 400 jaar lang van water.

 • In 1732 gaf Paus Clemens XII opdracht aan architect Nicola Salvi om een nieuwe monumentale fontein te bouwen.
 • Na vele jaren hard werken werd de fontein voltooid in 1762 onder leiding van Giuseppe Pannini, nadat Salvi was overleden.

Het ontwerp kenmerkt zich door adembenemende sculpturen en symboliek:

 • Centraal staat de zeegod Oceanus, die op een schelpvormige strijdwagen staat getrokken door zeepaarden.
 • Aan weerszijden zijn reliëfs die gezondheid en overvloed verbeelden.

De plek waar de fontein zich bevindt wordt omringd door legendes, waaronder die over het gooien van munten. Het gebruik stelt dat als je met je rug naar de fontein staat en twee munten over je linkerschouder gooit, dit geluk brengt en zorgt dat je weer naar Rome zult terugkeren.

Doorheen haar bestaan heeft de Trevifontein verschillende restauraties ondergaan om haar schoonheid te bewaren voor toekomstige generaties. Een recente grote renovatie werd afgerond in 2015 dankzij een donatie van modehuis Fendi ter waarde van €2 miljoen euro.

Mijn persoonlijke ervaring met deze historische schat zal altijd bijblijven als een moment waarop tijd even stil leek te staan midden in het bruisende hart van Rome.

Architectuur en ontwerp van de Trevifontein

De Trevifontein, of Fontana di Trevi in het Italiaans, is een waar kunstwerk gelegen in het hartje van Rome. Deze indrukwekkende fontein ontworpen door Nicola Salvi combineert op unieke wijze barokke stijlelementen met klassieke schoonheid. Bij de bouw die begon in 1732 en pas in 1762 werd voltooid zijn verschillende soorten marmer gebruikt.

Het centrale figuur van de fontein is Neptunus, god van de zee, die statig wordt afgebeeld op een schelpvormige strijdwagen getrokken door zeepaarden. De zeepaarden worden begeleid door Tritons. Een detail dat me altijd bijblijft is hoe deze elementen niet alleen esthetisch maar ook symbolisch zijn; ze representeren namelijk de wisselvallige stemmingen van de zee.

Wat betreft de architectuur valt het me op dat er gebruik is gemaakt van zowel symmetrie als asymmetrie om balans en dynamiek te creëren. De fontein zelf is ingebed tegen een palazzo waardoor het lijkt alsof het water rechtstreeks uit het gebouw komt stromen. Dit effect wordt versterkt door rotsachtige elementen die natuurlijke oneffenheden imiteren.

De versieringen rondom Neptunus zijn al even gedetailleerd met overvloed aan mythologische taferelen en allegorische figuren die welvaart en gezondheid uitbeelden. Elk beeld binnen dit panorama heeft een eigen verhaal dat bijdraagt aan de rijke historie en symboliek van deze plek.

Wanneer ik kijk naar de technische aspecten achter dit ontwerp ben ik onder de indruk hoe ingenieurs destijds zonder moderne technologie zo’n complex watersysteem hebben kunnen realiseren. Het water voor deze fontein komt trouwens nog steeds uit dezelfde bron als eeuwen geleden: Aqua Virgo aquaduct.

Doorheen mijn bezoeken hecht ik steeds meer waardering voor hoe lichtval speelt met waterstralen wat elke keer weer zorgt voor een ander schouwspel. Met name ’s avonds wanneer verlichting alles extra magisch maakt blijf ik gefascineerd kijken naar dit meesterwerk van barokke architectuur dat ongetwijfeld één der mooiste monumentale fonteinen ter wereld is.

Betekenis en symboliek van de Trevifontein

De Trevifontein, gelegen in het hartje van Rome, is veel meer dan een indrukwekkend staaltje barokke kunst. Het vertelt een verhaal dat diep geworteld is in de geschiedenis en mythologie. Mijn fascinatie voor deze fontein begon toen ik ontdekte dat elk beeldhouwwerk op de fontein een eigen betekenis heeft.

Centraal staat het standbeeld van Oceanus, god van alle wateren, die statig op zijn schelpvormige strijdwagen staat. Deze wordt getrokken door twee zeepaarden met aan weerszijden Tritons, godheden van de zee. De combinatie van Oceanus en zeepaarden symboliseert de controle over het water; sommigen zien het zelfs als een verwijzing naar de macht van pauselijk Rome over de wereldzeeën.

Aan weerszijden bevinden zich nog meer sculpturen die elk hun eigen verhaal vertellen:

 • Links zie je Abundantia, die overloopt met vruchtbaarheid en rijkdom.
 • Rechts vinden we Salubritas, symbool voor gezondheid en welzijn.

Wat velen niet weten is dat het ontwerp ook verwijst naar drie straten – of ‘vie’ – die naar dit plein leiden. Dit gaf ooit vorm aan Nicola Salvi’s concept: ‘Tre Vie’ werd zo ‘Trevi’.

De fontein kent ook moderne mythes zoals het bekende muntjes gooien:

 • Gooi één muntje om terug te keren naar Rome.
 • Twee muntjes voor liefde.
 • Drie voor een huwelijk in de Eeuwige Stad.

Dit ritueel draagt bij aan haar magie en trekt jaarlijks miljoenen bezoekers uit alle hoeken van de wereld. Wat statistieken betreft:

Aantal muntjes per dag Geschatte waarde per jaar
3.000 €1 miljoen

Het geld wordt gedoneerd aan lokale goede doelen wat aantoont hoe dit monument blijft bijdragen aan sociaaleconomische doeleinden ver buiten zijn esthetische waarde. De Trevifontein is dus niet alleen een prachtig kunstwerk maar ook een bron van legendes cultuurhistorische waarde én hedendaagse filantropie!

Beroemde filmscènes opgenomen bij de Trevifontein

De Trevifontein in Rome is niet alleen een architectonisch meesterwerk maar ook een iconische filmlocatie. Wie kent niet de betoverende scène uit ‘La Dolce Vita’ van Federico Fellini? Anita Ekberg baadt in de fontein terwijl Marcello Mastroianni toekijkt, een beeld dat voor altijd in het collectieve geheugen gegrift staat. Deze scène heeft ertoe bijgedragen dat de fontein synoniem werd met romantiek en Italiaanse flair.

Niet alleen ‘La Dolce Vita’ wist de magie van de Trevifontein vast te leggen. In ‘Roman Holiday’, waar Audrey Hepburn en Gregory Peck het zilveren scherm delen, biedt de fontein een pittoreske achtergrond voor hun avonturen in Rome. Hun scooter ritje eindigt nabij deze plek wat extra charme aan hun verhaal toevoegt.

 • Filmtitels en scenes:
  • La Dolce Vita (1960) – Iconische nachtelijke badscène
  • Roman Holiday (1953) – Slotscènes nabij de fontein
  • Three Coins in the Fountain (1954) – Het gooien van munten over de schouder
  • Sabrina Goes to Rome (1998) – Komedie met Melissa Joan Hart bij dezelfde beroemde locatie

Fans van romantische komedies herinneren zich misschien ‘Only You’ met Marisa Tomei en Robert Downey Jr., waarbij wederom gelukzoekende muntenwerpers centraal staan bij deze beroemde fontein. Het idee dat liefdeswensen uitkomen door het werpen van een munt, is door veel films gepopulariseerd maar vindt zijn oorsprong hier.

Talloze filmmakers hebben gekozen voor dit prachtige decor om cruciale of gedenkwaardige momenten te filmen, waardoor de Trevifontein voorgoed verbonden blijft met cinema. Elk jaar trekken duizenden toeristen naar deze plek om zelf een muntje te werpen en misschien wel te dromen over hun eigen filmwaardige moment naast het kabbelende water van deze historische fontein.

Tips voor een bezoek aan de Trevifontein

Het plannen van je bezoek aan de Trevifontein kan het verschil maken tussen een goede en een onvergetelijke ervaring. Hier zijn wat tips die ik graag met jullie deel:

 • Ga vroeg of laat om de drukte te vermijden. De fontein wordt overdag overspoeld door toeristen, dus als je foto’s wilt maken zonder al te veel mensen erop, probeer dan vlak na zonsopgang of laat in de avond te gaan.
 • Gooi een muntje over je schouder in de fontein. Volgens de legende betekent dit dat je ooit terugkeert naar Rome. Doe dit met je rug naar de fontein en gebruik je rechterhand om over je linkerschouder te gooien.
 • Wees bewust van zakkenrollers; ze zijn actief op plekken waar het druk is. Houd persoonlijke bezittingen zoals portemonnees en telefoons goed in de gaten.
 • Neem het moment in je op zonder door je lens te kijken. Het is verleidelijk om alles vast te leggen, maar soms is leven in het ‘nu’ net zo belangrijk.
 • Koop eventueel gelato bij een van de vele winkeltjes rondom de fontein en geniet van deze lekkernij terwijl je uitkijkt op het prachtige kunstwerk.

Door deze tips toe te passen, weet ik zeker dat jouw bezoek aan dit iconische monument niet alleen aangenaam zal zijn, maar ook herinneringen zal creëren die een leven lang meegaan!

De Trevifontein en de lokale cultuur

De Trevifontein is niet alleen een prachtig kunstwerk, het is ook een spilpunt in de Romeinse samenleving. Al eeuwenlang speelt deze fontein een centrale rol in de culturele activiteiten van de stad. Om te beginnen is er het bekende ritueel waarbij bezoekers munten over hun schouder in de fontein gooien. Volgens de legende zorgt dit ervoor dat je ooit terugkeert naar Rome.

 • Eén muntje staat voor een terugkeer naar Rome.
 • Twee munten betekenen een nieuwe romance.
 • Drie munten leiden tot een huwelijk of scheiding.

Deze traditie heeft geleid tot een aanzienlijke som geld die jaarlijks uit de fontein wordt gehaald. Interessant genoeg gaat dit geld naar goede doelen, waardoor toeristen direct bijdragen aan lokale welzijnsprojecten.

Daarnaast heeft de Trevifontein gediend als inspiratiebron en achtergrond voor talloze films en boeken, wat bijdraagt aan haar iconische status. Films zoals ‘La Dolce Vita’ hebben onvergetelijke scènes gefilmd met deze fontein op de achtergrond, waardoor ze nog meer verweven raakt met popcultuur en toerisme.

Maar het is niet alleen entertainment waarbij de Trevi zich manifesteert; ook tijdens feestdagen en evenementen vormt zij vaak het hart van festiviteiten. Tijdens Pasen en Kerstmis worden er speciale evenementen georganiseerd die zowel locals als bezoekers trekken, ieder op zoek naar magie die men zegt dat rondom deze plek hangt.

De invloed van deze monumentale waterpartij strekt zich uit over verschillende facetten van het dagelijkse leven in Rome. Van kleine winkeltjes die souvenirs verkopen tot straatartiesten die hun kunsten vertonen; allen zijn ze onderdeel van het levendige ecosysteem dat door de Trevifontein wordt gevoed. Zo blijft zij voortleven in het hart van velen – als bron van schoonheid, inspiratie en gemeenschapszin.

De restauratie van de Trevifontein in 2015

De Trevifontein, een van de meest iconische bezienswaardigheden in Rome, onderging in 2015 een grootscheepse restauratie. Deze majestueuze waterpartij had door de jaren heen te kampen met vervuiling en beschadigingen. De noodzaak om het monument te herstellen werd duidelijk; het was tijd voor een grondige opknapbeurt.

Voor dit ambitieuze project trok modehuis Fendi maar liefst €2,2 miljoen uit. Dit bedrag maakte deel uit van hun ‘Fendi for Fountains’ initiatief. Het doel? De fontein terugbrengen naar zijn oorspronkelijke glorie.

Gedurende de restauratiewerkzaamheden werden verschillende taken uitgevoerd:

 • Reinigen van travertijnsteen
 • Vervangen van versleten onderdelen
 • Installeren van nieuwe waterpompen
 • Aanbrengen van LED-verlichting om het kunstwerk ook ’s avonds tot leven te laten komen

De renovatie nam ongeveer 17 maanden in beslag en werd breed gedocumenteerd door media over heel de wereld. Toeristen stonden te popelen om weer munten over hun schouder in de vernieuwde fontein te gooien – een handeling die volgens legendes geluk brengt.

Restauratieaspect Beschrijving
Duur 17 maanden
Kosten €2,2 miljoen
Donor Modehuis Fendi

Bijzonder aan deze restauratie was dat men gebruikmaakte van transparante barrieres zodat bezoekers het proces konden volgen zonder dat dit ten koste ging van veiligheid of werkzaamheden. Dit droeg bij aan een unieke ervaring en bood mensen een kijkje achter de schermen bij zo’n ingrijpend project.

Met trots kan ik zeggen dat ik zelf getuige ben geweest van deze indrukwekkende transformatie. Het resultaat is verbluffend: schoon steenwerk, helder water en verbeterde verlichting die elk detail accentueert. De Trevifontein straalt weer als nooit tevoren!

Conclusie

Dit is de afsluiting van ons artikel over Trevi. Na een grondige analyse en beschrijving van alles wat met Trevi te maken heeft, hoop ik dat je nu een duidelijker beeld hebt van dit fascinerende onderwerp.

 • Trevi staat vooral bekend om zijn prachtige fontein, de Trevifontein.
 • De historische waarde en artistieke schoonheid ervan trekken jaarlijks miljoenen bezoekers.
 • Het gebied rondom de fontein biedt ook tal van culturele attracties en culinaire genoegens.

Ik heb het gehad over de legendes die verbonden zijn aan de Trevifontein, zoals het gooien van munten over je schouder voor geluk. Deze tradities blijven toeristen boeien en dragen bij aan de mystiek van deze plek.

De economische impact die Trevi heeft op Rome mag niet onderschat worden:

Aspect Impact
Toerisme Hoge bijdrage aan lokale economie
Cultuur Bewaring en promotie van erfgoed

Trevi is meer dan alleen maar een wijk in Rome of een beroemde fontein; het symboliseert het rijke verleden, het dynamische heden en de veelbelovende toekomst van Italië.

Om mijn ervaring met jou te delen: elke keer als ik in Rome ben, voel ik me opnieuw verbonden met zijn eeuwenoude geschiedenis door simpelweg langs de geplaveide straten rondom Trevi te wandelen. En ja, zelfs ik kan niet weerstaan aan het ritueel om een muntje in de fontein te werpen!

Tot slot wil ik je uitnodigen om zelf deze wonderlijke plek te ontdekken. Of je nou geïnteresseerd bent in kunst, cultuur of gewoon wilt genieten van Italiaanse lekkernijen, Trevi zal zeker niet teleurstellen.

Bedankt voor het lezen! Vergeet niet dit artikel te delen als je er wat aan gehad hebt en laat gerust jouw eigen indrukken of ervaringen achter in de commentaren hieronder. Ciao!