Trevi fontein

Trevi fontein

De Trevi fontein is een wereldberoemde fontein in de eeuwige stad Rome! Deze fontein is 20 meter groot en wel 30 meter hoog, hiermee dus ook de grootste fontein van Rome. Door de hele fontein stroomt op een dag wel tachtig miljoen liter water, dit water komt van de aqua Virgo. Vroeger was er een waterbron voor het oude Rome, een aquaduct, de Trevi fontein staat op het eindpunt van de driewegen kruispunt tot Aqua Vergine. De fontein ligt op een kruispunt van drie straten, deze drie wegen werken ’tre vie’ genoemd, het einde van Acqua Vergine.

De Trevi fontein is een samenhangend geheel van de verschillende stijlen die er in Rome voorkomen. De fontein is barok, de gebouwen om de Trevi fontein heen behoren juist tot de rococo en de neoklassieke stijl.

Vanaf nauwe straatjes kom je uit op het plein van de Trevi fontein. Via het marmeren complex stroomt water het bassin in, wat zorgt voor een zacht geluid. Vanaf de achterkant van Palazzo Poli kom je terecht bij de fontein.

De geschiedenis van de Trevi fontein op Piazza di Trevi

In de vijftiende eeuw stonden op de plek van de Trevi fontein een kleine fontein. Dit was een rechthoekig bassin, met een marmeren muur. In 1732 organiseerde Paus Clemens XII een wedstrijd voor het ontwerpen van de nieuwe fontein. De uiteindelijke winnaar hiervan was Nicola Salvi, deze werd beïnvloed door Gian Lorenzo Bernini (bekend van de Spaanse trappen). Helaas heeft Salvi het eindresultaat nooit gezien, want hij overleed voor het voltooien van de fontein. De fontein word vaak gezien als een deel van Palazzo Poli, omdat de fontein hier tegen aan gebouwd is.

Het bouwen van de fontein werd gedaan in de barok stijl. Dit kun je herkennen aan weelderigheid. In opdracht van Paus Urbanus VIII was een origineel ontwerp gemaakt door Bernini. Dit voldeed niet, waardoor het ontwerp van Salvi is gekozen.

De naam Trevi komt van het Latijnse woord Trivium, dit slaat op de Romeinse godin. Deze Romeinse godin waas de beschermen van de Trevi wijk. De Trevi fontein heeft in 2014 de meest uitgebreide restauratie gehad. Dit duurde zeker 20 maanden, maar wel zo dat de fontein eigenlijk weer een hele lange tijd mee kan.

Hoe ziet de bekendste fontein van Rome er uit?

Deze gigantische fontein is het theatrale meesterwerk dat Oceanus laat zien. Oceanus staat symbool voor één van de Titanen, vader en goed van de zeeën en rivieren. Dit ziet er sterk en majestueus uit voor het centrale figuur. Je ziet hier dat hij rijdt in een wagen in de vorm van een reusachtige schelp die getrokken wordt door twee gevleugelde paarden. Deze worden dan weer begeleid door tritons. De zeepaarden staan symbool voor de stemmingen van de zee.

Onder Oceanus zie je beelden van schelpen, salamanders en paarden. Het water start van de voet van Oceanus en gaat via een rots in een neerwaardse beweging richting de grote bassin.

Aan de linkerkant van deze fontein zie je een beeld dat symbool staat voor overvloed. Je ziet een hoorn met verschillende soorten fruit, en een beeldhouwwerk. Dit beeld is van Agrippa en staat voor het commanderen van de ondergeschikten om het aquaduct te bouwen.

Het symbool dat centraal staat voor gezondheid vind je aan de rechterkant van de prachtige fontein. Boven haar is het bas reliëf te zien, dit toont de jonge maagd Virgo die de soldaten van Agrippa de zuivere bron laten zien. Boven in het gebouw, op de architraaf is een inscriptie ter nagedachtenis aan de renovatie van het monument.

Je kan de Trevi Fontein ook kennen van verschillende films, de fontein werd namelijk gebruikt voor vele films als het decor. Denk aan de film la Dolce Vita of de film three coins.

Bekende verhalen over de Trevi fontein in de eeuwige stad

De Trevifontein staat bekend om de drie muntjes gooien. Volgends een oude traditie moet je één muntje in de fontein gooien en dan wel over de schouder met de ogen dicht. Je moet je snel kijken hoe deze het wateroppervlakte raakt, dit betekend dat je Rome nog een keer zal bezoeken. Bij twee muntjes die in de Trevifontein gegooid zijn gaat het om dat je de liefde van je leven zal vinden. Een derde muntje wil zeggen dat je ook in Rome zal gaan trouwen.

Er zijn maar enkelingen die geen muntje in de fontein gooit. Het is zo dat dezen duizenden munten dagelijks worden verzameld door de gemeente en dus uit het bassin gehaald worden. Alles dat in de Trevi fontein ligt wordt daarna geschonken aan goede doelen voor daklozen en het onderhoud van de fontein in Rome.

Naast een muntje in de Trevifontein gooien is het zo dat er ook mensen uit de fontein dronken. Ook een glaasje van het water geven aan je geliefde zal er voor zorgen dat ze de tijd zonder elkaar zouden overleven.

Het indrukwekkende Palazzo achter de wereldberoemde fontein

Achter de Trevi fontein vind je Palazzo Poli. Hierover wordt gezegd dat vroeger de hertog van Polo, vanuit het meest rechtse raam op de bovenste verdieping sprong. De reden hiervoor was voor sommigen van liefdesverdriet, terwijl een ander zegt dat hij de fontein in Rome eignelijk zat was. Vanaf dit moment is dan ook dit raam dichtgetimmerd en is er een raam geschilderd.

Waar vind je de fontana di Trevi?

De Trevi fontein vind je in Rome op de Piazza di Trevi. Dit is de plek waar de fontein staat. Dit is heel dichtbij het historische centrum van Rome, vanaf hier kun je ook andere populaire bezienswaardigheden in Rome opzoeken. Het is zo dat het Colosseum ook erg dicht in de buurt zit van de Trevi fontein Rome, dus deze tours kun je gemakkelijk combineren.

Met het openbaar vervoer kun je de fontein goed bereiken. Je kan met metrolijn A uitstappen bij halte Barberini en dan een klein stukje lopen. Bij de Trevi fontein kan het erg druk zijn vanwege de vele toeristen die de trevifontein in Rome echt gezien moeten hebben, een advies is dus om in de vroege ochtend hier al een kijkje te nemen!

Een tour bij de Trevi fontein?

Je kan zelf de Trevi fontein bezoeken, maar het is ook mogelijk om delen te zien te krijgen die je als normale toerist niet krijgt. Dit is namelijk een ondergrondse Trevi fontein tour. Je ziet hier overblijfselen van het keizerlijke tijdperk en een gebouwencomplex dat zich onder de stad bevind.