spaanse trappen rome

Spaanse trappen

Een van de populaire bezienswaardigheden in Rome zijn de Spaanse trappen. Het is een plek waar je kan genieten van een prachtig uitzicht en je kan hier heerlijk relaxen. De Spaanse trappen (Scalinata di Spagna) zijn een druk bezochte plek, niet alleen door toeristen maar ook door de lokale bevolking. Je ziet hier vaak kunstenaars.

De naam van de Spaanse trappen komen voor uit de Spaanse Ambassade die hier in de 17e eeuw aan de voeten van de Spaanse trappen stond, dit op het Piazza di Spagna, de naam van het plein. De officiële naam van dit plein is eigenlijk Scalinata Della Trinita Dei Monti, dit verwijst naar de witte kerk.

De geschiedenis van de Spaanse trappen

Eigenlijk wilde in 1559 paus Gregorius XIII deze kerk al maken. Maar pas in 1721 zijn de Spaanse trappen ontworpen door Alessandro Specchi en Francesco de Sanctis. Tussen 1723 en 1726 zijn de Spaanse trappen gebouwd in opdracht van Innocentius XII. De trappen bestaan in totaal uit 135 treden, die worden onderbroken door drie verschillende terrassen. Deze heilige drie eenheid betekent Trinità, vandaag ook de drie verschillende terrassen. Dit komt dus van de witte kerk Trinità dei Monti.

Na het bouwen van de Spaanse trappen is het zo dat deze instortten, hierdoor ontstond er flinke schade. En zijn de Spaanse trappen dus gerenoveerd. Ditzelfde is gebeurt in 1955, toen werden de trappen onder handen genomen door een grote renovatie.

Je kan de Spaanse trappen ook kennen van verschillende films.

Het betreden van de Spaanse trappen

Wil jij de Spaanse trappen betreden? Dan kan natuurlijk. Je hebt vanaf boven een prachtig uitzicht op Piazza di Spagna en de Rome! Bovenaan de trappen vind je dan Piazza Trinità dei Monti, een Egyptische obelisk met Egyptische hiërogliefen. deze was al in de Romeinse tijd gemaakt. Deze obelisk is een kopie van een Egyptische obelisk die verderop in de straat is te bewonderen, op Piazza del Popolo.

Wanneer je bovenaan de trappen bent kan een bezoek aan de Franse kloosterkerk niet missten, Trinità dei Monti. Deze dubbele kerktoren is in Frans bezig sinds 1495 door de Franse koning Karel VIII.

Piazza di Spagna; de fontein

Aan de voet van de Spaanse trappen in Rome vind je het plein Piazza di Spagna, hier vind je ook een kleine fontein de Fontana Della Barcaccia. Deze naam heeft deze fontein te danken aan de half gezonken boot, in traag stromend water. In het Nederlands betekend Fontana Della Barcaccia namelijk de lelijke schuit.

Het ontwerp van deze fontein door Pietro Bernini, en zijn beroemde zoon Gian Lorenzo Bernini, dit in opdracht van Paus Urbanus VIII. Het idee van deze fontein is afkomstig van een boot die dus daadwerkelijk strandde op de plek van de fontein door het buiten de oevers treden van de Tiber.

Op Piazza di Spagna staat ook het Keats Shelley Memorial House. De Engelste dichter John Keats, woonde in het Keats Shelley House tot aan zijn dood. Nu is dit gebouw een museum.

Op het zuidelijke gedeelte van Piazza di Spagna vind je de Colonna Dell’Immcolata, zuil van de onbevlekte ontvangenis, hier vind je een groot Mariabeeld onderaan. Velen kennen de Spaanse trappen ook van de mooie bloemen, dit gebeurt in de lente en op 8 december. Hier is het zo dat de paus traditioneel een bezoek brengt aan de Spaanse trappen.

De bloemen op de Spaanse trappen ebben een betekenis. Het is zo dat in eind april de verjaardag van Rome gevierd wordt. De Spaanse trappen veranderen dan in een bloemenzee van azaleas. Ook in de lente en op 8 december wordt een groot standbeeld van Maria ondergedompeld in de bloemen.

Della Trinità dei Monti en de Franse koning

Bovenaan de Spaanse trappen Rome vind je de witte kerk Trinità dei Monti. Dit is een rooms-katholieke kerk die in opdracht van de Franse koning Lodewijk XII gebouwd is. Deze kerk behoort nog altijd tot de Franse staat.

De voorgevel van deze kerk bestaat uit twee klokkentorens en een grote deur. De dubbel trap die hiervoor ligt bestaat uit verschillende muurschilderingen.

De plek waar de Spaanse trappen liggen

De Spaanse trappen liggen in het centrum van de stad Rome. De Spaanse trappen vind je dicht in de buurt van het Pantheon. Hierdoor kun je een bezoek aan de Spaanse trappen goed combineren met een bezoek aan de Trevifontein, Piazza Navona en het Pantheon.

De Spaanse trappen in Rome kun je goed met het openbaar vervoer bereiken. Dit komt omdat de Spaanse trappen ligging vlakbij halte Spagna is. Vanaf hier is het nog maar enkele minuten lopen naar de plek waar de Spaanse trappen staat.

Wat heeft de Spaanse ambassade te maken met de naam?

Spaanse trappen in Rome klinkt natuurlijk wel een klein beetje raar.. Maar de Spaanse trappen danken hun naam aan de Spaanse ambassade. Hierdoor heten de trappen dus de Spaanse trappen en het plein Piazza di Spagna.

Dit is niet altijd zo geweest. Vroeger was de naam van het plein namelijk Piazza di Francia. Het plein dankt nu de naam aan de Spaanse ambassade.

Wil jij Rome bezoeken?

Wil jij meer weten over de tijd van de Romeinen in Rome? Je kan tijdens een citytrip aan Rome de stad op jouw eigen tempo ontdekken. Bezoek de Spaanse trappen Rome, Piazza di Spagna. Plan daarbij ook een trip naar Vaticaanse musea, de Sixtijnse kapel en het Colosseum. Op deze manier kun jij de mooiste bezienswaardigheden van de stad Rome eens met eigen ogen bekijken.

Het is voor vele bezienswaardigheden zeker aan te raden om vooraf tickets aan te schaffen. Rome is een druk bezochte stad bij vele toeristen dus het kan er vaak nogal druk zijn. Kies er daarom voor om een ‘skip the line ticket’ aan te schaffen. Op deze manier kun jij de mooiste bezienswaardigheden in Rome bekijken, zonder veel van jouw tijd door te brengen in de rij.