Sixtijnse Kapel

Sixtijnse Kapel

Een van de grootste trekpleister van Rome is toch echt het Vaticaan. Hier kun je naar de Sint Pieters basiliek, het Vaticaanse musea en genieten. Maar wist je dat in het Apostolisch paleis in Rome nog meer te zien is dan alleen het Vaticaanse musea? Je kunt hier namelijk ook de Sixtijnse kapel bezoeken, de Cappella Sistina. De beroemde plek met beroemde schilderingen, deze vind je in het Vaticaanse musea, Sixtijnse kapel.

Wanneer jij de Sixtijnse kapel in Rome met jouw eigen ogen graag wil zien, dan kun je Sixtijnse kapel tickets online aanschaffen! Het voordeel als jij online tickets koopt is dat je op deze manier niet in de rij hoeft te staan. Dit scheelt jou heel veel tijd tijdens het bezoeken van de Sixtijnse kapel.

De geschiedenis van de Sixtijnse kapel

In 1277 liet Paus Niclaas III naast de oude Sint Pietersbasiliek een kasteel bouwen, dit kasteel in Rome was het begin van een Apostolisch paleis. Vanaf dit moment werd deze pauselijke residentie meerdere keren uitgebreid en ook gerestaureerd. In 1377 was het moment dat paus Gregorius XI zich vestigde in dit paleis. Rond deze tijd was het ook zo dat de Grote Kapel (Cappella Magna) hier werd gebouwd. Deze kapel was er voor grotere bijeenkomsten en belangrijke gebeurtenissen.

Paus Sixtus IV

Voor dit moment was er al een kleinere kapel, deze werd door de paus gebruikt voor de aanbidding van God. Voordat Paus Sixtus IV benoemd werd, was de Cappella Maggiore al deels geruïneerd. Paus Sixtus IV besloot een nieuwe kapel te bouwen, die naar hem vernoemd werd.

Deze kapel in Rome bouwde Giovanni di Dolca, namens een ontwerp van architect Baccio Pontelli. Toen de kapel af was, werd de binnenkant van de kapel gedecoreerd. Het decoreren gebeurde met fresco’s en grote schilders; Sandro Botticelli, Pietro Perugino en Domenico Ghirlandaio. Hierbij werd Cappella Sistina versierd met een blauwe hemel en gouden sterren.

Michelangelo’s werk aan het plafond van de Sixtijnse kapel

Paus Julius II (neefje van Sixtus IV) wilde de decoraties van de Sixtijnse kapel aanpassen. Om deze reden koos hij er voor om Michelangelo Buonarotti in te huren om het plafond van de Sixtijnse kapel te schilderen met gelijkenissen van de twaalf apostelen.

Michelangelo schilderde niet zonder tegenslagen. Zo was het al een klus om op hoogte te schilderen, hierdoor kreeg hij ook lichamelijke klachten. Daarbij kwam ook kijken dat de gipslaag waarop hij de schitterende fresco’s wilde schilderen, zorgde voor schimmel. Ook wanneer de kunstenaar zelf niet tevreden was, deed hij een stuk van de Sixtijnse kapel opnieuw.

Het verder werken aan de Sixtijnse kapel

Na de schilderingen van Michelangelo was de Sixtijnse kapel in Rome zeker nog niet klaar, deze moest nog verder worden opgeknapt. Paus Leo X gaf aan kunstenaar Raphaël de opdracht om wandkleden te ontwerpen en de onderste delen van de wand hiermee te bedekken.

Wat Michelangelo oorspronkelijk geschilderd had, dreigde in 1522 te worden overgeschilderd met kalk. De nieuwe paus, Adrianus VI vond de schilderingen in de Sixtijnse kapel namelijk heidens. Toch is dit niet gebeurt.

Door paus Clemens VII kreeg Michelangelo een nieuwe opdracht, dit was om de achterwand van het altaar te schilderen. Perugino schilderde hier eerder al twee fresco’s. Nu schilderde Michelangelo hier het Laatste Oordeel over. Michelangelo’s laatste oordeel, kreeg wel veel commentaar, dit vanwege de naakte figuren. Deze beroemde plafondschildering is daarom overgeschilderd door Daniela da Volterra. Bij deze schilderingen hadden de figuren wel kleding aan, hierna kreeg deze schildering de bijnaam Il Braghettone

Wat zie je in de Sixtijnse kapel?

De Sixtijnse kapel in Rome is een rechthoekig gebouw, daarbij heeft de Sixtijnse kapel een tonvormig dakgewelf. De Sixtijnse kapel is 40,9 meter lang, 13,4 meter breed en 20 meter hoog. Van buiten is de Sixtijnse kapel vrij simpel, maar het interieur is compleet bedekt met schilderingen.

De zijwanden van de Sixtijnse kapel in Rome zijn onderverdeeld in drie ringen. De onderste laag zijn bekleed met wandkleden van Raphaël en originele geschilderde muren. Je ziet hier 10 tapijten, deze bekleden alleen niet de hele muur van de Sixtijnse kapel. Om deze regen wordt er gedacht dat de Sixtijnse kapel origineel 16 tapijten had. Deze tapijten kun je nu bewonderen is het Vaticaan museum, alleen bij bijzondere gelegenheden kun je deze bekijken in de Sixtijnse kapel. Deze zijn gemaakt door verschillende kunstenaars waaronder Leonardo da Vinci.

De noordelijke wand van de Sixtijnse kapel in Rome zijn de fresco’s met scenes uit het leven van Mozes en Jezus. Deze fresco’s vormen samen de overgang van de wetten van Mozes naar de leer van Jezus. Dit staat dus voor het oude testament en het nieuwe testament. Hier zie je onder andere het Laatste Avondmaal van Rosselli.

De zuidelijke wand van de Sixtijnse kapel in Rome zijn 6 verschillende fresco’s van Mozes. Zo heb je een fresco met Mozes vertrek naar Egypte van Perugino, een fresco genaamd de beproevingen van Mozes van Botticelli en een fresco de Daling van de Berg Sinaï.

De bovenste ring van de muren is een galerij van de pausen en de lunetschilderingen. De lunetschilderingen zijn ook Michelangelo’s werk, deze maken ook deel uit van het plafond van de Sixtijnse kapel.

De oostelijke muur van de Sixtijnse kapel in Rome was eerst beschilderd met twee fresco’s van Ghirlandaio en Signorelli, deze muur van de Sixtijnse kapel stortte in. Hendrick van den Broek schilderde de fresco’s over.

De achterwand van de Sixtijnse kapel in Rome is het Laatste Oordeel van Michelangelo. Het Laatste Oordeel laat de tweede komst van Christus op de Dag des Oordeels zien. Bij het Laatste Oordeel zijn in totaal meer dan 390 verschillende figuren op het fresco te zien.

Het plafond van de Sixtijnse kapel

Het plafond van de Sixtijnse kapel is geschilderd door Michelangelo. Bij de ingang kijk je naar een verhaal van de schepping, vanuit donker en licht. Hierna zie je een fresco van de zon, de maan en de aarde.

Hierna zie je de schepping van Adam, waarbij God reikt naar de hand van Adam. De laatste drie fresco’s beelden het verhaal van Noach uit.

Een conclaaf in de Sixtijnse kapel voor een nieuwe paus

Vanaf 1492 is het zo dat de kardinalen van de Katholieke kerk stemmen voor de nieuwe paus, dit gebeurt in de Sixtijnse kapel. Dit is ook de officiële plaats voor dit conclaaf. De stemmingen over de paus is erg geheim, de kardinalen mogen geen contact hebben met de buitenwereld. Dit gebeurt ook achter gesloten deuren, die bewaakt worden door twee leden van de Zwitserse garde.

Bij de stemming voor de nieuwe paus is het zo dat er maximaal 120 kardinalen, hiervoor zijn dan 4 stemrondes. Een kandidaat heeft de meeste stemmen nodig in de laatste stemronde om tot nieuwe paus gekozen te kunnen worden, dit is 2/3 + 1.

Wanneer de stemrondes in de Sixtijnse kapel voorbij zijn, kunnen de miljoen mensen die buiten ter plekke (of via de tv) kijken. Op basis van de kleur rook kunnen zij hier een boodschap uithalen. Wanneer er na het stemmen een nieuwe paus is, dan zie je zwarte rook uit de schoorsteen. Wanneer er wel een nieuwe kandidaat is gekozen, zie je witte rook.

De nieuwe paus, kies een nieuwe naam en wordt naar de Stanza della Lacrime geleid. Vervolgens verschijnt deze nieuwe paus op het balkon van de Sint-Pietersbasiliek.

Wil jij de Sixtijnse kapel bezoeken?

De Sixtijnse kapel bezoeken? Dan kan! Van maandag tot en met zondag tussen 09:00 en 17:30 is dit mogelijk. Het Vaticaans museum en dus de Sixtijnse kapel zijn ook de laatste zondag van iedere maand geopend van 09:00 tot 14:00.

Wil jij tickets kopen voor de Sixtijnse kapel? Dan kun je dat doen bij het Vaticaanse musea/Sixtijnse kapel. Het is vaak wel zo dat hier een lange wachtrij is. Het is logisch dat je lange wachtrijen wilt voorkomen, daarom is het aan te raden om tickets voor de Sixtijnse kapel online vast te kopen! Je kan een standaardticket kopen voor €17, toch is het aan te raden om een voorrangsticket van €28 te kopen. Op de zondag heb je gratis toegang in de Sixtijnse kapel, hiervoor kun je geen tickets kopen online.

Hoe bereik je de Sixtijnse kapel?

Voor een bezoek aan de Sixtijnse kapel is het belangrijk dat je ook weet op welke manier jij hier het beste kan komen. Je kan vanuit het centrum van Rome de Sixtijnse kapel bereiken. Vanuit het centrum of het Vaticaan is de Sixtijnse kapel ongeveer 25 minuutjes lopen. Vanaf het Colosseum ben je naar de Sixtijnse kapel langer onderweg, houdt hier rekening met 45 minuten.

Je kan met het openbaar vervoer richting de Sixtijnse kapel bezoeken. Met metrolijn A is het mogelijk om uit te stappen bij Piazza Del Popolo, vanaf hier is het nog ongeveer 10 minuten wandelen voordat je het Vaticaanse musea/Sixtijnse kapel bereikt.

Praktische tips voor een bezoek aan de Sixtijnse kapel

Wanneer jij de Vaticaanse musea gaat bezoeken, dan moet je rekening houden met een aantal belangrijke zaken. Je moet je houden aan de dresscode van het Vaticaanse musea. In Vaticaanse musea is het zo dat bij mannen en vrouwen de knieën en schouders bedekt moeten zijn. In Vaticaanse musea is het ook niet toegestaan om petten te dragen.

In Vaticaanse musea is het niet toegestaan om foto’s te maken. Zorg er dus voor dat je geen foto’s maakt wanneer je je bevind in Vaticaanse musea/sixtijnse kapel.

Eten en drinken zijn verboden in Vaticaanse musea. Ook grote tassen, paraplu’s of statieven mogen niet meegenomen worden wanneer je het Vaticaanse musea bezoekt.

Een groot voordeel aan een bezoek aan de Sixtijnse kapel! Wanneer je deze bezoekt, kun je zonder weer opnieuw in de wachtrij te hoeven staan de Sint Pietersbasiliek betreden.

Kan jij ook niet wachten om de Sixtijnse kapel met jouw eigen ogen te zien?