Sint-Pieters basiliek in Rome

Sint Pietersbasiliek

Het Vaticaan is één van de populaire bezienswaardigheden in Rome. Het Vaticaan is al een prachtig monument op zich (Vaticaan museum), maar daarbinnen vind je ook nog eens de “Basilica Papale di San Pietro” beter bekend als de Sint-Pietersbasiliek of de grootste katholieke kerken of grootste basiliek ter wereld.

Bewonder je de schat aan kunstwerken of klim je tijdens je bezoek ook naar de enorme koepel van de Sint-Pietersbasiliek? Ontdek hier alle info hoe je wachtrijen kan vermijden en tickets boeken voor de Sint-Pieters basiliek.

Tours, Sint-Pietersbasiliek tickets en skip the line

Tip! Met de Rome Tourist Card je kan zeer eenvoudig vele topattracties (St. Pieter, Colosseum, Sixtijnse kapel en Vaticaanse musea) reserveren in 1 handige combi. Zo zie je zo veel mogelijk tijdens je bezoek aan Rome.

Met de tickets krijg je een “skip the line” behandeling. Dit houdt in dat je niet urenlang in lange rijen hoeft te staan. De kortingskaart geeft ook nog eens 10% korting op andere attracties in Rome.

Geschiedenis over de Sint-Pieters basiliek

In de vierde eeuw liet keizer Constantijn een kerk bouwen op de plaats waar de tombe van Sint-Pieter lag. De kerk had toen al een form van basiliek en werd een poosje heel vele gebruikt, maar werd uiteindelijk een kerk in vervallen toestand.

In de vijftiende eeuw was het gebouw compleet in vergetelheid geraakt. Paulus Nicholas V besloot toen om een nieuwe op dezelfde plaats te bouwen. Hij stierf voordat het project was begonnen en uiteindelijk heeft Paus Julius II de oude kerk laten verwoesten en Michelangelo ingehuurd om een imposante koepel te ontwerpen.

De bouw nam maar liefst 120 jaar in beslag en was in 1590 klaar. Hierna werden steeds nieuwe werken toegevoegd, bijvoorbeeld Baldaccino van Bernini.

Het bouwverhaal

De bouw duurde totaal 1506 tot 1626. Het begon allemaal met een ontwerp van Bramante, maar Raphael en Antonio del Sangallo pasten het plan aan na de dood van Bramante deels aan, waarna Michelangelo in 1547 het project overnam en de plannen eenvoudiger gemaakt. Hij stierf ook voor het einde van het project dus maakte Giacomo della Porta en Domenico Fontana het project na 1590 uiteindelijk af.

In 1605 kwam Carlo Maderna bij het bouwproject terecht en liet hij de basiliek afwerken. De kosten van de bouw werden betaald door de verkoop van aflaten aan het gewone volk. Een aflaat is de kwijtschelding van God voor iemands zonden.

De Sint-Pietersbasiliek nu

Tegenwoordig is het Sint-Pietersbasiliek de belangrijkste kerk van Italië en een plek waar de paus werkt. Het wordt gezien als één van de heiligste en grootste kerk en ook een pelgrimsoord voor Katholieken. Daarnaast is de Basiliek één van de grootste bezienswaardigheden van Rome.

De Sint-Pietersbasiliek

Het Sint-Pietersbasiliek gebouwd in de vorm van een Latijns kruis en is meer dan 220 meter lang en 150 meter breed. Dit gigantische oppervlakte zorgt ervoor dat er wel 60.000 man naar binnen kan.

Daarmee is de Sint-Pietersbasiliek gebouwd als de grootste kerk van Italië. De centrale koepel heeft een hoogte van 136,5 meter met 551 traptreden naar de bovenkant van de grote koepel.

De heilige deuren van Sint-Pietersbasiliek

De vijf bronzen deuren van Sint Pieter, de Potra Sancta, werden origineel gebruikt door de pauzen als oproep aan de pelgrims. De deuren zouden eens in de 25 jaar geopend worden. Wanneer de deur open zou zijn zou dit het “passeren in de aanwezigheid van god” symboliseren. Een prachtige bezienswaardigheid binnen Sint-Pietersbasiliek.

Pieta van Michelangelo van Sint-Pietersbasiliek

In de Sint-Pietersbasiliek zijn maar liefst 395 beelden te vinden net als de Pieta van Michelangelo. Dit is niet alleen één van de bekendste werken van de kunstenaar zelf, maar zelf van de hele wereld!

Het beeld van Maria en haar zoon is uit marmer gehouwen en is het enige beeld dat Michelangelo gesigneerd heeft. Het beeld werd in 1972 aangevallen door een man in het Sint-Pietersbasiliek met bijl waarna het beeld achter het glas is gezet.

De Cathedra Petri

Een beeld van een getroonde Sint-Pieter is een belangrijk punt voor veel Katholieken en wordt gezien als een heilig punt in de Sint-Pietersbasiliek. Gelovigen zoenen de voeren van het beeld of raken het aan en hopen op geluk en voorspoed.

De Baldacchino van Bernini

De Baldaccino is een bronzen, lange overkapping ontworpen door Bernini. Hij ontwierp de overkapping in een barokke stijl en het was ook de bedoeling dat het boven de tombe van Sint-Pieter zal hangen.

De baldakijn is 20 meter lang waardoor het hoge altaar van basiliek te vinden is. Het brons was in de baldakijn verwerkt is, is afkomstig uit het dak van Pantheon.

De tombes van Sint-Pietersbasiliek

Onder de basiliek zijn verschillende tombes van kardinalen, koningen, pausen, koningen en koninginnen te vinden. De ingang van de tombes is te vinden bij het beeld van Sint-Andrew. In totaal zijn er meer dan 100 tombes gelegen onder de Sint-Pietersbasiliek. 91 van de tombes behoorden tot de voormalige pauzen.

Daarnaast is er ook een crypte te vinden met relieken en overblijfselen van Sint-Pieter. Dit is pas sinds 1979 geopend nadat Paus John Paul II besloot om de crypte publiekelijk tentoon te stellen. Ook zijn tombe is te bezichtigen.

De imposante koepel van de Sint-Pietersbasiliek

De koepel is een prachtige blikvanger in de Sint-Pietersbasiliek. De koepel van de Sint-Pietersbasiliek is gelegen boven de tombe van Sint-Pieter en wordt gedragen door vier enorme zuilen. Aan de voeten van de pilaren staan vier beelden Sint Veronica, Sint Longinus, Sint Helena en Sint Andrew. Het plafond van de koepel is ontworpen en geschilderd door Michelangelo.

Wanneer je de koepel in wilt, heb je wel een ticket nodig. Een ticket kost ongeveer €29 en dit kan je het beste vooraf online kopen. Dit zodat je lange wachtrijen kunt overslaan. Als je de kans krijgt en fit genoeg bent raden wij zeker aan om de Sint-Pietersbasiliek beklimmen.

Dit zijn totaal 551 trappen en als je boven bent krijg je een prachtig uitzicht over het Sint-Pietersplein. Dit uitzicht is echt een once in a lifetime uitzicht.

Tips voor de Sint-Pietersbasiliek

  • De koepel kan je helemaal met de trap afleggen, maar je kan ook voor een deel met de lift gaan.
  • De koepel heeft andere openingstijden dan de basiliek en gaat een uur nadat de basiliek geopend is open en gaat ook een uurtje eerder dicht.
  • Koop je tickets online. Je slaat wachtrijen over en je kan zeker naar binnen.

Het graf van apostel Petrus

De Sint-Pietersbasiliek is het bekendste gebedshuis voor christenen. De zestiende-eeuwse basiliek werd opgetrokken in een laat-renaissancistische en barokke stijl op de plek van het oude Circus van Nero. Dit is de plek waar de eerste paus gestenigd en begraven werd. Daarom is het ook een belangrijk bedevaartsoord voor katholieken in de Sint-Pietersbasiliek.

Het Sint-Pietersplein in Vaticaanstad

De imposante Sint-Pietersbasiliek pronkt op het grote Sint-Pietersplein van het Vaticaan. Het Piazza San Pietro is natuurlijk vanwege de gelijknamige basiliek (basilica Di San Pietro), maar ook vanwege de “Urbi et Orbi” toespraken. Dit word gehouden door de paus tijdens Pasen en Kerst vanop zijn balkon.

Het plein was ontworpen door Berini in de zeventiende eeuw en is een bezienswaardigheid op zich. Naast de beroemde basiliek ligt ook twee fonteinen, een 40 meter hoge Egyptische obelisk en meerdere beelden aan de rand.

Via della Conciliazione

Wanneer je naar de Sint-Pietersbasiliek loopt, zie je de Sint-Pietersbasiliek al van ver blinken. Je wandelt eerst een stukje over de Via della Conciliazione, waar je een prachtig zicht op de grootste kerk ter wereld. Via della Conciliazione wordt gezien als de toegangsweg tot basiliek.

Via della Conciliazione is dan ook een toegangsweg tot de basiliek. Geniet van de wandeling, maar reken er wel op dat veel mensen daar heen gaan of terug komen. Toch moet je dit een keer bewandelen.

Wanneer is Sint-Pietersbasiliek geopend

De Sint-Pietersbasiliek is dagelijks geopend:

  • Zomerperiode: April tot september is de basiliek open van 7:00 tot 19:00.
  • Winterperiode: Oktober tot maart is de basiliek open van 7:00 tot 18:00.

De mooie koepel heeft andere openingstijden en is van april tot en met september geopend van 9:00 tot 18:00 en van oktober tot maart van 8:00 uur tot 17:00.

Hoe je Sint-Pietersbasiliek tickets bestellen?

Hoewel de toegang naar Sint-Pietersbasiliek gratis is, is de toegang tot de koepel niet gratis. Wanneer je lift nemen wilt om de koepel te betreden, betaal je iets meer dan een gewone ticket. Daarnaast is het zeker aan te raden om een audiogids te nemen in de Sint-Pietersbasiliek. De audiogids neemt een uur in beslag en is beschikbaar in het Frans, Engels en andere talen.

Tips tijdens het Sint-Pietersbasiliek bezoeken

Sneller toegang tot Sint-Pietersbasiliek

Als je in de wachtrij bij de Sint-Pietersbasiliek staat kunnen de wachttijden oplopen tot wel 3 uur totdat je de Sint-Pietersbasiliek kan betreden. Om deze lange wachtrijen te vermijden kan je je bezoek het beste inplannen voor 10:00 of na 15:00.

Het is ook mogelijk om speciale tickets te kopen voor de Sint-Pietersbasiliek om voorrang te krijgen. Wanneer je een begeleide tour hebt, heb je ook sneller toegang dan de rest in de rij van de Sint-Pietersbasiliek.

Wat zijn de drukke dagen van Sint-Pietersbasiliek?

Op de woensdagen houdt de paus een audiëntie, op zondag houdt hij een toespraak en daardoor is het een stuk drukker in het Vaticaan. Wanneer je de paus niet persè wilt zien en horen kan je beter de woensdag en zondag vermijden. Zelfs met skip the line is het ontzettend druk.

Vaticaanse musea en Sixtijnse kapel

Wil jij ook Vaticaanse musea bezoeken? Ga dan eerst naar het Vaticaanse musea. Als je bij het Sixtijnse kapel bent geweest heb je de keuze om de uitgang te nemen en terug te lopen of om de uitgang aan de rechterkant te namen wat je direct naar de Sint-Pietersbasiliek leidt.

De weg is soms wel goed bewaakt waardoor het niet mogelijk is om de deur te nemen. Met een begeleide tour is het wèl mogelijk om deze uitgang te nemen. De combinatie van de Vaticaanse musea/sixtijnse kapel is perfect.

Routebeschrijving naar de Sint-Pietersbasiliek

Te voet naar Sint-Pietersbasiliek

Vanuit het centrum van Rome zijn het Vaticaan en de Sint-Pietersbasiliek goed te bereiken. Het is c.a. 25 minuten lopen vanaf het Pantheon en 45 minuten vanaf het Colosseum naar de Sint-Pietersbasiliek.

Met het openbaar vervoer naar Sint-Pietersbasiliek

Neem oranje lijn A vanaf de Flaminio halte op Piazza del Popolo, de Barberini halte bij de Trevi Fontein of de Termini haltes naar Ottaviano. Neem de uitgang naar Via Ottaviano en dan is het nog geen 10 minuten lopen naar het Vaticaan en Sint-Pietersbasiliek.

Met de auto naar Sint-Pietersbasiliek

Rome is één van de drukste steden van Europa. Om deze reden wordt het afgeraden om met de auto de stad in te gaan. Wil je dit toch doen? Dan kan je het beste parkeren bij Garage San Pietro op de Piazza di Santa Maria alle Fornaci 26. Daarna is het 15 minuten lopen naar het Vaticaan en Sint-Pietersbasiliek.

Praktische info over Sint-Pietersbasiliek

  • In het Vaticaan is het verplicht dat de schouders en knieën bedekt moeten zijn
  • Hoofddeksels zijn niet toegestaan in de Sint-Pietersbasiliek
  • Het is niet toegestaan om paraplu’s, selfiesticks, grote tassen en tripods mee te nemen. Als je dit bij je hebt moet je dit afgeven bij de garderobe
  • Draag goede wandelschoenen waar je uren op kan lopen. Vooral als je de trap gaat nemen naar de koepel van de Sint-Pietersbasiliek
  • Eten en drinken meenemen is niet toegestaan in de Sint-Pietersbasiliek
  • Koop je tickets online! Hiermee voorkom je lange wachtrijen bij de oude basiliek omdat je er skip the line bij krijgt.
  • Last van hoogtevrees of claustrofobie? Dan wordt het afgeraden om de koepel van de Sint-Pietersbasiliek beklimmen.