De Sint Pietersbasiliek is de mooiste en grootste kerk van de hele wereld. Wanneer je binnenkomt in de Sint Pietersbasiliek wordt je overdonderd met mooie decoraties en elementen. Ieder hoekje van de Sint Pietersbasiliek is versierd, wanneer je binnen komt is dat een groot plezier voor het oog. Iedere versiering in de Sint Pietersbasiliek heeft ook nog eens een eigen symbolische betekenis dat het extra speciaal maakt.
Inhoudsopgave
Wat is de Sint Pietersbasiliek?
De Sint Pietersbasiliek is een Italiaanse kerk, een renaissancekerk. Deze werd in die tijd voornamelijk ontworpen door Donato Bramante, Gian Lorenzo Bernini, Michelangelo en Carlo Maderno. Dit begon in 1506 en was in 1636 klaar. De Sint Pietersbasiliek ligt op het Sint Pietersplein, gebouwd op de begraafplaats van de apostel Petrus.
De Sint Pietersbasiliek werd gebouwd door de Romeinse Keizer Constantijn de Grote. Het plan werd ontworpen door paus Nicolaas V.
Het is zo dat de Sint Pietersbasiliek een gebouw is die zeer belangrijk is voor het Christendom, de belangrijkste kerk zelfs. Het is een culturele en historische bezienswaardigheid. Hier vind je kunststukken die duizenden jaren oud zijn; schilderijen, beeldhouwwerken en nog veel meer.
Het Sint Pietersplein
De Sint Pietersbasiliek staat op een plein, dat is omringt met pilaren en enorme zuilen. Dit plein is van zichzelf al een hele bezienswaardigheid. Je vind hier namelijk ook twee fonteinen, een obelisk en beelden.
Hoe ziet de Sint Pietersbasiliek er uit?
De eerste Sint Pietersbasiliek (de oude Sint Pietersbasiliek) was in zeer slechte staat, waardoor er besloten is dat er een nieuwe basiliek moest komen op de plek van de oude basiliek. De nieuwe kerk bouwen startte in 1506, deze nieuwe basiliek was in 1626 klaar. Dit werd gedaan op aandringen van paus Julius II.
Deze basiliek is ontworpen door Barmante, daarna nam Rafaël de bouw over. Antonio del Sangallo ging vervolgens verder. Waarna Michelangelo de bouw weer opvolgde, net als Carlo Maderno. Uiteindelijk is de Sint Pietersbasiliek groter geworden dan oorspronkelijk bedoeld was. De basiliek is versierd door Gian Lorenzo Bernini.
Bij de bronzen toegangspoort vind je 13e eeuwse mozaïek. In het voorfrontaal vind je vijf bronzen deuren. De linker is de deur des doods, deze staat voor de laatste levens van Christus, sint Petrus en Paus Johannes XXIII. De rechterdeur is de heilige deur. Deze mag alleen door de paus geopend worden, de laatste keer dat dit gebeurde is toen er afscheid werd genomen van paus Johannes Paulus II. Dit gebeurt dus vaker bij overleden pausen.
Bij de ingang vind je aan beide kanten bakken met cherubijen, gevuld met wijwater. Hier kom je rechts Pietà tegen, het beeld van Maria met dode Jezus Christus. Gemaakt door Michelangelo.
In het middenschip zie je op de vloer bronzen plakaten, deze staan voor de grootte van andere katholieke kerken. Zo kun je goed zien wat de grootte is van de Sint Pietersbasiliek.
Onder de koepel van de Sint Pietersbasiliek vind je het baldakijk van Bernini, dit is een troonhemel. Rechts hiervan vind je een trap, deze leidt naar de crypte onder de kerk, de begraafplaats van vele pausen. Dit is de plek, waar de heilige Petrus, de eerste paus begraven werd.
Deze grote koepel wordt omhoog gehouden door vier enorme zuilen. Op iedere zuil staat een beeld van een heilige. Ook vind je hier het bronzen beeld van Petrus.
De belangrijke Rome bezienswaardigheden van de Sint Pieters basiliek
De Sint Pietersbasiliek in Rome is niet zomaar een kerk, de Sint Pieters Basiliek is een hele belangrijke en bekende kerk. Zo kun je onder andere de Sint Pietersbasiliek beklimmen om bij de koepel te komen. Je kan hiervoor ook een lift nemen.
Als je een fascinerende ervaring wilt in de Sint Pietersbasiliek, dan kun je naar de top van de enorme koepel (Cupola) klimmen. Vanaf de rechterkant, wanneer je binnen in bent, kun je met een trap of lift naar de top. Je kan hier vanaf een balkon genieten van een prachtig schitterend uitzicht. Je ziet hier de decoratie van de koepel met mozaïeken die de koepel omringen. Helemaal boven heb je een panoramisch uitzicht over Rome.
De Vaticaanse grotten zijn een ondergrond kerkhof van de Sint Pietersbasiliek. Deze zijn gratis toegankelijk en het einde van de Sint Pieterbasiliek. Hier kom je graven tegen van vele Vaticaanse Pausen en leden van de koninklijke familie.
De schatkamer van Sint-Pieter is een betaald deel van de Sint Pietersbasiliek. Hier vind je kerk ornamenten, beelden en andere voorwerpen. Hier kun je onder andere kijken naar het Vaticaanse kruis.
Het graf van Paus Alexander VII vind je links van het hoofdaltaar. Deze is door Bernini gebouwd boven de deur.
Wil je de Sint Pietersbasiliek bezoeken?
Er zijn geen Sint Pietersbasiliek tickets. De toegang tot de Sint Pietersbasiliek is gratis. Vaak is wel wel zo met deze bekende bezienswaardigheden dat er enorme wachtrijen zijn, dit is ook zo voor de basiliek. Hierdoor komt het met regelmaat voor dat je wel eens een uur moet wachten voordat je de Sint Pietersbasiliek kan bezoeken. Om dit te voorkomen is het wel mogelijk om een skip the line ticket aan te schaffen.
Wanneer je de koepel wil bezoeken, dan dien je hiervoor ter plekke een ticket aan te schaffen.
De Sixtijnse kapel kun je niet bezoeken bij de Sint Pietersbasiliek. Het is namelijk zo dat de Sixtijnse Kapel in het aangrenzende Vaticaanse musea zit. Wanneer je de Sixtijnse kapel wilt bezoeken, dan dien je hiervoor aparte tickets te kopen. In het hoogseizoen is het aan te raden om op tijd tickets te kopen voor de Sixtijnse kapel.
Waar vind je de Sint Pietersbasiliek?
Wil jij de Sint Pietersbasiliek bezoeken? De basiliek ligt op Piazza San Pietro. Bij Piazza San Pietro kun je ook eenvoudig met de metro komen als jij Basilica di san Pietro wil bekijken.
Wanneer jij naar de Sint Pietersbasiliek Rome toe wilt, dan is het belangrijk dat je weet wanneer de basiliek geopend is. Je kan op verschillende momenten tijdens jouw trip in Rome hier naar toe komen.
De Basilica di San Pietro is dagelijks geopend, wel zijn er hiervoor enkele uitzonderingen. Je kan vaak vanaf 7 uur ’s al terecht. Op woensdag opent de basiliek later, dit vanwege de pauselijke audiëntie.
Plan een bezoek aan Rome
Er zijn vele Rome bezienswaardigheden, een hele belangrijke tip is om tickets voor de bezienswaardigheden online aan te schaffen. Er zijn vaak hele lange rijen bij de attracties van Rome. Voor het Rome Colosseum, de Vaticaanse musea en zeker ook voor de Sint Pietersbasiliek kun je beter tickets online aanschaffen.
Vaak is er een aparte ingang voor degenen die online een bezoek hebben gepland met een gids. Op deze manier krijg jij natuurlijk ook meer informatie over de Sint Pieter Rome.