Piazza Navona

Piazza Navona

Piazza Navona Rome is één van de bekendste pleinen met een langgerekte vorm. Het is niet alleen een heel gezellig plein, maar je kunt hier ook heel erg veel zien. Drie fonteinen op het plein, gezellige restaurants en vele belangrijke gebouwen rondom. Je loopt op het plein tussen verschillende historische bouwwerken en je kan genieten van de straatartiesten die je hier tegen komt.

Piazza Navona is centraal gelegen in het centrum van Rome, hierdoor kun je hier eenvoudig jouw trip in Rome starten! Het oorspronkelijke ontwerp van Piazza Navona is nog steeds te zien!

De geschiedenis van een van de mooiste pleinen; Piazza Navona

Op de plek van Piazza Navona Rome werd in 86 voor Christus door keizer Domitianus een stadion aangelegd voor atletiekwedstrijden, dit werd het Circus Agonalis. Naast deze atletiekwedstrijden werd dit stadion ook gebruikt om zeevechten na te spelen waarbij het stadion onder water gezet werd en werd er een gladiatorengevecht georganiseerd.

Toen het Romeinse rijk viel, werden de tribunes verwijdert en werden er huizen gebouwd rondom het atletiekveld. Op de piste werden toen straten aangelegd, waardoor Piazza Navona in de 15e eeuw het belangrijkste plein van de stad werd.

In opdracht van paus Gregorius XIII werden de beroemde fonteinen op Piazza Navona geplaatst. Dit met architect Giacomo Della Porta. Een eeuw later besloot Paus Innocentius X om paleizen en monumenten te plaatsen, ook bij Piazza Navona Rome.

Paus Innocentius X werd hierbij beïnvloed door Donna Olimpia Maidalchini. Hierdoor werd een familiepaleis gebouwd en de fonteinen werden spectaculairder gemaakt.

Paus Innocentius X werkte samen met kunstenaar Francesco Borromin, voor standbeelden en hier werd ook een zilveren maquette ontworpen van de Fontana Dei Quattro Fiumi. De door Bernini ontworpen ontworpen standbeelden van Fontana Del Moro werden ook gemaakt.

De laatste veranderingen van Piazza Navona Rome vonden plaats in de 19e eeuw. Toen werd het plein verhoogd en aangekleed met sampietrine (kasseien). Vanaf dit moment is Piazza Navona niet meer verandert.

Er zijn verschillende bezienswaardigheden Piazza Navona die je kunt bezoeken op het mooiste plein van Rome. Je kan hier kijken naar een grote en twee kleinere fonteinen, je kan kerken en musea bezoeken.

De fonteinen van Piazza Navona Rome

Op Piazza Navona Rome bevinden zich vier fonteinen, dit maakt dit plein ook een van de populairste pleinen van Rome.

La Fontana Dei Quattro Fiumi (the four rivers)

La Fontana Dei Quattro Fiumi (the four rivers) is de grootste fontein die op dit plein staat. Deze staat in het midden en is een van de bekendste werken van Bernini. De La Fontana Dei Quattro Fiumi is een fontein die symbool staat voor de vier rivieren, de grote rivieren die het bekendst waren in die tijd.

  • De Europese Dunabe; het dichtst bij Rome en wordt gekenmerkt door het Pauselijke wapen.
  • De Indiase Ganges; de roeiriem die staat voor de bevaarbaarheid van de rivier.
  • De Afrikaanse Nijl; duidt op de onbekende oorsprong van de Nijl, dit is het gesluierde hoofd.
  • De Amerikaanse Rio de La Plata; een stapel munten die symbool staat voor het rijkdom van het Amerikaanse continent.

In het midden van deze vier beelden staat een hoge obelisk van zeker 16 meter hoog.

Fontana Del Moro van Giacomo Della Porta

Op het zuidelijke deel van plaza Navona in Rome bevindt zich een van de kleinere fonteinen. De Fontana Del Moro werd ontworpen door Giacomo Della Porta. Giacomo Della Porta ontwierp hier een rooskleurig marmer, met daarop een dolfijn en vier tritons.

Fontana del Nettuno op Navona Piazza

De Fontana del Nettuno, deze fontein staat aan de noordelijke kant van Piazza Navona. Deze werd ook ontworpen voor Della Porta. Deze fontein is van wit warmer en aan de bovenkant werden stenen uit Pietrasanta gebruikt.

In de negentiende eeuw werden er beelden toegevoegd aan de Fontana Del Nettuno, zodat er een balans ontstond met de Fontana Del Moro. Met het belangrijkste figuur Neptunus, dit werd uitgevoerd door Antonio Della Bitta. Antonio Della Bitta deed dit in 1878.

Archeologische opgravingen van Stadio Di Domiziano

Stadio Di Domiziano is datgene dat onder het plein ligt. Deze ondergrondse ruimte en de resten van het oude stadion zijn te bekijken. Deze ruïnes zijn ongeveer 4,5 meter onder het plein te zien.

Stadio Di Domiziano is een van de bezienswaardigheden die zelfs zijn opgenomen op de UNESCO werelderfgoedlijst. Je kan dit stadion bezoeken met een audiogids, hier komen de ruïnes dan ook echt tot leven. Wanneer jij de tickets vooraf aanschaft, scheelt je dit wachten in de rij bij Piazza Navona in Rome.

Sant’Agnese in Agone

Sant’Agnese in Agone is een kerk, die opvalt vanwege de witte façade en de koepel. Deze werd in de zeventiende eeuw gebouwd aan het Palazzo Pamphili, dit op de plek waar heilige Agnes door een marteldood stierf.

De kerk Sant’Agnese in Agone werd ontworpen door Girolamo Rainaldi, op het ontwerp kwam commentaar waardoor uitendelijk de kerk door Francesco Borromini is ontworpen. In 1670 werden de bouwwerken in Rome voltooid.

Palazzo Braschi

Op het plein zelf bevind zich ook de Palazzo Braschi, deze werd in de achttiende eeuw gebouwd door Cosimo Morelli. De Italiaanse staat kost dit gebouw op, dit werd de zetel van het ministerie van binnenlandse zaken, evenals het politiek hoofdkwartier van Benito Mussolini.

In 1952 werd dit omgebouwd tot museo di Roma, dus is museo di Roma gevestigd in Palazzo Braschi. In dit gedeelte van Piazza Navona in Rome heb je de mogelijkheid om schilderijen, tekeningen, boeken en keramiek te bekijken die komen vanuit de Middeleeuwen tot aan halverwege de twintigste eeuw.

Openingstijden en het bereiken van Piazza Navona

Piazza Navona in Rome ligt centraal in Rome. Piazza Navona en de fonteinen zijn openbaar en ieder moment van de dag te bezoeken. De bezienswaardigheden hebben wel verschillende openingstijden.

  • Sant’Agnese in Agona is dagelijks geopend van 9u tot 1u en van 3u tot 19u. De nabijgelegen kerk op Piazza Navona san Sant’Agnese is in het weekend tot 20u geopend.
  • Het Museo Di Roma is van dinsdag tot en met zondag geopend van 10u tot 19u.
  • Stadio Di Domiziano zijn dagelijks toegankelijk van 10u tot 19u.

Piazza Navona Rome is eenvoudig en op verschillende manieren te bereiken. Zo kun je te voet, omdat dit centraal in Rome ligt is het vanaf verschillende punten eenvoudig te bereiken. Ook met het openbaar vervoer kun je Piazza Navona bereiken. Met het openbaar vervoer kun je via line A bij Piazza Navona komen, door uit te stappen bij halte Spagna.

Met de auto naar Piazza Navona wordt afgeraden. Dit komt omdat Rome een van de drukste steden van Europa is. Daarbij is het ook zo dat Rome een gedeelte heeft waarvoor je een vergunning nodig hebt om hier met de auto te mogen rijden. Om deze reden kun je het beste buiten het centrum van Rome parkeren en dan alsnog met het openbaar vervoer richting Piazza Navona komen.

Tickets voor de bezienswaardigheden in Rome

Een bezoek aan Piazza Navona is gratis, wel zijn er in Rome vele bezienswaardigheden waar geld voor betaald moet worden en waar vaak lange wachtrijen zijn. Denk aan een bezoek aan het Vaticaanse musea, de Sixtijnse kapel of het Colosseum. Aan lange rijen zit je op vakantie natuurlijk niet te wachten..

Om er zeker van te zijn dat jij een ticket hebt voor de druk bezochte plekken van Rome kun jij online al vast vele tickets kopen! Ditzelfde geldt voor een skip the line ticket zodat je nergens in de rij hoeft te staan!