Piazza del Popolo

Piazza del Popolo

Een van de meest bekende pleinen in Rome is toch wel Piazza del Popolo, letterlijk betekend dit plein van het volk. Vroeger heette Piazza del Popolo eerst Porta Flaminia. Eigenlijk is het zo dat Piazza del Popolo de naam te danken heeft aan de populieren die op het ovale plein stonden. Vroeger was het zo dat dit plein de plek was voor het welkom heten van bezoekers en pelgrims die vanuit Via Flaminia de stad Rome betraden.

De geschiedenis van Piazza del Popolo

Het plein is aangelegd tussen 1811 en 1822, deze is ontworpen door architect Giuseppe Valadier. Het plein in neoklassieke stijl werd gebaseerd op het Sint-Pietersplein in Vaticaanstad. Het plein en de bijbehorende gebouwen zijn zeker een bezoekje waard. Je vindt hier namelijk twee grote kerken, een stadspoort, fonteinen en de opvallende Egyptische obelisk.

Santa Maria dei Miracoli en Santa Maria di Montesanto

Op het populaire plein Piazza del Popolo bevinden zich twee identieke kerken, deze zijn ontworpen in de barokstijl. De Santa Maria dei Miracoli is hier in 1675 geplaatst, in opdracht van Paus Alessandro VII. Deze kerk herdenkt een wonder, daarom ook de naam. Deze staat symbool voor een kindje die gered werd uit de rivier van een verdrinkingsdood. De Santa Maria in Montesanto is een uitvaartkerk voor beroemde, kunstenaars uit Italië.

Tussen deze twee kerken vind je Via del Corso. Via Del Corso is een hele populaire winkelstraat in Rome.

Porta Del Popolo

De stadspoort Porta del Popolo zal niet onopgemerkt zijn wanneer je Piazza del Popolo bezoekt. Deze noordelijkste stadspoort van de stadsmuren die door keizer Aurelianus zijn bedacht. De zuilen hoe deze op het huidige plein staan zijn afkomstig van de oude Sint-Pietersbasiliek.

Deze noordelijke muur wordt dan ook de Aureliaanse muur genoemd.

Basilica Santa Maria del Popolo

Wil jij vanaf een gigantische basiliek uitzicht hebben over Piazza del Popolo? Dan is een bezoek aan deze kerk zeker aan te raden! Deze basilica Santa Maria del Popolo werd in de 15e eeuw gerenoveerd in de renaissance stijl.

Hier kun je de rijkelijk versierde kappelen bewonderen van kunstenaars Rafaël, Caravaggio en Bernini.

De fonteinen op Piazza del Popolo

Rondom Piazza del Popolo bevinden zich vele muren en gebouwen, je kan genieten van een prachtig uitzicht en van de kerken. Maar ook een fontein ontbreekt zeker niet op Piazza del Popolo. Je vind hier de fontana del Nettuno (fontein van Neptunus), en aan de ene kant de fontein van de godin van Rome (Fontana della dea di Roma). Geflankeerd zie je hier ook twee beelden die de rivieren Tiber en Aniene voorstellen.

De Egyptische obelisk

Midden op het Piazza del Popolo vind je een hoge obelisk. Dit is de Egyptische obelisk van Ramses II. Eerst was deze obelisk onderdeel van een Egyptische tempel. Deze obelisk in Egyptische stijl is toen mee genomen naar Rome door een militaire inval en geplaatst in de renbaan van Circus Maximus.

In 1589 was er een bevel van Paus Sixtus V om deze obelisk te plaatsen op Piazza del Popolo. Door het verplaatsen was eerst een renovatie zeker nodig, voordat de egyptian obelisk op het plein staat zoals nu.

Het beklimmen van de Pincio heuvel

Via de trappen is het mogelijk om de Pincio heuvel te beklimmen. Vanaf deze plek heb je een prachtig uitzicht vanaf het balkon van Piazza Napoleone. Wanneer je door loopt vanaf Piazza Napoleone kom je terecht bij Villa Borghese. Een plek waar je heerlijk kan wandelen en genieten van de natuur.

Welke drie straten vind je rondom Piazza del Popolo?

Zoals eerder gezegd vind je Via del Corso tussen Santa Maria dei Miracoli en Santa maria di Montesanto. Aan de rechterkant van Piazza del Popolo vind je Via di Ripetta. Via di Ripetta is een weg die vroeger naar de Tiber leidde.

Via del Babuino vind je juist aan de linkerkant van Piazza del Popolo. Via del Babuino leidt je naar de Spaanse trappen.

Waar vind je Piazza del Popolo?

Het Piazza del Popolo ligt vlakbij het centrum van de stad, iets ten noorden van vele bezienswaardigheden. Piazza del Popolo vind je in de buurt van het Colosseum, Piazza Navone en het Pantheon. Een bezoek aan het Colosseum nadat je Piazza del Popolo hebt bekeken is dus zeker aan te raden!

Piazza del Popolo grenst aan Villa Borghese, waar je dus ook een bezoek aan kan brengen.

Vanaf het Colosseum of Villa Borghese (en andere plekken in de stad) kun je eenvoudig wandelen naar Piazza del Popolo. Wanneer je toch liever gebruik maakt van het open baar vervoer is dat ook heel eenvoudig. Je kan met de metro line A nemen en dan bij halte Flaminio uitstappen.

Een bezoekje plannen aan Rome?

Piazza Nicosia, de Sixtijnse kapel, Vaticaanse musea, het Vaticaan, Forum Romanum en toch weer de Piazza del Popolo. Rome heeft verschillende bezienswaardigheden die zeker de moeite waard zijn om te bezoeken wanneer je hier bent. In Rome kom je vele bezienswaardigheden die te danken zijn aan de Romeinse tijd.

In Rome kun je een kerk bezoeken, mooie fonteinen bekijken, kiezen uit mooie hotels, op een terras genieten op één van de mooie pleinen of genieten van de natuur in Villa Borghese. Rome heeft het jou allemaal te bieden! Voordat je op pad gaat is het goed om te bepalen welke bezienswaardigheden jij graag langs wil, want in één tripje naar Rome kun jij niet alles gezien hebben.