Pantheon in Rome

Pantheon in Rome

Een van de best bewaarde overblijfselen van het Romeinse rijk, is het Pantheon Rome. Het Pantheon bevind zich op een plein waar je allemaal kleine, smalle straatjes in kan gaan. Deze wijk (Pigna) kan een beetje aanvoelen als een doolhof, maar al die kleine straatjes hebben zeker iets!

Het monument bevindt zich op het Piazza della Rotonda, dit is het plein van het afgeronde gebouw; het Pantheon Rome. Piazza della Rotonda en de omgeving hiervan dateren uit het Romeinse rijk. Het Pantheon is een gebouw dat getuige is geweest van een meer dan 2000 jaren lange geschiedenis. De ongebruikelijke vorm en de gebouwde koepel. Dit als plek waar je in een tempel de Heidense goden kon aanbidden.

De geschiedenis van het Pantheon in Rome

In 27 voor Christus werd het Pantheon gebouwd door de machtige politicus Agrippa. In 110 na Christus was er een grote brand die vele gebouwen, en het Pantheon zwaar hebben beschadigd. Om deze reden besloot keizer Hadrianus om in 120 na Christus het bouwwerk te restaureren en het een karakteristiek rond ontwerp te geven, met de zuil Pronao. Het Pantheon is Romeins van structuur, maar heeft daarbij ook een Griekse twist.

Keizer Hadrianus werd beïnvloed door de hellenistische periode vanuit Griekenland, waardoor het gebouw een combineerde stijl heeft. Dit zorgde voor het getuigen van grootsheid van het Romeinse rijk, maar ook een eerbetoon aan de invloedrijke cultuur van Griekenland.

In 609 transformeerde paus Bonifatius IV het Pantheon tot een Christelijke kerk en wijdde dit aan Santa Maria ad Martyres, beter bekend als Santa Maria van de Martelaren. Vanaf de Renaissance werd het Pantheon gebruikt als begraafplaats voor prominente Italiaanse persoonlijkheden.

Schade en herstel van het Pantheon Rome

Het Pantheon heeft vele rampen doorstaan en is telkens weer gerenoveerd. Zo werd het brons bijvoorbeeld uit het gebouw geroofd en werden de beelden omgesmolten tot metaal. Ook werd de inscriptie van het Pantheon verwijdert.

Als je voor het Pantheon zul je ook zien dat dat twee zuilen aan de linkerkant anders zijn dan de anderen. Dit komt door de restauratie werkzaamheden die zijn uitgevoerd in 1666.

Verhalen over het Pantheon

Je hoort wel eens dat men zegt, in het Pantheon regent het niet. Het is zo dat de oculus in het middel van de koepel een diameter heeft van 9 meter, toch regent het hier binnen niet. Dit komt vanwege een fysisch fenomeen, het schoorsteen effect. Het is zo dat het gat een opwaartse luchtstroom creëert, dit helpt om de lichte druppels van regen te verdampen. Bij een flinke bui komt de regen wel door naar beneden.

Ook wordt er gezegd dat de stichters van Rome (Romulus), stierf terwijl hij het verzamelde leger aan het herzien was. Hij werd niet begraven, maar zijn lichaam steeg op. Op de plek van de Trevifontein staat nu een monument genaamd Pantheon. Voor deze gebeurtenis is natuurlijk geen bewijs, maar het verhaal leeft nog steeds.

Hoe ziet het Pantheon er uit?

Wanneer je aan de voorkant van het Pantheon staat, dan denk je dat deze vierkant is. Toch heeft het gebouw een enorme koepel en is deze dus rond. De zuilen en de ronde koepel zijn de belangrijke kenmerken van het Pantheon.

De koepel van Pantheon heeft een diameter van 44,4 meter. Deze is daarmee zelfs groter dan de koepel van de Sint-Pietersbasiliek. Eerder was deze koepel zelfs de grootste van de hele wereld, tot dat het CNIT in Parijs gebouwd werd.

Vroeger had het Pantheon een dak dat met koper was bekleed, hier is nu echter niets meer van te zien. Dit koper werd namelijk omgesmolten zodat dit gebruikt kon worden voor het baldakijn voor het gras van Petrus in de Sint-Pietersbasiliek op het Sint-Pietersplein.

Wil jij een bezoek brengen aan het Pantheon in Rome?

Een bezoek aan het Pantheon behoort eigenlijk wel bij een citytrip naar Rome. Dit monument is iedere dag van de week geopend, van 09:00 tot 21:00. Ook de entree voor het Pantheon is gratis! Het is wel aan te raden om op tijd te komen, dit om lange wachtrijen te vermijden. Vooral in het hoogseizoen kan het erg druk zijn, want er zijn velen die een bezoek brengen aan deze eeuwige stad.

Het Pantheon wordt het huis van aanbidding genoemd. Om deze reden is het (net als in andere kerken) verplicht om je schouders en knieën te bedekken wanneer je hier binnen komt. Ook het maken van foto’s is niet toegestaan.

Wanneer jij met de metro naar het Pantheon toe komt, dan kan dit met lijn A. Je kan her bij metrohalte Barberini uitstappen. Wanneer jij lopend komt, dan kun je een bezoek aan het Pantheon combineren met de Trevi Fontein of Piazza Navona, dat is namelijk op een kleine afstand vanaf het Pantheon.