Openbaar vervoer Rome

Openbaar vervoer Rome

Een stedentrip naar Rome boeken? Dan is het verstandig om deze nuttige info te weten wat je moet doen als het gaat om openbaar vervoer. Openbaar vervoer in Rome is goed te doen. Wanneer je met het openbaar vervoer wilt reizen dan moet je een kaartje kopen. In tegenstelling tot Nederland kennen ze in Rome nog niet het concept van een OV-chipkaart.

Er wordt dus nog gewerkt met losse tickets die je moet aanschaffen. Deze tickets zijn geldig voor een enkele reis van maximaal 100 minuten, een dag of meerdere dagen. Je kan de tickets voor de bus en de metro in Rome kopen bij de vele ticketautomaten die te vinden zijn op de busstations en de metrostations. Vaak kan je tickets ook krijgen bij kiosken en tabakszaken.

Tip: Bij de bushaltes zelf zijn vaak geen ticketautomaten te vinden, dus zorg ervoor dat je een ticket hebt. De buschauffeurs mogen je ook geen kaartjes verkopen.

Tickets van het openbaar vervoer in Rome

Er zijn drie metrolijnen in Rome. Lijn A, lijn B en lijn C. Lijn A en B zullen het meest gebruikt worden aangezien lijn C nog grotendeels in aanbouw is.

Wanneer je een kaartje voor de metro wilt kopen dan heb je de keuze uit verschillende soorten tickets. Het ticket wat je koopt is niet alleen geldig voor de metro, maar je kan er ook andere vormen van transport mee gebruiken.

Zo kan je met deze tickets ook gebruik maken van de andere vormen van ATAC. Je kan gebruik maken van de stadsbus, Metrebus, Cotral bussen(in Rome) de tram en je kan er mee in een aantal regionale treinen van Trenitalia, Roma-Lido, Rome-Viterbo en Rome-Pantano.

Let er wel op dat de tickets geldig zijn tot middernacht. Wanneer je dus een kaartje koopt om 8 uur in de avond, heb je nog maar een paar uur om gebruik te maken van je dagticket.

De tickets voor Rome openbaar vervoer

Zoals gezegd kan je voor verschillende soorten tickets kiezen. Hieronder hebben wij ze op een rijtje gezet.

Een Bit ticket (biglietto integrato a tempo) is 100 minuten geldig na het stempelen en je kan er 1 rit van maken in de bus metro of tram. De kosten van een Bit ticket bedragen 1,50,-

Je kan kiezen voor een dagpas. Een Big ticket (Biglietto Integrato Gornaliero) kan je één hele dag onbeperkt gebruik maken van het openbaar vervoer. Dit is met uitzondering van de treinen en bussen naar de luchthavens. Voor een dagkaart betaal je 7 euro ongeveer.

Je kan ook kiezen voor een 48 uur ticket. De Bti ticket (Biglietto Turistico Integgrato) kan je gebruiken om 48 uur onbeperkt te reizen in Rome.

Als je langer dan 48 uur onbeperkt gebruik wilt maken van het openbaar vervoer in Rome dan heb je nog twee opties. Zo kan je kiezen voor een Bti ticket waarmee je 72 uur onbeperkt gratis kan reizen of je kan kiezen voor een Cis ticket (Carta Integrata Settimanale) waar je een week lang onbeperkt kan reizen.

roma pass metro

De Roma pass

Met de Roma pass kan je drie dagen gebruik maken van het openbaar vervoer in Rome. Daarnaast krijg je met deze kortingskaart ook gratis toegang tot één of twee musea in Rome. Zo kan je met de Roma pass gratis toegang krijgen tot het Colosseum, de engelenburcht Galleria Borghese.

Vervolgens krijg je een voucher code waarmee je je Roma pass kan ophalen en twee bezienswaardigheden met korting kan bezoeken.

Praktische tips voor het reizen met het openbaar vervoer in Rome

Je kan met het openbaar vervoer in Rome op veel verschillende plekken komen waar je de verschillende bezienswaardigheden kan bekijken.

Metro

De metro is een goedkope en efficiënte manier om een stad te ontdekken. De metro rijdt om de paar minuten langs de belangrijkste bezienswaardigheden en het centrum van Rome. Er zijn geen files en genoeg stopplaatsen. Rome heeft een van de kleinste metronetwerken in Europa. Dit komt doordat er veel archeologische sites te vinden zijn die het aanleggen van nieuwe metrolijnen belemmeren. Zoals gezegd zijn er drie metrolijnen, maar moet je je eigenlijk focussen op de twee metrolijnen A en B.

Metrolijn A gaat van Battistini naar Anagnina. Deze metro rijdt vervolgens langs de volgende haltes: Cipro (bij de Vaticaanse musea), Ottaviano (bij het Sint-Pietersplein en de Sixtijnse Kapel), Spagna (de Spaanse trappen), Barberini (de Trevifontein en het Pantheon) en het treinstation Termini.

Metrolijn B gaat van Rebibbia naar Laurentin en stopt onderweg bij het Colosseum, waar je ook het Forum Romanum en het Palatino kan bekijken.

Bussen

Openbare bussen gebruiken is handig, omdat het metronetwerk dus beperkt is. In de Italiaanse hoofdstad zijn ongeveer 350 buslijnen en 8260 bushaltes te vinden. Er zijn verschillende bussen die stoppen op verschillende toeristische highlights, zoals Piazza Venezia, Largo Argentina en je kan ermee naar het station Termini.

Vaak gaat het om kleine elektrische busjes die door de nauwe straatjes kunnen rijden, maar uiteraard heb je ook de grotere lijnbussen.

Let er wel op dat je na het stempelen van je ticket 100 minuten lang de bus gebruiken kan en van lijn wisselen.

Hop on Hop off bussen zie je uiteraard in elke toeristische stad. Zij hebben 9 haltes en rijden gemiddeld om de 10 à 20 minuten. Je kan de tickets daar kopen, maar je kan ze ook vast online bestellen, dat bespaart weer lange wachtrijen.

Overig vervoer

Trams zijn er ook, maar in kleine aantallen. De rest van de trams rijdt buiten de stad.

Als laatste kan je ook gebruik maken van taxi’s. Let er wel op dat je gebruik maakt van de officiële witte taxi’s. Alle andere taxi’s zijn illegaal en staan bekend voor hun oplichtingen.

Openbaar vervoer Rome

Rome openbaar vervoer is dus prima te gebruiken wanneer je het Piazza Venezia of de Largo Argentina wilt bezoeken bijvoorbeeld. Er zijn genoeg opties, zoals de hop on hop off bussen, de bus en tram en de metro in Rome.

Kijk dus goed naar de tickets die je koopt en bepaal of je tickets wilt kopen voor meerdere dagen of voor 1 dag.