Metro Rome

Metro Rome

Als je op bezoek gaat in een stad in Europa, dan wil je natuurlijk ook graag zo veel mogelijk zien in de dagen dat jij daar bent. Toeristische bestemmingen zoals Parijs, Barcelona en Berlijn beschikken over een goed metronetwerk waardoor jij de stad door middel van de metro kan ontdekken.

De voordelen van de metro Rome? Een goedkope en efficiënte manier om de stad te ontdekken, je hoeft namelijk nergens in de file te staan! De metro in Rome kan jou op verschillende plekken in de stad brengen, er zijn namelijk vele stopplaatsen.

De metro in Rome is een stuk kleiner dan de metro die je misschien wel kent uit Barcelona. In rome is het zo dat er 3 metrolijnen zijn, totaal 47 kilometer en 71 stations. De haltes in Rome worden aangegeven met rode, vierkante borden met een witte M. Op deze manier kun je een (centraal) station van de metro herkennen.

De Rome metro kaart

De metro in Rome bestaat uit twee belangrijke lijnen. Je bent lijn A en lijn B, hierbij is Termini het snijpunt. Het is helaas zo dat dit niet het middelpunt is van de stad, helaas is het ook zo dat het oude en dus toeristische deel van Rome nauwelijks stopplaatsen bevat.

Velen zijn van mening dat de bus gebruiken of de tram een beter alternatief zijn voor de metro in Rome. Doordat velen hier zo over denken, zijn deze dan ook vaak vrij druk..

De metro van Rome kun je prima gebruikten om te reizen in de stad.

Waar kun je met lijn A heen?

Het openbaar vervoer, dan specifiek de metro in Rome kan gebruikt worden om verschillende plaatsen in de stad te ontdekken. Lijn A is op de metrokaart Rome altijd de rode lijn op de kaart. Zo kun je met lijn A komen bij:

  • De Sint Pieterskerk, de Sixtijnse kapel en Vaticaanse musea. Deze kun je met lijn A bereiken bij halte Ottaviano ‘Saint Pietro’.
  • Engelenburcht, ook wel Castel Sant’Angelo. Deze kun je met lijn A bereiken bij halte Lepanto.
  • Pantheon. Met lijn A kun je uitstappen bij Barberini.
  • Galeria Borghese. Met lijn A kun je uitstappen bij Spagna of Flamino

De rode metrolijn A liggen van het noordwesten naar het zuidoosten. Dit is de eerste van de drie lijnen, deze gaat van Bassistini tot aan Anagnia. Vanaf hier kun je dus ook wandelen naar de Spaanse trappen.

Waar kun je met lijn B heen?

De blauwe lijn, dat is lijn B voor het openbaar vervoer in Rome. Met lijn B kun je naar het Colosseum, Forum Roma of Palatino. Deze kun je bereiken met lijn B bij halte Colosseo.

Deze blauwe metrolijn breng jou ook op een aantal stations, verschillende haltes en brengt jou naar Rome excursies. Metrolijn B in Rome rijdt vanaf de andere kant, deze lijn loopt vanaf het noordoosten naar het zuiden van Roma. De blauwe lijn komt ook in de buurt van de basiliek van Sint Paul en het Circus Maximus.

Lijnen A en B zijn de lijnen in Rome die gebruikt worden door toeristen.

Wat is lijn C?

Er is ook een nieuwe lijn C, de derde lijn, dit is de groene metrolijn. Metrolijn C is minder geschikt voor toeristen. Deze groene lijn rijdt van San Giovanni tot het centrum van de buitenwijk van Rome. Het is wel mogelijk om van lijn C over te stappen op lijn A.

Het is zo dat het openbaar vervoer en de metro in Rome wordt uitgebreid. Er komen nog nieuwe metrolijnen aan, waarover lijn D. Helaas is het zo dat door archeologische vondsten het aanleggen hiervan vertraging oploopt.

Praktische informatie over de drie metrolijnen

De metro in Rome (lijn A, lijn B en lijn C) rijden van 5u30 tot aan 23u30. De metro’s rijden op vrijdag en zaterdag avond wel langer, vaak tot 1u30. Om de 3 tot 8 minuten komt er weer een nieuwe metro aan op het station, wanneer je er dus eentje hebt gemist hoef je niet lang te wachten op een nieuwe metro.

Je kan een los ticket kopen voor de rode lijn, blauwe lijn of groene lijn. Deze tickets kochten €1,50, met dit ticket kun je 100 minuten onbeperkt reizen. Je kan hierbij van lijn wisselen (dus van metrolijn B naar metrolijn C) ook kun je er voor kiezen om bij de volgende stations vanaf de ene kant op de stappen en aan de andere kant weer op te stappen. Met het 1-uur ticket kun je gebruik maken van linea A, linea B en linea C.

Je kan een BIT ticket kopen, dit is €1,50 voor 100 minuten. Met een CIS ticket is het zelfs mogelijk om voor €24,00 7 dagen te reizen.

Wat is de Rome Metro Card voor openbaar vervoer?

Wil jij graag vele populaire bezienswaardigheden ontdekken in de stad? wil je een stedentrip Rome regelen en vaste kijken naar de mogelijkheden die er zijn voor het openbaar vervoer in Rome?

De Rome Metro Card is een idee als jij veel gebruik wil gaan maken van het openbaar vervoer. Met deze reiskaart is het zo dat je gebruik kan maken van verschillende metrolijnen, en andere vormen van openbaar vervoer. Met de Rome metro Card kun je:

  • 1- of 3 dagen gebruik maken van het openbaar stadsvervoer in Rome en Vaticaanstad.
  • Bussen (inclusief de hop on hop off bus)
  • Metro’s (metrolijnen A en B)
  • Tram
  • Het gebruik van een aantal regionale treinen in Rome/Osia

Voor kinderen onder de 9 jaar is deze kaart niet nodig om aan te schaffen, zij kunnen gratis openbaar vervoer gebruiken. De dagkaart is 27 euro, wanneer je deze 3 dagen aanschaft om meer van de belangrijke bezienswaardigheden te zien kost die 39 euro.

Helaas is de Rome Metro Card op het moment niet verkrijgbaar, hiervoor is een alternatief.

roma pass metro

De Roma Pass

Een alternatief voor het losse ticket of de Rome Metro Card is de Roma Pass. Met de Roma Pass kun je ook onbeperkt gebruik maken van het openbaar vervoer in Rome. Voor de Roma Pass heb je verschillende opties, zo kun je een kaart aanschaffen waarbij je ook toegang hebt tot vele bezienswaardigheden.

Wil jij graag een tripje naar Rome boeken? Je weet nu in ieder geval meer af van lijn A, lijn B en lijn C. Ook van de Roma Pass waarmee je dus ook de hop on hop off bus, de tram, trein en bus kan gebruiken. Dit scheelt jou heel wat stress op vakantie en heel veel kilometers in de benen.