Roman Forum in Rome

Forum Romanum

Forum Romanum is een plek waar je vele restanten tegen komt die zijn van het Romeinse rijk, je kan hier wandelen tussen vele ruïnes die vroeger belangrijke gebouwen waren voor de stad Rome. Na de val van het Romeinse rijk werden deze bouwwerken niet meer gebruikt waarvoor ze bedoeld waren. Het is zo dat Forum Romanum een van de belangrijke archeologische sites in Rome is. Je krijgt op deze manier namelijk een zeer uniek inzicht in het leven van de Romeinen.

Het Forum Romanum vind je via de Via Sacra, dit is de oudste en ook meest bekende weg van Rome. Deze straat heeft de naam ‘heilige straat’ door de vele tempels, gebouwen en andere heiligdommen die zich hier vroeger bevonden.

De geschiedenis van het Forum Romanum

Tot aan de zevende eeuw voor Christus is het zo dat deze plek een groot moeras, dit tussen de heuvels van het Capitool, de Palatijnse heuvel en de Esquilijn. In deze tijd werd de plek ook gebruikt als een begraafplaats. Hierna werd het moeras drooggelegd door de aanleg van het riool van Cloaca Maxima. Vanaf dit moment werd het Forum gebouwd, hier stonden toen de Tempel van Saturnus en de Tempel van Dioscuri. Door de macht van het Romeinse rijk werd het Forum Romanum steeds groter. Hierdoor ontstond ook het keizerfora, Fori Imperiali. Dit werd toen ook een belangrijke ontmoetingsplaats voor de bewoners van de zeven heuvels.

De bekendste fora die ondergrond van de naburige panden liggen zijn:

  • Forum van Ceasar (foro di Caesare) en de tempel van Venus Genetrix. Hier worden vaak ’s avonds verhalen verteld over het leven van Julius Caesar.
  • Forum van Augustus (foro di Augusto) en de tempel van oorlogsgod Mars Ultor.
  • Forum van Vespasianus en de vredestempel.
  • Forum van Trajanus en de markten van Trajanus.

Het centrum van het oude Rome

In de tweede eeuw voor Christus werd het Romeinse rijk steeds groter. Hierdoor werd het Forum Romanum een steeds belangrijke plek van het centrum van Rome. Dit was een plek waar de Romeinen samen kwamen voor zaken als politieke bijeenkomsten, juridische of religieuze zaken.

Op het Forum Romanum werden vanaf dit moment ook markten gehouden, dit bij de basilica Aemilia. Daarbij was het de plek voor publieke aankondigingen, gladiatorengevechten en rechtzaken. Hier werd onder andere ook keizer Augustus gekroond.

Het einde van het Romeinse Forum

Het Forum Romanum was de plek in het centrale deel van het Romeinse rijk. De stad werd als maar groter, waardoor de macht van het plein juist verminderde. Er waren verschillende plaatsen waar dan de markten werden gegeven, er kwamen meer tempels en andere gebouwen op bijvoorbeeld het Palatijn werden belangrijk.

Vanaf dit moment is het zo dat de bevolking van Rome juist meer naar de gebieden rondom Tiber trokken, het plein van het Forum Romanum werd op dit moment een plek voor dieren. De meeste bouwwerken werden afgebroken en de materialen werden voor andere openbare gebouwen en nieuwe gebouwen gebruikt.

Opgravingen bij het Forum Romanum

In de 19e eeuw werd er begonnen met de opgravingen bij het Forum Romanum. Archeologen starten toen met het bloot leggen van de ruïnes om een idee te krijgen hoe het Forum Romanum er vroeger uit zag. Het is zo dat de opgravingen van het Forum Romanum nog steeds bezig zijn.

Augustus heeft een bekend citaat; ik vond Rome, een stad van bakstenen, en liet haar achter als een stad van marmer’. Dit is waar, vele gebouwen rondom het Forum Romanum waren gebouwd van hout en baksteen. Maar deze keizer verving dit door marmeren tempels waaronder:

  • De Tempel van Caesar
  • De Tempel van Castor en Pollux
  • De Tempel van Saturnus
  • De Tempel van Venus en Roma

Wil jij het Forum Romanum bezoeken?

Wil jij Rome bezoeken dan kan een bezoek aan het Forum Romanum niet ontbreken. Het is op dit moment een groot archeologisch plek met de belangrijke bezienswaardigheden van Rome. Je kunt in het oude Forum Romanum bekijken hoe het dagelijks leven er in de vroege jaren uit heeft gezien. Wanneer jij in Rome op vakantie bent, dan kun je bij het Forum Romanum kijken naar:

De Tempel van Saturnus

De Tempel van Saturnus is één van de belangrijke tempels van het Roman Forum vanuit de Republikeinse tijd. Dit is een bouwwerk waarvan je de inscriptie in de voorgevel nog kan zien. Deze is in 497 voor Christus gebouwd, hierdoor ook waarschijnlijk het oudste gebouw van het Forum Romanum.

Door de Galliërs ontstond er een grote brand waarbij dit gebouw afbrandde, in 42 voor Christus werd deze tempel herbouwd door Munatius Plancus.

De Tempel van Castor en Pollux

Deze tempel werd de Tempel van Dioscuren genoemd, het gebouw van de tweelingzoons van God Jupiter. In vele verhalen in de Griekse mythologie kwamen deze figuren naar voren. Deze goden werden later overgenomen voor de Romeinen.

Deze twee figuren werden vaak gezien bij de veldslagen waarbij zij de Romeinen hielpen naar een overwinning.

De Tempel van Vesta

Ter ere van godin van het haardvuur is de Tempel van Vesta gebouwd. De tempel hoorde dan ook altijd te branden, hier zorgden de Vestaalse maagden voor. De Vestaalse maagden was een speciaal toegewijde groep vrouwen die deze taken op zich hadden gekregen.

De Tempel van Vesta kun je op dit moment bekijken in het Forum Romanum. Je kunt de haard zien, deze staat nog steeds deels overeind. Wat je ook kan bewonderen is een deel van de ronde funderingen.

De Tempel van Vespasianus

Door de eeuwen heen zijn er ook opgravingen geweest rondom de Tempel van Vespasianus. Ter ere van de keizer Vespasisnus en in opdracht van zijn zoon Titus is deze tempel gebouwd.

De Tempel van Venus en Roma

Deze tempel wordt gezien als de grootste in het oude Rome, gewijd aan de godinnen Venus en Roma. In 141 na Christus werd deze gebouwd, als project van keizer Hadrianus. De 60 zuilen (waarvan nu alleen nog de fundamenten over zijn) maken dit gebouw tot een basiliek. Aan de ene kant is er de basiliek van Santa Francesca Romana (gebouwd in de negende eeuw na Christus) en aan de andere kant vind je een groot terras waardoor e uitzicht hebt op het Colosseum.

De basiliek van Maxentius

Een van de andere gebouwen dat zich op het forum bevindt is de basiliek die vernoemd is naar keizer Maxentius. In de jaren 300 na Christus is begonnen met de bouw, deze werd voltooid door Constantijn. Vroeger stond er op deze plek van de basiliek een heel groot kruidenmagazijn.

In de westelijke apsis stoot een monumentaal beeld, van Constantijn. Deze resten zijn terug te vinden in de Capitolijnse musea.

Deze basiliek was de thuisbasis voor openbare administratiekantoren van de stad, bijvoorbeeld het Secretarium Senatus. Op het plein van Santa Maria Maggiore vind je nu de laatste overgebleven kolom van deze basiliek.

De boog van Titus

Een van de twee oudste triomfbogen is de boog van Titus. Deze werd in 81 na Christus gebouwd en herdacht de triomf Vespasianus en Titus op de joden in 71 na Christus. Deze triomfboog staat nog volledig overeind.

De boog van Septimius Severus

De andere triomfbogen van het Forum Romanum is dus de boog van Septimius Severus, deze werd in 203 na Christus gebouwd. Dit was voor de triomf in de Parthische oorlogen te vieren van keizer Septimius Serverus en zijn twee zonen; Caracalla en Gata.

De Curia Julia

Een gebouw dat ook deels overeind is gebleven in het Forum Romanum is Curia Julia. Dit gebouw werd in 44 voor Christus gebouwd voor de Senaat. Door een brand (mogelijk gesticht door keizer Nero), raakte het gebouw beschadigd. Door keizer Domitianus werd dit gebouw opnieuw opgebouwd. In de zevende eeuw werd deze omgebouwd tot de Sant’Adriano al Foro Basilica Julia.

Een bezoek aan het Forum Romanum

Wil jij het Forum Romanum bezoeken? Dan kun je dit combineren met de aangrenzende Palatijn. Direct vanaf het Forum Romanum kun jij naar het Palatijn toe. Ook is de Palatijn te bereiken vanaf Via Di San Gregorio, met bijvoorbeeld het openbaar vervoer.

Het Palatijn bevind zich op de Palatijnse heuvel, dit is een van de zeven heuvels van het oude Rome. Je kan hier de woonplaatsen voor belangrijke Romeinen, bijvoorbeeld keizer Augustus of keizer Tiberius bezoeken.

Met het openbaar vervoer kun je ook het Forum Romanum. Je kan met metrolijn B uitstappen bij het Colosseo en vanaf hier naar het Forum Romanum toe. De ingangen van het Forum Romanum vind je aan de Via dei Fori Imperiali en Piazza del Colosseo. Het Forum Romanum bevindt zich tussen het Capitool en het Colosseum.