Fontijn Rome: Ontdek de Schoonheid en Historie

Eén van de meest iconische bezienswaardigheden van Rome is ongetwijfeld de Trevifontein, ofwel ‘Fontana di Trevi’ zoals de Italianen zeggen. Dit prachtige kunstwerk is niet alleen een meesterlijke toonbeeld van barokke architectuur maar ook een cultureel fenomeen dat jaarlijks miljoenen bezoekers trekt. De fontein, gelegen in het hartje van Rome, heeft een betoverende uitstraling die zowel overdag als ’s nachts mensen in zijn ban houdt.

Mijn fascinatie voor deze fontein begon al vroeg tijdens mijn eerste bezoek aan de Eeuwige Stad. Naast het indrukwekkende ontwerp en de schitterende details, is er ook een rijke geschiedenis verbonden aan de Fontana di Trevi. Gebouwd op het eindpunt van het Aqua Virgo-aquaduct werd deze fontein tussen 1732 en 1762 onder leiding van Nicola Salvi gerealiseerd en later door Pietro Bracci voltooid.

Het werpen van een muntje over je schouder in de fontein belooft naar verluidt een terugkeer naar Rome. Deze traditie draagt bij aan de mystiek rondom dit monumentale kunstwerk en genereert tegelijkertijd aanzienlijke bedragen voor goede doelen – iets wat veel bezoekers misschien niet weten. Als je meer wilt ontdekken over dit fascinerende stukje Romeinse cultuur, blijf dan vooral lezen terwijl ik dieper duik in het verhaal achter de Fontijn van Rome.

De fontein van Rome

Rome staat bekend om zijn prachtige en historische fonteinen. Misschien wel de meest beroemde is de Trevifontein, een echt barok meesterwerk. Maar dat is slechts het topje van de ijsberg als we het over Romeinse fonteinen hebben; de stad telt er namelijk meer dan 2000.

 • Trevifontein (Fontana di Trevi): Dit is niet alleen de grootste, maar ook de meest iconische fontein in Rome. Gebouwd in 1762, trekt deze toeristische magneet jaarlijks miljoenen bezoekers.
 • Vierstromenfontein (Fontana dei Quattro Fiumi): Gelegen op Piazza Navona, ontworpen door Gian Lorenzo Bernini in 1651, vertegenwoordigt deze fontein vier rivieren uit verschillende continenten.

Elke fontein heeft zo zijn eigen verhaal en decoratieve elementen die een uniek stukje geschiedenis van Rome laten zien. Zo wordt gezegd dat als je met je rug naar de Trevifontein staat en een muntje over je linkerschouder gooit, dit geluk brengt en verzekert dat je ooit terugkeert naar Rome.

Fonteinen in Rome Bouwjaar Bijzonderheid
Trevifontein 1762 Grootste barokke fontein
Vierstromenfontein 1651 Beeldhouwwerk van Bernini
Barcaccia 1627 Geïnspireerd door een boot

Bezoekers worden vaak betoverd door het spel van licht en water dat elke fontein karakter geeft. Neem bijvoorbeeld de Barcaccia-fontein aan de voet van de Spaanse Trappen; ondanks zijn relatief bescheiden formaat is het een charmante creatie die veel bewonderaars trekt dankzij zijn unieke vormgeving geïnspireerd door een zinkende boot.

Mijn persoonlijke favoriet blijft echter altijd de mysterieuze sfeer rondom Fontana dell’Acqua Paola, ook wel Il Fontanone genoemd. Deze indrukwekkende constructie op Janiculum Hill biedt niet alleen een panoramisch uitzicht over de stad maar serveert ook als achtergrond voor talloze films.

Deze rijke verzameling aan waterelementen maakt duidelijk waarom Rome’s bijnaam ‘de stad van het water’ is. Het’s wonderbaarlijk hoe elk ontwerp niet alleen esthetisch aantrekkelijk is maar ook functioneel; vele functioneren nog steeds zoals ze eeuwen geleden deden, waardoor ze essentiële onderdelen zijn van het dagelijks leven in Roman.

Geschiedenis van de fontein

De Trevifontein, ofwel Fontana di Trevi in het Italiaans, is een icoon in Rome met een fascinerende geschiedenis. Het ontstaan ervan gaat terug tot de tijd van het oude Rome. De oorsprong van de fontein ligt bij het eindpunt van het Aqua Virgo aquaduct dat in 19 v.Chr. werd voltooid op bevel van Augustus. Dit aquaduct voorzag Romeinen meer dan vierhonderd jaar lang van water.

In de middeleeuwen raakte de originele fontein in verval maar in 1453 gaf Paus Nicolaas V opdracht om het aquaduct te herstellen en een nieuwe fontein te bouwen. Het duurde echter tot de 18e eeuw voordat de Trevifontein zoals we die nu kennen gebouwd werd. In 1732 startte architect Nicola Salvi met zijn werk aan deze barokke meesterwerk na het winnen van een door Paus Clemens XII uitgeschreven competitie.

Het bouwproces was geen klein karwei; het duurde maar liefst dertig jaar voordat de fontein voltooid was, uiteindelijk afgerond onder leiding van Giuseppe Pannini na Salvi’s dood in 1751. Met zijn hoogte van bijna 26 meter en breedte van circa 49 meter is dit kunstwerk niet alleen één van de grootste, maar ook één der meest beroemde fonteinen ter wereld.

Een interessant aspect aan deze plek is dat er talloze mythen en legendes mee verbonden zijn. De bekendste hiervan is wellicht dat als je met je rug naar de fontein staat en eroverheen een munt werpt, je verzekerd bent van nog een terugkeer naar Rome.

Jaar Gebeurtenis
19 v.Chr. Voltooiing Aqua Virgo
1453 Heropbouw aquaduct en nieuwe fontein door Paus Nicolaas V
1732-1762 Bouw huidige Trevifontein

Doorheen haar bestaan heeft deze prachtige creatie vele restauraties ondergaan waarvan de laatste grote renovatie plaatsvond tussen juni 2014 en november 2015. Dit project werd gesteund door modegigant Fendi onder hun initiatief “Fendi for Fountains” waarmee ze lieten zien hoe belangrijk cultureel erfgoed voor hen is.

Architectuur van de fontein

Rome staat bekend om zijn prachtige fonteinen en hun rijke geschiedenis. De architectuur van deze waterelementen is vaak even indrukwekkend als de kunstwerken die ze sieren. Neem bijvoorbeeld de beroemde Trevifontein, een waar kunstwerk dat barokke elementen naadloos combineert met mythische voorstellingen.

De ontwerper Nicola Salvi heeft in 1732 een meesterwerk gecreëerd dat tot op de dag van vandaag toeristen en bewonderaars trekt. Zijn aandacht voor detail is ongeëvenaard; het gebruik van travertijnsteen, afkomstig uit Tivoli, geeft het monument een majestueuze uitstraling. Centraal in het design staat Oceanus, god van alle wateren, geflankeerd door paarden en zeegoden die het thema ‘water’ kracht bijzetten.

 • Elementen:
  • Travertijnsteen
  • Beeld van Oceanus
  • Symbolische weergaven van Zeegoden

Verder verrijkt de architectuur zich met subtiele verwijzingen naar oude Romeinse legendes en historie. Zo symboliseren de rotsblokken onder Oceanus de ruige zeeën terwijl links een beeld te zien is dat Agrippa voorstelt, die volgens overleveringen verantwoordelijk was voor de bouw van het aquaduct dat oorspronkelijk water leverde aan dit gebied.

Eén aspect dat echt tot ieders verbeelding spreekt is hoe het water speels door verschillende lagen beweegt voordat het in het grote bassin valt. Dit dynamische effect wordt nog versterkt door lichtspel gedurende dag en avond waardoor elk bezoek aan deze fontein uniek is.

Bijzonder aan deze constructie is hoe goed hij integreert met zijn omgeving: ingeklemd tussen oude gebouwen lijkt hij zowel op te gaan in als uit te steken boven zijn achtergrond. Het plein waarop de Trevifontein zich bevindt wordt zo getransformeerd tot een openluchtpodium waar geschiedenis en heden elkaar ontmoeten.

Het blijft fascinerend hoe dergelijke werken niet alleen tijdperken overbruggen maar ook blijven functioneren als centrale plekken binnen stedelijke context—een plek waar mensen samenkomen, wensen doen of simpelweg genieten van pure schoonheid en vakmanschap.

Kunst en symboliek in de fontein

Rome staat vol met kunstwerken en monumenten, maar er is één fontein die er echt uitspringt: de Trevifontein. De barokke sculpturen en ingewikkeld ontwerp zijn niet alleen een lust voor het oog, ze zitten ook boordevol symboliek.

 • Neptunus, god van de zee, domineert het tafereel en staat symbool voor kracht en macht. Hij rijdt op een wagen in de vorm van een schelp, getrokken door zeepaarden.
 • Aan weerszijden van Neptunus staan beelden die gezondheid en overvloed vertegenwoordigen.

De linkerkant toont Abundantia, de personificatie van overvloed. Zij giet water uit haar urne, wat welvaart over de stad Rome moet brengen. Op deze wijze wordt hoop gegeven aan allen die geloven in de voorspoedige krachten van dit iconische monument.

Aan de rechterkant vinden we Salubritas, symbool voor gezondheid en zuiverheid. Dit beeld verwijst naar de geneeskrachtige eigenschappen van water en benadrukt het belang ervan voor het leven.

Bovenop de fontein bevinden zich meerdere details die verhalen uitbeelden of theatrale elementen toevoegen aan het geheel:

 • Vier kleinere figuren representeren elk een specifieke tijd van het jaar.
 • Reliëfs halverwege tonen scènes uit oude mythen gerelateerd aan Neptune’s macht.

Elk aspect van deze fontein is doordrenkt met symboliek; niets is per toeval gekozen of geplaatst. Toeristen gooien vaak munten over hun schouder in het water als onderdeel van een ritueel dat geluk zou brengen of om te verzekeren dat ze terugkeren naar Rome – nog een laagje betekenis toevoegend aan dit indrukwekkende kunstwerk. Het is niet alleen mooi om naar te kijken—het vertelt ook verhalen en draagt bij aan culturele tradities die al eeuwenlang bestaan.

Ik vind persoonlijk dat je pas echt kunt waarderen hoe ingenieus deze fontein is wanneer je stilstaat bij alle verborgen boodschappen die erin zijn verwerkt. Het herinnert ons eraan hoe kunstenaars doorheen geschiedenis altijd al hun werken hebben gebruikt om meer te communiceren dan wat je op het eerste gezicht ziet.

De fontein van Rome bezoeken

Een trip naar Rome is niet compleet zonder een bezoek aan enkele van de meest iconische fonteinen ter wereld. De Trevifontein, misschien wel de bekendste, trekt dagelijks duizenden toeristen. Het is een prachtig voorbeeld van Barokke kunst en heeft een magische uitstraling, vooral ’s avonds wanneer de verlichting voor een feeërieke sfeer zorgt.

 • Trevifontein
  • Beste bezoektijd: vroeg in de ochtend of laat in de avond
  • Muntjes ritueel: gooi met je rechterhand over je linkerschouder

Maar naast de Trevifontein zijn er nog vele andere die absoluut het bezichtigen waard zijn. Denk bijvoorbeeld aan de Fontana dei Quattro Fiumi op Piazza Navona of de Barcacciafontein aan de voet van de Spaanse Trappen. Elk heeft zo zijn eigen verhaal en charme.

Fontein Locatie Kenmerk
Fontana dei Quattro Fiumi Piazza Navona Vier riviergoden
Barcacciafontein Spaanse Trappen Bootvorm

Voorbereiding is key als je optimaal wilt genieten van deze waterwerken. Zorg dat je buiten piekuren om gaat om drukte te vermijden en lees alvast wat over de geschiedenis voor een rijker begrip van wat je ziet.

Hier zijn nog enkele tips:

 • Draag comfortabele schoenen; je zal veel wandelen.
 • Koop geen souvenirs direct bij populaire fonteinen; ze zijn vaak duurder.
 • Respecteer lokale wetten – zwemmen in fonteinen is verboden!

Met deze informatie in gedachten kan jouw bezoek aan Rome’s fonteinen alleen maar memorabel worden!

Conclusie

Rome staat bekend om zijn rijke geschiedenis en adembenemende fonteinen. Na een diepe duik in de wereld van de Romeinse fonteinen, is het duidelijk waarom deze waterwerken zo’n fascinatie opwekken. Ze zijn niet alleen esthetisch prachtig, maar ze vertellen ook verhalen uit vervlogen tijden.

De Trevifontein bijvoorbeeld is een ware toeristentrekker en dat is geen toeval. Deze grootste barokke fontein in de stad heeft een magische uitstraling die jaarlijks miljoenen bezoekers betovert. Met haar gedetailleerde beeldhouwwerken en levendige watertheater speelt ze een centrale rol in de folklore van Rome.

Laten we ook niet de Fontana di Quattro Fiumi vergeten die met haar indrukwekkende sculpturen van riviergoden symboliseert hoe kunst en natuur harmonieus kunnen samenvloeien. De interactie tussen architectuur en het stromende water illustreert perfect hoe Rome’s fonteinen zowel functioneel als decoratief zijn bedoeld.

Mijn onderzoek wijst uit dat ondanks hun leeftijd, deze fonteinen nog steeds een vitale functie vervullen binnen het stedelijke landschap:

 • Ze bieden ontmoetingsplaatsen
 • Dragen bij aan temperatuurregulatie
 • Bevorderen lokale handel door toerisme

Hieronder volgt een tabel met interessante data over twee van de meest bezochte fonteinen:

Fontein Voltooiing Jaarlijkse Bezoekers
Trevifontein 1762 Meer dan 4 miljoen
Vierstromenfontein 1651 Niet bekend

In mijn ontdekkingstocht heb ik geleerd dat elke fontein zijn eigen unieke verhaal heeft, geworteld in mythes, geschiedenis en artistiek meesterschap. Het is onmogelijk om te wandelen door Rome zonder geraakt te worden door de schoonheid en complexiteit van deze kunstwerken.

Ik hoop dat dit artikel je nieuwsgierigheid heeft geprikkeld om zelf eens te gaan kijken naar deze majestueuze monumenten van steen en water. Ze vormen het kloppende hart van Rome; historische juwelen die ons blijven herinneren aan onze verbinding met zowel kunst als natuur.

Tot slot wil ik benadrukken dat hoewel foto’s indrukwekkend kunnen zijn, er niets gaat boven het persoonlijk ervaren van het koele gespetter en geruis van Rome’s legendarische fonteinen — echte oases in de bruisende Italiaanse hoofdstad.