Fontein in Rome: Ontdek de Stad’s Mooiste Waterwerken

Rome staat bekend om zijn indrukwekkende fonteinen die niet alleen een lust voor het oog zijn maar ook een rijke historische waarde hebben. Elke fontein in Rome heeft z’n eigen verhaal en draagt bij aan de unieke sfeer van de stad. Van de wereldberoemde Trevifontein tot de minder bekende maar even charmante Fontana delle Tartarughe, iedere waterwerk is een kunststuk op zich.

Wanneer ik door de straten van Rome wandel, kan ik niet anders dan gefascineerd raken door de prachtige architectuur en het vakmanschap die deze fonteinen uitstralen. Het geluid van stromend water voegt een rustgevend element toe aan de bruisende stad en biedt een moment van ontspanning voor zowel lokale bewoners als toeristen.

Deze fonteinen zijn niet alleen decoratief; ze speelden vroeger een cruciale rol in het dagelijks leven van de Romeinen door schoon drinkwater te leveren. Tegenwoordig dienen ze als belangrijke culturele landmarks die jaarlijks miljoenen bezoekers trekken, elk hopend iets van hun magie mee naar huis te nemen na het werpen van een muntje over hun schouder.

De geschiedenis van fonteinen in Rome

Rome staat bekend om zijn rijke historie en architectuur. Een bijzonder onderdeel daarvan zijn de vele fonteinen die de stad sieren. Deze waterwerken hebben een lange geschiedenis die ver teruggaat in de tijd, tot aan het Romeinse Rijk.

De vroegste Romeinse fonteinen waren praktisch van aard en bedoeld voor het leveren van water aan de bevolking. Het aquaductsysteem bracht vers water uit heuvelachtige gebieden naar stedelijke centra. Fonteinen fungeerden als eindpunten van deze aquaducten.

 • Aquaduct: Aqua Claudia
 • Bouwjaar: 52 n.Chr.
 • Fontein: Trevifontein
 • Bouwjaar: 1762
Aquaduct Bouwperiode
Aqua Appia 312 v.Chr.
Anio Vetus 272–269 v.Chr.
Aqua Marcia 144–140 v.Chr.

In de Renaissance kreeg het ontwerp van fonteinen een artistieke wending door invloeden van kunstenaars zoals Gian Lorenzo Bernini en Nicola Salvi. Zij transformeerden functionele waterelementen tot indrukwekkende kunstwerken.

Bernini’s Barcaccia-fontein bijvoorbeeld, gelegen aan de voet van de Spaanse Trappen, is een ode aan een boot die hier gestrand zou zijn na overstromingen van de Tiber. De Trevifontein, ontworpen door Salvi, is wereldberoemd om het dramatische design en gedetailleerde beeldhouwwerk dat het verhaal vertelt van Oceanus.

Moderne technologieën hebben nieuwe mogelijkheden gecreëerd voor fonteinontwerp in Rome maar respecteren nog steeds hun historische context:

 • LED-verlichting benadrukt ’s avonds de schoonheid.
 • Waterrecyclingsystemen zorgen voor duurzaamheid.

Elke fontein heeft zo z’n eigen verhaal en draagt bij aan het unieke karakter van deze eeuwenoude stad waar water altijd al een centrale rol heeft gespeeld in haar dagelijks leven en esthetiek.

Beroemde fonteinen in het historische centrum van Rome

Rome staat bekend om zijn rijke geschiedenis en adembenemende kunstwerken. Een aspect dat de Eeuwige Stad uniek maakt, is het overvloed aan prachtige fonteinen. Ik neem je mee langs enkele van de meest beroemde fonteinen die je kunt vinden in het historische centrum van Rome.

De Trevifontein is waarschijnlijk de meest iconische fontein in Rome. Volgens traditie brengt het gooien van een muntje over je linker schouder met je rechterhand ervoor zorgt dat je ooit terugkeert naar Rome. De magie rond deze plek trekt jaarlijks miljoenen bezoekers. Het indrukwekkende barokke ontwerp is een creatie van Nicola Salvi en later voltooid door Giuseppe Pannini.

 • De Vierstromenfontein op Piazza Navona is een ander meesterwerk dat niet mag worden gemist. Gian Lorenzo Bernini ontwierp deze fontein in 1651 en stelde vier rivieren voor die toen bekend waren als de grootste ter wereld: de Nijl, Ganges, Donau en Rio della Plata.

Een minder bekende maar even betoverende fontein is de Fontana delle Tartarughe, ofwel Schildpaddenfontein, gelegen in de pittoreske wijk Joodse Ghetto. Deze kleine renaissance-fontein werd gebouwd eind jaren 1500 en toont jongemannen die schildpadden helpen naar het bassin boven hen te klimmen.

Een andere favoriet onder locals en toeristen is de Barcaccia-fontein aan de voet van de Spaanse Trappen. Pietro Bernini (vader van Gian Lorenzo) heeft dit unieke werk ontworpen dat lijkt op een zinkend schip; men zegt dat dit geïnspireerd was door een overstroming van de Tiber waarbij er daadwerkelijk een boot achterbleef op het plein.

Fonteinen zijn niet alleen mooie kunstwerken maar ook getuigenissen van Rome’s ingenieuze waterbeheersystemen uit oude tijden; ze werden aangedreven door aquaducten zoals Aqua Virgo, welke nog steeds sommige fonteinen voorziet van water na meer dan twee millennia.

 • Trevifontein – Meest iconisch
 • Vierstromenfontein – Ontwerp door Bernini
 • Fontana delle Tartarughe – Renaissance-charme
 • Barcaccia-fontein – Uniek design bij Spaanse Trappen
 • Aquaductsysteem – Historisch watermanagement

Elke fontein vertelt zijn eigen verhaal en draagt bij aan het levendige straatbeeld waar Rome zo geliefd om is geworden doorheen de jaren.

De Trevifontein – de bekendste fontein van Rome

Mijn eerste aanraking met de Trevifontein was als in een droom. Temidden van het bruisende Rome staat deze barokke pracht, waar water en kunst samensmelten tot een visueel spektakel. Deze fontein is niet alleen een meesterwerk van Nicola Salvi; het’s ook een cultureel icoon dat jaarlijks miljoenen bezoekers trekt.

 • Locatie: Piazza di Trevi
 • Ontwerper: Nicola Salvi
 • Voltooiing: 1762
 • Hoogte: Ongeveer 26 meter
 • Breedte: Ongeveer 49 meter

De schittering van marmer en het kletteren van water maken de Trevifontein tot een onvergetelijke ervaring. Volgens traditie gooiden reizigers hier munten over hun schouder om ooit terug te keren naar Rome. Jaarlijks wordt er naar schatting zo’n €1,4 miljoen aan munten ingezameld! Dit geld ondersteunt goede doelen, wat bijdraagt aan het welzijn van de lokale gemeenschap.

Muntopbrengst per jaar Bestemming
± €1,4 miljoen Sociale projecten en liefdadigheid

De fascinerende details vertellen verhalen uit de antieke mythes: Oceanus op zijn strijdwagen getrokken door zeepaarden, geflankeerd door tritons. Elk sculpturaal element voegt iets toe aan het geheel – ik sta vaak versteld hoe elke hoek weer iets nieuws onthult.

Het’s boeiend om te zien hoe dit monument verschillende rollen vervult: romantische achtergrond voor geliefden, inspiratiebron voor kunstenaars en zelfs filmset voor klassiekers als ‘La Dolce Vita’. De Trevifontein blijft mensen betoveren met haar tijdloze schoonheid.

Dus stel je eens voor dat je daar staat op Piazza di Trevi, muntje in hand… klaar om jouw wens voor eeuwige terugkeer naar de Eeuwige Stad uit te laten komen!

De Fontana dei Quattro Fiumi op het Piazza Navona

Midden op het levendige Piazza Navona in Rome trekt de Fontana dei Quattro Fiumi onmiskenbaar de aandacht. Ontworpen door Gian Lorenzo Bernini in 1651, is deze fontein niet zomaar een waterwerk; het is een meesterlijk kunstwerk dat barokke flair combineert met diepe symboliek.

 • De fontein vertegenwoordigt de vier grote rivieren van toen bekende continenten:
  • De Nijl voor Afrika
  • De Ganges voor Azië
  • De Donau voor Europa
  • De Río de la Plata voor Amerika

Elk van deze rivieren wordt gepersonifieerd door een reusachtig beeld en omringd door flora en fauna die kenmerkend zijn voor hun respectievelijke gebieden. Wat echt fascinerend is aan deze creatie zijn de details; zo bedekt een sluier het hoofd van de figuur die de Nijl representeert, wat destijds symbool stond voor de nog onbekende bronnen van deze rivier.

De interactie tussen sculptuur en ruimte maakt dit werk uniek. Bernini heeft ervoor gezorgd dat elke hoek van het plein betrokken wordt bij het schouwspel, waardoor je als toeschouwer steeds weer iets nieuws ontdekt. Niet te vergeten, bovenop de fontein prijkt een Egyptische obelisk, wat nog meer nadruk legt op het internationale karakter van dit monument.

Het gerucht gaat dat Bernini rivaliteit voelde met architect Francesco Borromini wiens Sant’Agnese kerk zich tegenover het plein bevindt. Volgens dit gerucht zou één van Bernini’s beelden een hand uitstrekken om zich af te weren tegen de kerk—een subtiele sneer naar zijn concurrent. Hoewel dit verhaal nooit volledig bewezen is, voegt het wel toe aan de mystiek rondom dit prachtige kunstwerk.

Bij mijn laatste bezoek was ik getuige van hoe licht en water samenkomen in een betoverend spel dat elk uur anders lijkt te zijn. Dagjesmensen verzamelen zich rondom om foto’s te maken of gewoonweg te genieten van gelato terwijl ze uitkijken over dit wonderlijke tafereel. Het is duidelijk: of je nu komt voor geschiedenis, kunst of simpelweg ontspanning—the Fontana dei Quattro Fiumi weet iedereen te raken.

De Barcaccia-fontein op de Piazza di Spagna

Mijn eerste kennismaking met de Barcaccia-fontein was er een om nooit te vergeten. Onderaan de Spaanse Trappen, in het hart van Rome, vond ik dit unieke meesterwerk dat voorbijgangers betovert met zijn subtiele schoonheid. Ontworpen door Pietro Bernini en later voltooid door zijn meer beroemde zoon Gian Lorenzo Bernini in 1627, vertegenwoordigt deze fontein een half gezonken schip.

Wat me direct opviel was hoe de fontein perfect harmonieert met het levendige plein. De naam ‘Barcaccia’ vertaalt zich als ‘lelijk bootje’, maar ironisch genoeg is er niets lelijks aan dit bouwwerk. Het is geïnspireerd door een historische overstroming van de Tiber die in 1598 een boot naar het plein zou hebben gedreven.

De details die Bernini in de fontein heeft aangebracht zijn fenomenaal:

 • Waterstralen die sierlijk uit het midden springen
 • Zonneversieringen die symbool staan voor de familie Barberini
 • Fijne beeldhouwwerken die elk hoekje en gaatje van het schip versieren

Deze elementen maken samen niet alleen een prachtig visueel spektakel maar ze voegen ook toe aan de rijke geschiedenis en cultuur van Rome. De waterspuwers in de vorm van bijen verwijzen naar paus Urbanus VIII, beschermheer van de Berninis en lid van dezelfde Barberini-familie.

Bezoekers worden vaak gezien terwijl ze hun dorst lessen of even hun voeten laten afkoelen in het frisse water, wat mij doet denken aan hoe tijdloos deze plek echt is. Het is ongelooflijk dat zelfs na honderden jaren mensen nog steeds samenkomen rondom dit kunstwerk om te genieten van elkaar’s gezelschap en natuurlijk, het geluid en zicht van stromend water.

Zonder twijfel draagt de Barcaccia-fontein bij aan de charme en grandeur die Piazza di Spagna tot één van mijn favoriete plekjes in Rome maken. Elke keer als ik terugkom ontdek ik weer iets nieuws wat mijn bewondering voor deze historische fontein alleen maar vergroot.

Conclusie

Het is duidelijk dat de fonteinen in Rome niet alleen architectonische wonderen zijn maar ook diep geworteld in de cultuur en geschiedenis van de stad. Mijn bezoek aan deze iconische waterwerken heeft een onuitwisbare indruk achtergelaten en het is mijn hoop dat ik die ervaring door middel van dit artikel heb kunnen delen.

Fonteinen zoals de Trevifontein, Fontana di Quattro Fiumi en Fontana della Barcaccia zijn stuk voor stuk meesterwerken die hun eigen verhaal vertellen. Zij vormen het decor voor talloze herinneringen voor zowel bewoners als bezoekers.

Hier zijn een paar hoogtepunten:

 • De Trevifontein, ontworpen door Nicola Salvi, trekt jaarlijks miljoenen bezoekers.
 • Bernini’s Fontana di Quattro Fiumi staat symbool voor de vier grote rivieren over vier continenten.
 • Kleine fonteintjes zoals de ‘nasone’ bieden vers drinkwater, net als eeuwen geleden.

Deze combinatie van esthetiek, historie en praktisch nut maakt elke fontein uniek. Hoewel ze gebouwd zijn om verschillende redenen — van het tonen van macht en rijkdom tot het simpelweg verschaffen van water — vervullen ze allemaal een rol in het dagelijkse leven in Rome.

Ik ben ervan overtuigd dat wie ook maar één stap zet in deze Eeuwige Stad zich zal verwonderen over haar fonteinen. Ze staan symbool voor Rome’s grandeur, artistieke innovatie en technische bekwaamheid uit vervlogen tijden die nog steeds relevant zijn.

Mocht je ooit zelf naar Rome gaan, neem dan vooral de tijd om deze prachtige werken te bewonderen. Elke fontein heeft immers zijn eigen charme en karakter — iets wat foto’s nooit volledig kunnen vastleggen. En wie weet welk effect jouw muntje in de Trevifontein zal hebben op jouw toekomst?