Castel Sant Angelo

Engelenburcht (Castel Sant’Angelo)

Wil je Rome bezoeken? Dan is de Engelenburcht in Rome een van de bezienswaardigheden met een rijke geschiedenis. De Engelenburcht ook wel Castel Sant’Angelo genoemd is een mausoleum voor keizer Hadrianus en zijn opvolgers.

In de loop van tijd heeft de Engelenburcht verschillende functies gehad. Zo was het voormalig mausoleum ook een gevangenis/ militaire gevangenis, kazerne en had het pauselijke residentie.

De Engelenburcht heeft vijf verdiepingen die toegankelijk zijn voor het publiek. Op de begane grond zijn vooral veel tentoonstellingen te vinden van middeleeuwse wapens.

Op de eerste verdieping is het mausoleum met de oorspronkelijke tombes van Keizer Hadrianus te zien.

Op de tweede verdieping vind je de gevangenis en de opslagplaats voor granen en olie.

Op de derde verdieping is het militaire museum waar je wapens, meubels en een aantal vlaamse wandtapijten kan bewonderen.

Op de vierde verdieping zijn de pauselijke appartementen te zien. Deze pauselijke appartementen werden gebruikt door de pausen wanneer het te gevaarlijk werd om in het Vaticaan te blijven. Je vindt hier zoal de kamers van Paus Paul III, Paus Clemens VII en Paus Leon Clemens X

Op de vijfde verdieping is een enorm dakterras met de mooiste uitzichten en een panoramisch uitzicht over Rome.

Een mausoleum voor keizer Hadrianus

Keizer Hadrianus besloot een monument te bouwen die als laatste rustplaats moest dienen voor hem en voor zijn familie leden. Ter inspiratie keek Keizer Hadrianus naar het mausoleum van Keizer Augustus. Dit mausoleum kwam in de buitenwijken van de stad te staan aan de andere kant van de oevers van de rivier de Tiber. Aan deze kant stonden namelijk alle andere belangrijke gebouwen zoals het Forum.

Om het mausoleum te kunnen bereiken, liet keizer Hadrianus een brug bouwen. De zogenoemde Ponte Sant Angelo sloot aan op de ingang van het mausoleum.

De bouw van de Engelenburcht Castel Sant Angelo in Rome is rond 123 begonnen en is pas een jaar na de dood van de keizer voltooid. De Romeinse keizers zijn er met hun familieleden bijgezet tot Keizer Caracalla die in 217 vermoord werd.

Het verhaal achter de Engelenburcht

De naam Engelenburcht is gebaseerd op een legende die gaat over het leven van Gregorius de Grote. In het jaar 590 heerste er anarchie, hongersnood en de pest. Toen paus Pelagius II aan de pest bezweek was het volk dringend op zoek naar een nieuwe paus. Gregorius werd naar voren geschoven, maar had in een brief aan de keizer gevraagd om dit af te wijzen. Inmiddels had hij het volk opgeroepen tot boetedoening.

Op het moment dat Gregorius met de menigte de brug opliep die naar de Sint Pieter leidde zag het volk boven het Castel Sant’Angelo de aartsengel Michaël zweven. Dit was het teken dat de pest voorbij was en vanaf dat moment werd Gregorius als wonderdoener gezien en werd het Castel Sant’Angelo de Engelenburcht genoemd. Als herinnering van deze wonderlijke verschijning werd er een marmeren beeld van de aartsengel Michaël op de vesting geplaatst. Dit marmeren standbeeld werd geplaatst ter nagedachtenis aan paus Gregorius I. Halverwege de achttiende eeuw werd het originele marmeren beeld vervangen door een bronzen beeld die gemaakt was door de Gentse kunstenaar Pieter Antoon Verschaffelt.

Het mausoleum

Het mausoleum is de basis waaraan veel gebouwd en verbouwd is. Het oorspronkelijke mausoleum bestond uit een basement met zijden van 83 meter en een hoogte van 15 meter. De buitenkant was met marmer bekleed en versierd met beeldhouwwerk van bucrania en festoenen.

Hierboven op stond een cilindervormige toren. Op deze toren stond een vierkante toren die diende als aarden grafheuvel. Op deze heuvel stond vermoedelijk eerst een marmeren beeld en later een bronzen beeld van keizer Hadrianus die als zonnegod werd afgebeeld.

De Engelenburcht in Rome

Het was keizer Aurelianus die begon aan het bouwen van een stadsmuur. De Aureliaanse muur moest als extra bescherming bieden en het was uiteindelijk in opdracht van Keizer Honorius dat het mausoleum van Hadrianus werd uitgebouwd tot een versterkte voorpost. Na het binnenvallen en plunderen door barbaren van het Sint Pieter en het Sint Paul werd er een muur gebouwd rond het Vaticaan.

Begin vijfde eeuw werd het mausoleum Castel Sant’Angelo, gezien zijn strategische positie, omgebouw tot fort en werden de Aureliaanse muren verstevigd.

Hierna diende het mausoleum als fort en onneembare vesting. Het fort kwam in handen van verschillende families en het was Paus Nicolaas III die bovenop de bestaande muur een doorgang liet bouwen, de ‘Passetto del Borgo’. Door deze doorgang konden de pausen van het Vaticaan naar de Engelenburcht vluchten.

Naast mausoleum en fort werd de Engelenburcht ook gebruikt als gevangenis waar gevangenen ook geëxecuteerd werden. De meest bekende gevangenen waren de beroemde beeldhouwer Benvenuto Cellini en de filosoof en kosmoloog Giordano Bruno die veroordeeld werd voor het verwijten van belangrijke katholieke doctrines.

Het museum Engelenburcht Castel Sant’Angelo

Sinds 1901 is de Engelenburcht een militaire museum. In dit museum zijn onder andere wapens, potten, antieke artefacten, schilderijen en meubels terug te vinden.

Wanneer je het kasteel binnen loopt dan zie je al snel en veel oude wapens. Deze zijn zowel terug te vinden in de buitenruimten en de museumzalen. Ten tijden van Napoleon werd het kasteel bezet door het Franse leger. Het kasteel is na een zwaar bombardement terug gegeven aan de paus in 1849.

In 1870 arriveerde het Italiaanse leger en nadat het Italiaanse leger de Fransen en de Zwitsers verslagen had, de paus beschermd hadden en Rome bij de Italiaanse republiek geannexeerd hadden, nam het leger controle over het kasteel en installeerde daar een militair hoofdkwartier.

Pauselijke appartementen en de geheime passage.

Paus Paulus III liet een luxe appartementen bouwen in het beveiligde fort, zodat de pausen zich bij gevaar terug konden trekken. Zo liet hij bijvoorbeeld Perino Del Vaga hier plafondschilderingen maken die gebaseerd waren op de Sixtijnse kapel.

De geheime passage die ondergronds is aangelegd liep vanuit het Vaticaan, vanuit de Sint Pietersbasiliek naar Engelenburcht Castel Sant’Angelo.

Doordat het Vaticaan buiten de ommuurde stad viel werd deze passage aangelegd. Deze tunnel werd dan ok gebruikt ter bescherming van de paus en de dure kerkschatten.

Tegen het einde van 1526 brak er tussen de toenmalige paus Clemens VII en keizer Karel V een dispuut uit. De keizer geloofde dat het katholieke geloof deel uit moest maken van het Heilige Roomse Rijk.

De paus verzette zich openlijk en dat resulteerde in een gewapend conflict waarbij een troepenmacht van Spaanse huursoldaten en Duitse luthersgezinde landsknechten plunderen en moordend Rome binnen vielen.

De paus kon dankzij de geheime gang die door zijn voorganger paus Nicolaas III was aangelegd ontsnappen naar de Engelenburcht waar hij zich weten te verschansen. Deze gebeurtenis is de geschiedenis in gegaan als Il Sacco di Roma, met andere woorden, de plundering van Rome.

Deze geheime gang heeft ook een belangrijke rol gespeeld in het bekende boek Bernini Mysterie van Dan Brown en in de verfilming Angels and Demons.

Het dakterras van het Castel Sant’Angelo met aartsengel Michaël

Op de vijfde verdieping van het Castel Sant’Angelo is een dakterras te vinden waar het bronzen beeld van de aartsengel Michaël te zien is. Daarnaast kan je Rome zien vanuit een paranormaal standpunt.

Kortom is de Engelenburcht Castel Sant’Angelo een van de belangrijkste bezienswaardigheden van Rome en is het zeker de moeite waard.

Je kan er ook makkelijk komen door naar het Piazza pia te gaan waar je zo naar de Engelenburcht Castel Sant’Angelo en andere Vaticaanse musea kan lopen.

Rondom de Engelenburcht Castel Sant’Angelo

Wanneer je met de auto naar de Engelenburcht Castel Sant Angelo wilt gaan, dan kan je het beste parkeren bij Piazza Cavour. Vanaf hier is het nog geen 5 minuten lopen naar de Engelenburcht. Om de Engelenburcht is ook een parkje te bezoeken, het Parco Della Mole Adriana, wat ook erg mooi is om te zien.

Met het openbaar vervoer zijn er genoeg mogelijkheden.