Circus maximus

Circus maximus

Circus Maximus in Rome was voor het oude Rome het grootste stadion. Op deze plek werden verschillende shows, races en andere uitvoeringen gedaan. Circus Maximus in Rome is 600 meter lang, 140 meter breed en had daardoor ruimte voor zeker 300.000 toeschouwers. Inwoners van het Romeinse rijk hielden er van om vermaakt te worden, om deze reden is toen Circus Maximus ontworpen; een volledig uitgeruste plek voor een renbaan, met winkels en eetkraampjes.

Circus Maximus is Latijn voor ‘het grote Circus’, in het Italiaans is dat Circo Massimo. Dit is tegenwoordig de belangrijke plek uit het keizerlijke Rome.

De geschiedenis van Circus Maximus in Rome

De bouw van het Circus Maximus gaat al terug tot in de zesde eeuw voor Christus, vanaf dit moment zijn er diverse keizers die zich bezig hebben gehouden met de bouw van het Circus Maximus.

Circus Maximus in Rome werd gebouwd in de zesde eeuw voor Christus. Tussen de Palatijn en de Aventijn ligt Circus Maximus. Deze plek werd toen gebruikt als renbaan. Eerder gekeken toeschouwers toe vanaf houten tribunes, deze zijn verwoest door een grote brand. Julius Caesar had door dat het volk graag wilde kijken naar verschillende vormen van entertainment. Om deze reden besloot Julius Caesar om het Circus Maximus uit te breiden.

De keizerlijke loge van keizer Augustus

In 50 voor Christus besloot Julius Caesar om Circus Maximus in Rome uit te bereiden tot de maximale grootte, dit werd een bakstenen structuur met een centrale ruggengraat, een platform versierd met beelden van heiligdommen. Keizer Augustus besloot daarna om een keizerlijke loge en een ‘pulvinar’ toe te voegen, de Imperial Box om naar wedstrijden te kijken. Dit kun je zien als een soort V.I.P. Op dit moment werd er ook een obelisk gebouwd, dit om te overwinningen in Egypte te vieren. De keizerlijke loge werd ook gebruikt als privé terrein om zo het hele circus te zien, zonder te worden gezien door andere toeschouwers.

In 81 voor Christus wilde de Senaat ter ere van keizer Titus, een grote triomfboog bouwen. Deze stond aan de korte oostkant, met drie vergulde bronzen kegels. Deze boog diende als toegang voor Circus Maximus in Rome, deze bestond uit drie bogen met ook drie doorgangen.

De opvolger van keizer Titus was keizer Domitianus. Hij liet een paleis bouwen op het Palentijn, dit had een groot balkon dat uitkeek op het Circus Maximus in Rome. Deze keizerlijke familie kon vanuit huis naar de races in het Circus Maximus kijken.

Door de jaren heen is het zo dat er verschillende branden zijn geweest die het Circus Maximus in Rome ernstig hebben beschadigd. Keizer Trajanus is degene die het Circus Maximus herstelde. In de vierde eeuw werd er een tweede obelisk, de Egyptische obelisken, gebracht en op de ruggengraat geplaatst, hierdoor kwam het oorspronkelijke uiterlijk van het Circus Maximus terug. Op dit moment waren de tribunes drie verdiepingen hoog, gemaakt van steen en met marmer bekleed.

Na de Renaissance was er weinig over van het Circus Maximus in Rome. Er verschenen industriële gebouwen op de plek van de races. In de 20e eeuw wilde Benoti Mussolini het terrein gebruiken voor grote publieke manifestaties en tentoonstellingen.

De Romeinse spelen (Ludi Romani) van het Romeinse rijk

Circus Maximus werd ook gebruikt voor gladiatoren spellen. De Romeinen hielden van deze games en shows, dit met vier paarden en wagenrennen genaamd ‘quadrighe’. De deelnemers die meededen aan deze spellen waren over het algemeen vaak slaven in vier teams, de prijs die gewonnen kon worden was hun vrijheid. Dit gebeurde vaak met een spina met daarop zeven eieren en bronzen dolfijnen, hiermee werden de voltooide rondes bijgehouden.

Op de tribunes van het Circus Maximus in Rome zaten vele toeschouwers die hun favorieten konden toejuichen. Er werden ook andere grote evenementen gehouden in het Circus Maximus. Zo kun je denken aan vele openbare spelen als jachtpartijen van dieren, theater of andere ongebruikelijke gebeurtenissen.

Rondom het Circus Maximus in Rome stonden op dit moment ook supermarkten, bordelen, wisselkantoren en gokwinkels. Er zijn nog steeds overblijfselen van deze gebouwen zichtbaar.

Het Circus Maximus van vandaag

Er zijn enkele opgravingen geweest om het Circus Maximus in Rome weer te kunnen zien zoals deze in de Romeinse tijd was. Het is zo dat er maar weinig van over is. Je kan enkele overblijfselen zien in de zuidoostelijke hoek van het stadion. Hier zie je enkele tribunes en de onderste arcaden. Het is zo dat tijdens de Middeleeuwen delen van het Circus Maximus gebruikt werden om andere gebouwen te bouwen. Zo werden er nieuwe kerken, huizen en paleizen volledig herbouwd, hiervoor werd marmer gebruikt van het Circus Maximus.

Tegenwoordig is op de plek van het Circus Maximus in Rome niet meer te zien hoe deze plek er vroeger uit zag. Het is zo dat de racebaan op dit moment is bedekt met gras. De obelisk van Augustus staat nu op Piazza del Popolo, de enkele tribunes zijn verplaatst, dit naar Piazza del Popolo en de basiliek van Sint-Jan in Lateranen.

De Middeleeuwse toren

Wanneer je nu naar het Circus Maximus in Rome komt, bevindt zich aan de zuidkant een panoramisch terras en een Middeleeuwse toren (Torre della Moletta). Deze is gerestaureerd, waardoor je nu kan genieten van een mooi uitzicht. Je kan hier namelijk naar boven toe tot aan de tweede verdieping.

Gelukkig hebben we tegenwoordig de techniek! Op deze manier kun je genieten van een uniek bezoekje aan het Circus Maximus in Rome. Door middel van een VR bril kun je namelijk kijken in de oorspronkelijke schoonheid van het Circus Maximus in Rome.

Het Circus Maximus is ook met enige regelmaat gebruikt voor verschillende evenementen. Zo zijn er wel eens concerten geweest van de Rolling Stones. Vaak is het zo dat je hier overdag wel Romeinen ziet die hier komen voor een wandeling. Het is een openbaar park.

De omgeving van het Circus Maximus

Aan de zijkant van van het Circus Maximus in Rome vind je verschillende ruïnes van het complex. Wanneer je vanuit hier een wandeling maakt kom je een aantal speciale plekjes van Rome tegen.

Je kunt hier verder op de Santa Sabina straat, hier kom je één van de beroemdste plekken tegen om de Sint Pieterbasiliek te spotten, namelijk vanuit een sleutelgat. Deze monumentale entree zorgt er voor dat jij ziet dat je recht naar de koepel van de Sint Pieter kijkt. Dit is geen toeval, architect Piranesi kreeg hier namelijk opdracht voor.

Hoe kom je bij Circo Massimo?

Wil jij het Circus Maximus in Rome bezoeken? Dan kun jij hier op verschillende manieren komen. Rome barst natuurlijk van de verschillende bezienswaardigheden, een manier om Circus Maximus is door gebruik te maken van de hop on hop off bus! Op deze manier kun je niet alleen naar het Circus Maximus maar kun je een hele dag gebruik maken (op jouw eigen tempo) van de hop on hop off bus. Op deze manier kun jij een (klein) gedeelte van Rome in één dag zien. Zo kun je kijken bij de Sixtijnse kapel, het Forum Romanum, het Colosseum en het Vaticaans musea, gecombineerd met een bezoek aan Circo Massimo, het grootste stadion.

Wanneer je liever lopend de stad bezoekt, dan scheelt het je zeker dat het Circus Maximus zich bevindt in de buurt van het Colosseum. Je loopt hier namelijk in 10 minuten naar toe. Ook vind je het Circus Maximus dichtbij het Palatijn en het Forum Romanum.

Wanneer je met de metro de stad aan het verkennen bent dan heb je helemaal geluk! De metrohalte ‘Circo Massimo’ bevindt zich op één minuut lopen van het Circus Maximus.

De entreekosten voor een bezoek aan het Circus Maximus is gratis.