Castel Sant Angelo

Castel Sant Angelo

In de buurt van Vaticaan stad, de linkeroever van Tiber vind je Castel Sant Angelo, in het centrum van Rome. Castel Sant Angelo is in het Nederlands beter bekend als de Engelenburcht. Dit is een van de bekendste gebouwen van Rome die al verschillende functies heeft gehad, zo was dit gebouw een mausoleum, een kazerne, militaire gevangenis en ook een Pauselijke residentie.

De geschiedenis van Castel Sant’Angelo en Keizer Hadrianus

In het jaar 130 is Castel Sant Angelo gebouwd, dit gebeurde in opdracht van Keizer Hadrianus. Dit kwam omdat hij graag een eigen mausoleum wilde voor hem, zijn familie en opvolgers. De Engelenburcht bestaat uit een cilindervormige toren. Net voordat het mausoleum klaar was, overleed deze keizer. Zijn as, dat van zijn vrouw en geadopteerde zoon werden wel in het mausoleum geplaatst.

Sinds dit moment is het een traditie geworden om overblijfselen van keizers in het mausoleum te plaatsen. In 217 werden ook de overblijfselen van Keizer Caracalla geplaatst in het mausoleum.

Aartsengel Michaël

De naam Castel Sant’Angelo komt van aartsengel Michaël. De naam van de aartsengel werd in 590 gekoppeld aan het bouwwerk. Dit gebeurde na een ontdekking van Paus Gregorius I. Als eerbetoon kreeg deze engel daardoor een ereplaats op het hoogste punt van Castel Sant’Angelo. Eerst was dit een marmeren standbeeld, daarna werd deze vervangen door een bronzen beeld van Pieter Antoon Verschaffelt. Op de vijfde verdieping van het fort vind je deze. Het originele marmeren beeld staat nu op het plein.

Van mausoleum tot burcht en gevangenis

In de vijfde eeuw werd het mausoleum verandert tot burcht, dit door de bouw van de Aureliaanse muur, deze had een strategische positie. Van het originele mausoleum zijn toen decoraties verloren gegaan, inclusief oorspronkelijke tombes.

Deze muur werd tactisch rondom het mausoleum gebouwd. Toch is de burcht in 410 geplunderd en is er veel vernietigd. Er bleef weinig in tact van de burcht en van de muur. Ook is Castel Sant’Angelo lange tijd een gevangenis geweest, waar ook gevangenen zijn geëxecuteerd en gedood. Ook de bekende beeldhouder Benvenuto Cellini en de filosoof en kosmoloog Giordano Bruno. De dood van Bruno komt door verwijten van belangrijke katholieke doctrines.

Op dit moment is het nog steeds mogelijk om de gevangenis te bezoeken. Deze vind je op de tweede verdieping van Castel Sant’Angelo.

Van gevangenis naar museum

Naast een mausoleum, burcht en gevangenis naar museum. Sinds 1901 is Castel Sant’Angelo een militaire museum (museo Nazionale di Castel Sant’Angelo). Op de derde verdieping van het museum is de burcht te vinden, hier zie je ook wapens, potten, schilderijen, antieke artefacten en een zwaard terug. De meeste van deze attributen zijn van Contini Bonacossi en Mario Menotti.

Pauselijke appartementen

Op de vierde verdieping van Castel Sant’Angelo vind je de pauselijke appartementen. Deze appartementen zijn van Paul III, Clement VII, Clement VIII, Leon Clemens X. Al deze appartementen zijn gebouwd in opdracht van Paus Paulus III, dit voor het beveiligde fort.

Er is een geheime gang vanuit het Vaticaan naar Castel Sant’Angelo. Deze is aangelegd door Paus Nicholas III, dit als ontsnappingsroute.

Op de vierde verdieping van Castel Sant’Angelo vind je ook de Kamer van Gerechtigheid. Hier werden vroeger de gevangenen veroordeeld. Je kunt in de appartementen ook een aantal Vlaamse wandtapijten uit de 17e eeuw bekijken.

De geheime gang

De geheime passage die vanuit het Vaticaan loopt, onder de Sint-Pieter Basiliek tot aan Castel Sant’Angelo is door Paus Nicholas III gebouwd als ontsnappingsroute. Paus Clemens VII is hiervoor in veiligheid gebracht. Doordat het Vaticaan buiten de ommuurde stad viel, was het een makkelijke prooi.

Hier werden later dan ook appartementen in gebouwd, zodat de pausen hier ook luxe hadden tijdens het verblijf. In het boek en in de verfilming Angels and Demons speelt deze een belangrijke rol.

Er is ook een brug, genaamd Ponte Sant’Angelo, deze brug verbind de stad aan de andere kant van de Tiber met het mausoleum. Ook vanaf hier heb je een prachtig uitzicht.

Het dakterras van Castel Sant’Angelo

Op de vijfde verdieping van het gebouw vind je het bronzen beeld van aartsengel Michaël. Hier heb je ook een panoramisch uitzicht over het oude Rome, de Engelenburg en het Vaticaan.

Het terras diende als decor voor de laatste akte van Puccini’s opera Tosca.

Tickets Castel Sant’Angelo

Wil jij graag Castel Sant’Angelo van binnen bekijken? Je hebt vaak lange wachtrijen wanneer je bij de Castel Sant’Angelo toegang ter plekke een ticket wil kopen. Dit is wel mogelijk.

Het is aan te raden om vooraf tickets te kopen voor Castel Sant’Angelo. Wanneer jij skip the line tickets aanschaft voor Castel Sant’Angelo levert dit jou voordelen op. Een skip the line ticket zorgt er voordat jij zo naar binnen kan lopen. Je kan een skip the line ticket ook zien als fast track toegang.

Als je graag ook meer verhalen wil horen over Castel Sant’Angelo, kun je kiezen voor een georganiseerde tour door het nationaal museum. Met een begeleide tour krijg jij meer info. Castel Sant’Angelo heeft een bijzondere geschiedenis die jij graag met eigen ogen wil zien en horen.

Openingstijden van Castel Sant’Angelo

Wil jij Rome bezoeken? Dan kan een bezoek aan de Castel Sant’Angelo niet ontbreken! Zorg voor de fast track toegang zodat jeniet in de lange wachtrijen hoeft te staan. Je vindt de Castel Sant’Angelo aan de Lungotevere Castello in Rome. Het Castel Sant Angelo ligt dicht bij parco della Mole Adriana.

Van dinsdag tot en met zondag kun jij het Castel Sant’Angelo bezoeken. Dit kan tussen 09:00 en 19:30.

Om Castel Sant’Angelo te bereiken kun je met het openbaar vervoer. Je kan met de metro dichtbij het gebouw uitstappen. Wanneer je metro lijn A neemt, kun je uitstappen bij halte Lepanto. Vanaf hier is het nog ongeveer 15 minuutjes lopen naar Castel Sant’Angelo.

Je kan ook de bus pakken om bij Castel Sant’Angelo te komen. Verschillende bussen stoppen in de buurt van Castel Sant’Angelo, kies dan voor halte Piazza Pia. Wanneer je met de auto komt (wat men niet aan raadt) kun je het beste parkeren bij Piazza Cavour.

Lopend kun je natuurlijk ook naar Castel Sant’Angelo komen. Vanaf Vaticaanstad is dit ongeveer 15 minuten, en vanaf het Colosseum een halfuur. Het is wel zo dat een wandeltocht richting Castel Sant’Angelo jou onderweg ook mooie plekken oplevert.