Bezienswaardigheden Rome Top 10: Ontdek de Highlights

Rome, de stad die bekend staat als het openluchtmuseum van de wereld, is een plek waar elke hoek en straat iets spectaculairs te bieden heeft. Mijn persoonlijke ervaring in deze historische metropool was onvergetelijk en ik kan garanderen dat een bezoek aan Rome een ware tijdreis is door de geschiedenis van onze beschaving. Van indrukwekkende ruïnes uit het Romeinse Rijk tot adembenemende kunstwerken van de Renaissance, er is voor elk wat wils.

Bij het plannen van mijn reis was ik vastberaden om de top 10 bezienswaardigheden in Rome te ontdekken. Deze lijst samenstellen bleek geen eenvoudige opgave gezien de overvloed aan culturele schatten die je hier vindt. Echter, na veel onderzoek en eigen ervaring, heb ik een selectie gemaakt die naar mijn mening iedere Rome-bezoeker moet zien.

Deze hoogtepunten zijn niet alleen toeristische trekpleisters; ze vormen het hart en de ziel van wat Rome zo uniek maakt. Het Colosseum bijvoorbeeld, is meer dan alleen maar een oud stadium; het vertelt verhalen van gladiatorengevechten en openbare spektakels die duizenden jaren terug gaan in de tijd. En laten we de Vaticaanse Musea niet vergeten met hun schitterende fresco’s waaronder Michelangelo’s Sixtijnse Kapel – een meesterwerk dat niemand onberoerd laat.

Colosseum

Het Colosseum, ook wel het Flavische Amfitheater genoemd, is ongetwijfeld een van de meest indrukwekkende monumenten die je in Rome kunt bezoeken. Dit iconische bouwwerk staat symbool voor de rijke geschiedenis en architecturale vernuftigheid van het oude Rome.

 • Het werd gebouwd tussen 72 n.Chr. en 80 n.Chr.
 • Het is groot genoeg om ongeveer 50.000 toeschouwers te herbergen
 • Er vonden gladiatorengevechten, jachtpartijen en publieke spektakels plaats

Met zijn ontzagwekkende afmetingen – de buitenmuur bereikt een hoogte van zo’n 48 meter – domineert het Colosseum nog steeds de skyline van Rome. Zelfs vandaag trekt dit antieke amfitheater miljoenen bezoekers per jaar aan.

Afmetingen Details
Hoogte Circa 48 meter
Capaciteit Ongeveer 50.000 mensen

Mijn eerste aanblik op het Colosseum was overweldigend; je voelt meteen de historische lading wanneer je langs de ruïnes loopt waar eens strijders en wilde dieren het tegen elkaar opnamen voor een brullend publiek. De sfeer binnenin is bijna tastbaar, alsof je voetstappen hoort echoën uit vervlogen tijden.

Een interessant feitje dat veel mensen niet weten is dat er ondergrondse kamers en gangen waren waar gladiatoren en dieren wachtten op hun moment in de arena. Deze ‘backstage’ delen van het Colosseum geven bezoekers nu een kijkje in hoe deze spectaculaire evenementen destijds werden voorbereid.

Als ik door dit meesterwerk uit de oudheid loop, kan ik niet anders dan mij verbazen over hoe geavanceerd deze structuur was voor zijn tijd; met innovatieve technieken zoals liften om dieren naar de arena te transporteren heeft het altijd mijn interesse gewekt hoe men zulke complexe shows kon organiseren zonder moderne technologie.

Het mag geen verrassing zijn dat het Colosseum bovenaan vele reislijstjes prijkt wanneer men Rome bezoekt – het is echt een uniek stukje wereldgeschiedenis dat bewaard is gebleven tot op heden. Als je ooit zelf naar Rome gaat, zorg dan zeker dat je tijd uittrekt om dit wonderlijke monument te ervaren!

Vaticaanstad

Vaticaanstad is een absolute must-see als je in Rome bent. Mijn beste ervaringen heb ik hier opgedaan, waarbij de rijke geschiedenis en overweldigende kunstwerken mij keer op keer weten te fascineren. Het kleinste onafhankelijke land ter wereld herbergt niet alleen de paus maar ook een schat aan culturele en spirituele erfgoederen.

 • De Sint-Pietersbasiliek is het hart van het Vaticaan en een architecturaal wonder dat ik iedereen kan aanraden.
  • Laat je vooral niet afschrikken door de lange wachtrijen; het interieur met Michelangelo’s Pieta en het adembenemende uitzicht vanaf de koepel maken alles goed.

Het Vaticaans Museum mag je zeker niet overslaan. Hier vind je:

 • Een indrukwekkende verzameling kunstvoorwerpen
 • De beroemde Sixtijnse Kapel met fresco’s die zelfs de meest sceptische bezoeker stil krijgen

Elke keer dat ik er kom sta ik versteld van hoe gedetailleerd Michelangelo’s werk is. Tip: Boek tickets online om lange wachttijden te vermijden.

De Zwitserse Garde in hun kenmerkende renaissance-uniform behoort tot de oudste militaire eenheden ter wereld. Ze zorgen al meer dan 500 jaar voor de veiligheid van de paus en zijn altijd bereid voor een fotomomentje – weliswaar zonder hun serieuze blik te verliezen.

Wist je dat Vaticaanstad zijn eigen postzegels uitgeeft? Deze zijn zeer geliefd onder filatelisten over heel de wereld:

Jaar Aantal verschillende postzegels
2019 12
2020 10
2021 15

Tot slot vormt Piazza San Pietro met haar imposante zuilengalerij het perfecte decor voor allerlei plechtigheden. Ik raad aan om dit plein vroeg in de ochtend te bezoeken, wanneer het nog niet overspoeld wordt door toeristen; zo proef je echt de unieke sfeer die hier hangt.

Forum Romanum

Midden in het kloppende hart van Rome ligt een plek waar de echo’s van het oude Rome nog hoorbaar zijn, het Forum Romanum. Dit was ooit het centrum van het Romeinse Rijk, waar politiek, religie en handel samenkwamen. Bij mijn bezoek aan deze historische plek voelde ik me letterlijk terug in de tijd geworpen.

Het is moeilijk te geloven dat de ruïnes die we nu zien, ooit machtige gebouwen waren waar senatoren debatteerden over het lot van een wereldrijk. Terwijl je tussen de overblijfselen loopt, kun je niet anders dan onder de indruk raken van wat hier allemaal heeft plaatsgevonden:

 • De Tempel van Saturnus met z’n imposante zuilen
 • De Boog van Titus die de verovering van Jeruzalem herdenkt
 • Het Huis der Vestaalse Maagden waar eeuwige vlammen brandden voor Vesta

De stenen dragen verhalen met zich mee; zo is er bijvoorbeeld de Rostra, het podium waarop Marcus Antonius sprak tijdens de begrafenis van Julius Caesar. Geen wonder dat dit plein op elke ’top 10 bezienswaardigheden in Rome’-lijst staat.

Bezoekers moeten weten dat het Forum Romanum veel groter is dan vaak wordt gedacht. Trek dus genoeg tijd uit om alles goed te bekijken. En vergeet niet omhoog te kijken naar Palatijn: volgens legendes werd Romulus daar door een wolvin grootgebracht en sindsdien beschouwt men deze heuvel als geboorteplek van Rome.

Tips voor wie gaat:

 • Draag comfortabele schoenen want je loopt over ongelijke stenen.
 • Koop een combiticket voor zowel het Colosseum als het Forum Romanum.
 • Neem een gids of download een app voor achtergrondinformatie.

Door mijn ervaring kan ik stellen dat geen bezoek aan Rome compleet is zonder door dit openluchtmuseum te wandelen. Het geeft niet alleen inzicht in hoe mensen toen leefden maar inspireert ook tot verwondering over wat menselijke handen hebben gebouwd.

Pantheon

Het Pantheon in Rome is een adembenemend monument vol geschiedenis en architectonische pracht. Als iemand die gepassioneerd is over reizen en cultuur, kan ik je vertellen dat dit oude bouwwerk meer dan alleen een bezienswaardigheid is; het is een tijdscapsule die ons rechtstreeks naar de oudheid brengt. Gebouwd tussen 118 en 125 n.Chr. op last van keizer Hadrianus, staat het Pantheon bekend om zijn perfecte proporties en als een meesterwerk van klassieke architectuur.

Bij binnenkomst valt direct de imposante koepel op, welke nog steeds ’s werelds grootste ongewapende betonnen koepel is. Het fascinerende aan deze koepel is het oculus, de opening bovenaan die licht binnenlaat en functioneert als een natuurlijke klimaatbeheersing. De zonnestralen die door de oculus schijnen creëren een spel van licht dat gedurende de dag verandert, wat voor elke bezoeker weer een unieke ervaring biedt.

 • Perfecte symmetrie: Het gebouw heeft een diameter die exact gelijk is aan de hoogte van de koepel.
 • Oculus: Met een diameter van 8,7 meter vormt dit het enige lichtpunt in de grote ruimte.

De muren van het Pantheon zijn rijkelijk versierd met marmeren panelen in verschillende kleuren, terwijl op verschillende altaren kunstwerken te vinden zijn zoals schilderijen en standbeelden. Dit geeft blijk van hoe religieus veelzijdig het gebouw doorheen zijn bestaan gebruikt werd; eerst als tempel voor alle goden (vandaar ook de naam ‘Pan-theon’, wat ‘alle goden’ betekent) tot uiteindelijk een christelijke kerk gewijd aan Sint Maria en de Martelaren.

Dit indrukwekkende bouwwerk heeft niet alleen eeuwenlang overleefd maar dient ook als laatste rustplaats voor beroemde Italianen zoals Rafaël en koningen uit Italië’s moderne geschiedenis. Daarmee vervult het Pantheon niet alleen culturele maar ook emotionele waarde voor velen.

Zoals je kunt zien, overstijgt het Pantheon simpelweg toerisme — het belichaamt geschiedenis, kunst, architectuur én persoonlijke verhalen waardoor elk bezoek rijk aan ervaring zal zijn. Een tip: zorg dat je er bent wanneer het regent; dan zie je hoe regendruppels door de oculus naar binnen komen vallen — iets echt magisch!

Sint-Pietersbasiliek

De Sint-Pietersbasiliek in Rome is een echte blikvanger en onmisbaar op elke toeristische route. Deze grootse kerk, met zijn imposante koepel die de skyline van Vaticaanstad domineert, is niet alleen een spiritueel centrum maar ook een architectonisch meesterwerk. Gedurende de eeuwen hebben talloze pelgrims en bezoekers zich hier vergaapt aan de prachtige kunstwerken en het verfijnde interieur.

Wanneer je binnenkomt in de basiliek word je overweldigd door de immense omvang. Het schip van de kerk lijkt bijna oneindig te strekken, met rijen pilaren die het gewelf ondersteunen. Hieronder bevinden zich kostbare kunstschatten zoals Pietà van Michelangelo, een sculptuur zo levensecht dat je bijna zou denken dat Maria daadwerkelijk voor je zit met Jezus op haar schoot.

Een ander niet te missen aspect van deze historische locatie is natuurlijk het uitzicht vanaf de koepel. Na een beklimming van honderden treden – of per lift voor wie dat prefereert – openbaart zich een panoramisch uitzicht over heel Rome. Vanaf deze hoogte zie je hoe oud en nieuw samensmelten in deze tijdloze stad.

 • Belangrijke feiten:
  • Ontworpen door vooraanstaande kunstenaars zoals Michelangelo en Bernini
  • De koepel heeft een hoogte van ongeveer 136 meter
  • Kan tot wel 20.000 mensen herbergen
Afmetingen Grootte
Hoogte Koepel Ca. 136 meter
Capaciteit Tot 20.000 mensen

Het bezoeken waard zijn ook de Vaticaanse grotten, waar vele pausen hun laatste rustplaats hebben gevonden, direct onder de basiliek gelegen. Dit stille labyrint biedt een contrast met de drukte en grandeur daarboven en brengt bezoekers dichterbij het religieuze hart van dit monumentale bouwwerk.

Tenslotte mag ik niet nalaten te vermelden dat hoewel entree tot de basiliek gratis is, er vaak lange wachtrijen staan om binnen te komen. Een tip: kom vroeg of reserveer online om deze indrukwekkende plek zonder al te veel oponthoud te kunnen bewonderen!

Trevifontein

Mijn eerste aanblik op de Trevifontein was werkelijk adembenemend. Dit meesterwerk van barokke architectuur, ontworpen door Nicola Salvi, is een van de beroemdste fonteinen ter wereld en een icoon in Rome. Dagelijks verzamelen zich honderden mensen rondom dit kunstwerk om munten over hun schouder te werpen, een traditie die geluk zou brengen.

 • De details van de beeldhouwwerken zijn verbluffend
 • Het water dat sierlijk valt creëert een haast magische atmosfeer

De mythe gaat dat het gooien van één munt zorgt dat je ooit terugkeert naar Rome, twee munten leiden tot een nieuwe romance en drie munten staan voor huwelijk of scheiding. Elk jaar wordt er naar schatting meer dan €1 miljoen uit de fontein gevist! Dit geld wordt gedoneerd aan goede doelen die steun bieden aan lokale gemeenschappen.

Munten Betekenis
1 munt Terugkeer naar Rome
2 munten Nieuwe romance
3 munten Huwelijk of scheiding

Het water dat continu door de Trevifontein stroomt komt nog steeds uit het Aqua Virgo, één van de oudste aquaducten van Rome. Deze watertoevoer dateert al uit 19 v.Chr. en heeft eeuwenlang betrouwbare service geboden aan de inwoners van deze historische stad.

 • Het Aqua Virgo aquaduct is bijna tweeduizend jaar oud
 • De Trevifontein krijgt hierdoor continu vers bronwater

Bij mijn laatste bezoek zag ik iemand behoedzaam drie munten in het water laten glijden; haar hoopvolle blik liet zien hoe diep geworteld deze tradities zijn onder reizigers. Of deze rituelen nu waar zijn of niet, ze voegen een laagje mystiek toe aan dit toch al indrukwekkende monument.

Als je ooit in Rome bent mag je deze iconische plek zeker niet overslaan. Zorg ervoor dat je genoeg tijd neemt om alle details in je op te nemen en misschien zelfs even stil te staan bij jouw wensen en dromen terwijl je jouw eigen muntjes gooit.

 • Een moment voor persoonlijke reflectie kan heel speciaal zijn bij de Trevifontein

Spaanse Trappen

Wanneer je Rome bezoekt, zijn de Spaanse Trappen een onmisbare bezienswaardigheid. Gelegen in het hart van de stad, verbinden ze de Piazza di Spagna met de kerk Trinità dei Monti. Ik vind het altijd fascinerend om te zien hoe deze trappen sinds hun voltooiing in de 18e eeuw een ontmoetingsplek zijn geworden voor zowel lokale bewoners als toeristen.

 • Architectuur: Ontworpen door Francesco De Sanctis, vormen ze een perfect voorbeeld van Romeinse barokarchitectuur.
 • Cultureel belang: Ze hebben gediend als inspiratiebron voor kunstenaars en schrijvers door de eeuwen heen.

De trappen kennen ook hun portie beroemde momenten. Zo was er de iconische scène uit de film ‘Roman Holiday’, waar Audrey Hepburn en Gregory Peck genoten van hun tijd op deze historische stenen. Het is geen wonder dat ik me hier altijd even in een filmscène waan!

Niet alleen zijn ze esthetisch aantrekkelijk, maar de trappen bieden ook een prachtig uitzicht over het bruisende Piazza di Spagna beneden. In het voorjaar worden ze bedekt met kleurrijke bloemen die nog meer charme toevoegen aan dit pittoreske tafereel.

Het gebied rondom is net zo interessant:

 • Designer winkels: Luxe merken flankeren de straten en maken dit tot dé hotspot voor fashionista’s.
 • Eetgelegenheden: Van traditionele gelato tot authentieke Italiaanse trattoria’s, je smaakpapillen komen niets tekort.

Hoewel het verleidelijk kan zijn om op een mooie dag neer te ploffen op één van de treden, heeft Rome regels ingesteld om ervoor te zorgen dat deze historische site behouden blijft. Respecteer deze dus en geniet staand of wandelend van al het moois dat dit monumentale bouwwerk te bieden heeft!

Piazza Navona

Piazza Navona is zonder twijfel een van de meest schilderachtige pleinen in Rome. Het barokke meesterwerk, ooit het stadion van Domitianus, is nu een levendig centrum vol kunstenaars, straatartiesten en charmante cafés. De unieke vorm herinnert aan de atletiekbaan die hier bijna 2000 jaar geleden stond.

 • Het plein wordt gedomineerd door drie prachtige fonteinen ontworpen door Bernini en zijn rivalen.
 • De Fontein van de Vier Rivieren met zijn indrukwekkende obelisk trekt direct de aandacht.
 • Aan weerszijden zorgen de Neptunusfontein en de Morenfontein voor een harmonieuze balans.

Wandelend over Piazza Navona voel ik altijd de dynamische geschiedenis. Overal om me heen zie ik details uit verschillende tijdperken, zoals:

 • De façade van Sant’Agnese in Agone
 • Oude gebouwen verfraaid met moderne kunstgalerijen
 • Portretkunstenaars die bezoekers vereeuwigen tegen betaling

De terrasjes rondom het plein bieden perfecte plekjes om mensen te kijken terwijl je geniet van een gelato of espresso. In december transformeert het plein tot een magische kerstmarkt waar kinderen draaimolenritjes maken en ouders op zoek gaan naar ambachtelijke cadeaus.

Tijdens mijn laatste bezoek was er toevallig een straatfestival gaande waardoor ik getuige kon zijn van authentieke Italiaanse volksmuziek en dans. Dit soort spontane evenementen maken elk bezoek aan Piazza Navona uniek.

Het nachtleven rond Piazza Navona is net zo boeiend als overdag. Met verlichte monumentale gebouwen op de achtergrond komen lokale bewoners en toeristen samen om te genieten van het bruisende Romeinse leven. Gezelligheid kent geen tijd op dit historisch rijke plein dat blijft fascineren, ongeacht hoe vaak je terugkomt.

Engelenburcht

De Engelenburcht, bekend in het Italiaans als Castel Sant’Angelo, heeft een fascinerende geschiedenis die dateert uit de Romeinse tijd. Oorspronkelijk gebouwd als een mausoleum voor keizer Hadrianus en zijn familie is deze imposante structuur door de eeuwen heen getransformeerd van een fort tot een pauselijk toevluchtsoord en zelfs tot een gevangenis.

 • Bouwjaar: 135 n.Chr.
 • Oorspronkelijke functie: Mausoleum
 • Huidige functie: Museum
Periode Functie
Romeinse tijd Mausoleum
Middeleeuwen Fort, Pauselijk verblijf
Heden Museum

Wanneer ik de brug oversteek naar de Engelenburcht, voel ik altijd de historische lagen die dit monument omvatten. De beroemde beelden van engelen langs de Ponte Sant’Angelo leiden bezoekers naar dit architectonische wonderwerk. Eenmaal binnen biedt het museum niet alleen kunstwerken en artefacten maar ook adembenemende uitzichten op Rome vanaf het terras.

Het verhaal gaat dat in 590 na Christus aartsengel Michaël bovenop het kasteel verscheen om het einde van de pestepidemie aan te kondigen. Ter herinnering hieraan staat er nu een standbeeld van deze engel op de top. Deze mythische connectie geeft extra gewicht aan mijn ervaring telkens als ik deze plek bezoek.

Bezoekers worden vaak meegenomen door smalle gangen en uitgestrekte kamers waar vroeger pausen zich verscholen hielden tijdens belegeringen. De rijke geschiedenis weerklinkt door elke steen van dit bouwwerk. Wie nieuwsgierig is naar sporen uit vervlogen tijden zal hier zeker zijn hart kunnen ophalen.

Het is belangrijk om je bezoek goed te plannen; vooral in hoogseizoen kan het druk zijn bij dit populaire monument. Koop kaartjes online om lange wachtrijen te vermijden en trek genoeg tijd uit om alles rustig te bekijken – je wilt immers geen detail missen van wat de Engelenburcht allemaal te bieden heeft!

Slotwoord

Mijn reis door de top bezienswaardigheden van Rome is een avontuur geweest dat ik niet snel zal vergeten. Deze stad heeft letterlijk elke hoek gevuld met geschiedenis, kunst en cultuur. Van het Colosseum tot de Vaticaanse Musea, elke locatie heeft zijn eigen unieke verhaal en schoonheid.

Het is duidelijk waarom deze plekken jaarlijks miljoenen bezoekers trekken. Ze staan niet alleen symbool voor de rijke geschiedenis van Rome, maar ze bieden ook een ongeëvenaarde blik op het verleden die je nergens anders kunt ervaren.

Hier zijn nog eens kort de hoogtepunten:

 • Colosseum: Een icoon van Romeins ingenieurschap.
 • Pantheon: Een architecturaal meesterwerk uit de oudheid.
 • Forum Romanum: Het kloppende hart van het oude Rome.
 • Vaticaanstad: Thuisbasis van wereldberoemde kunstwerken en religieuze sites.
 • Trevifontein: Een barok wonder waar wensen gemaakt worden.
 • Spaanse Trappen: De perfecte plek voor een pittoresk moment.
 • Piazza Navona: Levendig plein omringd door prachtige sculpturen en fonteinen.
 • Campo de’ Fiori: Een markt vol leven en lokale producten.
 • Castel Sant’Angelo: Historisch fort met adembenemende uitzichten over de stad.
 • Trastevere: Charmante wijk bekend om zijn authentieke sfeer.

Als je ooit naar Rome gaat, raad ik aan voldoende tijd te nemen om elk van deze plaatsen echt te waarderen. En vergeet vooral niet tussen het sightseeën door te genieten van een gelato of espresso in één van de vele cafés.

Rome is niet alleen een lijstje afvinken; het gaat om het absorberen van de eeuwenoude sfeer die in elke straatsteen zit ingebakken. Ik hoop dat mijn artikelenreeks je nieuwsgierigheid heeft aangewakkerd en je helpt bij het plannen van jouw eigen onvergetelijke trip naar deze tijdloze stad.

Arrivederci, tot mijn volgende blogavontuur!