Ara Pacis

Ara Pacis

De Ara Pacis, ook wel de Ara Pacis Augustae genoemd, is een bouwwerk dat gewijd is aan vrede. De Ara Pacis wordt ook wel het Vredesaltaar van Augustus genoemd. Dit is ook een van de belangrijkste bouwwerken van Augustus in de Gouden eeuw, het hoogtepunt van kunst in de stad Rome.

Het monument had als doel propoganda voor Augustus, de keizerlijke familie en de Romeinse macht. De plaatsing van de Ara Pacis Augustae was een plek langs de grote uitvalsweg van het oude Rome (ancient Rome); op het antieke Campus Martius, langs dus Via Flaminia (Via del Corso).

De betekenis van de Ara Pacis Augustae

Het altaar van de vrede weerspiegelt eigenlijk de visie van Augusta op de Romeinse, burgerlijke religie. Het onderste register toont landbouwwerkzaamheden, die staat voor overvloed en de welvaart. Het hele altaar dient als tweeledig burgerritueel en een dubbele propogandafunctie.

De geschiedenis van Ara Pacis

Dit monumentale altaar van de vrede werd in opdracht van de Romeinse Senaat ingewijd. Dit ter ere van de vrede die de Goddelijke Augustus (Pax Augusta) had met de vestiging van de absolute macht in de stad Rome en het Romeinse rijk. Deze vrede was een Romeinse vrede, mede afgedwongen door de militaire macht. Dit is ook het moment dat de Romeinse staat weer in het bezit is van burgerlijk gezag (imperium domi).

Ieder jaar op 30 januari werd deze vrede van Augustus in het Ara Pacis Augustae herdacht. Keizer Augustus (Gaius Octavius) was de achterneef van Ceasar. Hij was de eerste Romeinse keizer.

Ara Pacis museum

De Ara Pacis stond altijd in de buitenlucht, dit heeft sporen nagelaten. De Ara Pacis staat nu in een moderne hal, door een ontwerp van de Amerikaanse architect Richard Meier. Het Ara Pacis museum is een modern museum. Deze vind je bij Via di Ripetta en het mausoleum van Augustus. Bij Lungotevere in Augusta, dichtbij Ponte Cavour.

Hoe ziet het Ara Pacis Augustae er uit?

De omringende muren van het altaar is van wit Lunimarmer uit Carrara, hierop zijn bas-reliëfs aangebracht. Deze verwijzen naar welvaart en vruchtbaarheid van het rijk. Het originele altaar, staat op een rechthoekig platform, met twee verschillende ingangen. Aan de kant van Campus Martius is de hoofdingang, hierdoor traden den pontifex Maximus, de priesters en de Vestaalse maagden binnen.

De Ara Pacis is een combinatie van de officiële kunst in de tijden van Augustus. Het is zo dat de klassieke Griekse stijl en het hellenisme.

De buitenkant van de muur

Het is zo dat de buitenkant versierd van de Ara Pacis is. Op de hoeken staan zo al vier Corinthische pilasters. Je ziet aan de buitenkant van de Ara Pacis kandelaar motieven, waar de architraaf wordt gedragen.

In het midden van de Ara Pacis zie je meanderende fries, met panelen, acanthusbladeren en bloemranken. Hier zie je verschillende dieren (hagedissen, reptielen, vogels en vlinders), deze hebben een vorm met een variatie van realistisch en een bijzondere verfijning. De figuren zijn realistischer weergegeven dan bij de Griekse beeldhouwkunst.

De hoofdingang van de Ara Pacis aan de voorkant, verwijzen naar de stichting van Rome en verheerlijken Augustus. Het linkerpaneel (Lupercalia), hier zie je een gewijde grot aan de voet van het Capitool. Hier worden Romulus en Remus gezoogd door de wolvin, met de Vestaalse maagden Rea Silvia. In het midden van de Ara Pacis zie je een grote vijgenboom en een specht, hier is ook de oever van de Tiber zichtbaar. Het paneel rechts van de hoofdingang van de Ara Pacis is het offer van Aeneas aan de Penaten. Linksboven is de tempel van de Penaten ook te zien. De hoofdingang van de Ara Pacis betreed je door middel van negen treden.

De zuidelijke muur van de Ara Pacis, die aan de Via di Ripetta, hier staat een keizerlijke offer, lange processie afgebeeld. Dit moet vrede en voorspoed uitdrukken, net als de piëteit van de machthebbers tonen. Hier zie je Augustus en zijn keizerlijke familie, die vee offeren een goden en andere voorstellingen van vroomheid. De betekenis hiervan is dat Augustus de eer verdient voor Pax Romana.

De achterzijde van de Ara Pacis gaat over Augustus aan wie de Pax Romana te danken was. Linksboven zie je dan de groep van Satunia Tellus Mater (Moeder Italië), zij verbeeld Pax Augusta. Moeder aarde zie je in het midden op een rots van vegetatie, dit symboliseert het Romeinse land. Deze voorstelling is heel realistisch, dit is kenmerkend voor de Romeinse kunst. Rechts zie je dan de overblijfselen van een paneel waarop Godin Roma staat als bellatrix (vrouwelijke krijger). Dit kenmerkt een historische gebeurtenis, namelijk omdat zij vrede heeft gebracht en de wapens bewaakte.

Aan de noordzijde van de Ara Pacis, dit is de kant van de Tiber, hier zie je een offerprocessie die bestaat uit familieleden van Augustus en vertegenwoordigers van de Senaat. Deze kant van de Ara Pacis is minder goed bewaard gebleven. Je ziet hier onder andere dat de middelste acanthus rooft op een adder, en je ziet zwanen met uitgestrekte vleugels. Hier zie je ook langs een van de lange zijden Lucius Ceasar (het kind van Marcus Vipsania Agrippa en Julia). Een van de gesluierde vrouwelijke figuren is Julia de Oudere, Augustus dochter Julia. Sommigen denken ook dat deze gesluierde vrouw Livia is. Dan is daar de zoon van Julius Antonius (zoon van Marcus Antonius), en Octavia. Verder zie je hier Claudia Marcella de Oudere en consul Julius Antonius en de kleine Julia de Jongere. Omdat dit deel van de Romeinse beeldhouwkunst moeilijker zichtbaar is, is dit niet geheel duidelijk.

De binnenzijde van de muur

Aan de binnenkant van de Ara Pacis Augustae is vrij eenvoudig. In het onderste deel van diepe verticale cannelures te zien, dit is een archaïsch moties. Voor het Romeinse volk staat dit voor de goede oude tijd.

Aan de bovenkant zie je wel bloemen- en vruchtenguirlandes, hier tussen staan schalen met vloeistof die over de Ara Pacis Augustae werden gesprenkeld.

Binnenin de omheining staat op een verhoog van drie treden het altaar. Hierop die je het jaarlijkse offerceremonie.

De opgraving van Ara Pacis

Het is zoo dat in 1568 de eerste resten (fragmentarische sculpturen) werden herontdekt. Dit gebeurde onder Palazzo Peretti in Lucina. Dit was direct naast de basiliek San Lorenzo, in de buurt van Via del Corso. Hier vond dit hun weg naar Villa Medici, het Vaticaan, het Uffizi en het Louvre.

In 1859 werden er in hetzelfde gebied ook fragmenten gevonden, dit onder Teatro Olimpia, dit was onderdeel van het Peretti-Paleis, in de buurt van het Italiaanse parlementsgebouw.

In 1903 kwam door de vrijgevigheid van Edoardo Almagià een verkenning vrij evenals een financiële bijdrage. Dit omdat er duidelijk werd dat de omstandigheden zo waren dat de stabiliteit van het Teatro Olimpia in gedrang zou komen.

In 1909 was het zo dat er verschillende gebouwen rondom Mausoleum van Augustus vernietigd moesten worden, om het Mausoleum van Augustus in zicht te krijgen.

Tussen 1918 en 1921 was het zo dat de Piemontese Vereniging voor Archeologie en Schone kunsten (Oreste Mattirolo) besloot om alle originele fragmenten samen te voegen, dit om het altaar te herbouwen.

Vanaf 1937 besloot het Italiaanse Kabinet om door te gaan met de opgravingen van de Ara Pacis, dit zodat er gebruik kon worden gemaakt van de nieuwste technologieën.

In 1938 werd het gereconstrueerde Ara Pacis geplaatst bij het Mausoleum van Augustus. Hier om heen werd een paviljoen gebouwd door Vittorio Ballio Morpurgo. Dit was een poging van Benito Mussolini om een Oud Romeins park te maken. Vanuit de lokale bevolking ontstond hier enige opstand tegen. Toch werd de oorspronkelijke grond vervangen door een nieuw paviljoen, dit is het Ara Pacis Museum.

Oorspronkelijk stond de Ara Pacis in een historisch gebouw met een fascistische stijl, de Teca del Morpurgo. Deze werd door de Amerikaanse architect Richard Meier vervangen in een moderne stijl. Dit nieuwe gebouw wordt dus het Ara Pacis Museum genoemd. Het is zo dat deze nu wel 90º gedraaid is ten opzichte van de oorspronkelijke oriëntatie.

Wil jij een bezoek brengen aan Rome?

Het oude Rome, wordt ook wel ancient Rome genoemd. In het oude Rome kun je genieten van de Romeinse kunst, waarvan de Ara Pacis een onderdeel is! Je kan online eenvoudig tickets kopen om dit altaar te bezoeken. Voor een volwassene betaal je voor de online tickets €10,50. Naar de Ara Pacis kun jij iedere dag toe, dit tussen 09:30 en 19:30.

Wanneer jij met het openbaar vervoer naar de Ara Pacis toe wilt, dan kun je vanaf metrohalte Spagna 400 meter lopen tot je de bestemming bereikt.